Hap en Tap logo zonder streep
Pladijsfilets in een korstje

Pladijsfilets in een korstje

18 jan 2013 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Ik vertelde het eerder al. Ik ben een maniakale verzamelaar van recepten. Met Kerst kreeg ik dan ook van mijn collegaatje de culinaire scheurkalender 2013. ’t eerste dat ik ’s morgens doe, is met veel plezier de tip, het weetje of het recept ontdekken. En zo viel vorige week vrijdagmorgen mijn oog op de “pladijsfilets in een korstje” op de achterkant van ’t blaadje van donderdag 10 januari. Het sprak mij meteen aan en dus zette ik alle ingrediënten direct op mijn boodschappenlijst.

Da’s één van mijn trucs om alles (kooklessen, voltijds werken, koken, bloggen, trainen voor een marathon,…) geklaard te krijgen: ik plan “heel mijn leven” in mijn BlackBerry. Wanneer ik een recept zie dat mij aanspreekt, dan prik ik meteen een datum waarop ik het ga klaarmaken in mijn Outlook agenda en zet ik de ingrediënten in een boodschappenlijstje op mijn gsm.

Zo gezegd, zo gedaan: zondagavond zou ik het klaarmaken. Maar… ik vergat om het blaadje mee te nemen van het werk en toen ik zondagnamiddag speciaal naar kantoor reed om het te gaan halen, was het slot van de voordeur bevroren en kon ik niet binnen. Grrrrr! Een dikke streep door mijn organisatie. Maandagavond moest ik langer werken, want ik had ’s middags een intervaltraining gedaan en dus zat er niets anders op dan na ’t werk nog aan de slag te gaan, kwestie van de aangekochte vis en zeevruchten niet te laten verpieteren. Welnu, het was haalbaar voor een doordeweekse avond en het was bijzonder lekker. Zo lekker dat ik het zeker nog opnieuw zou maken, maar sinds ik aan het bloggen geslagen ben, komt dat nog maar zelden voor. Ik kan toch maar moeilijk twee keer hetzelfde recept bloggen…

Nodig voor 4 personen

8 pladijsfilets van 100 g zonder vel
50 g broodkruim of paneermeel
1/2 bot peterselie
1 teentje look
1 el olijfolie
Peper en zout
400 g kleine mosseltjes
400 g kokkels
1 fijngesnipperde sjalot
250 ml visfumet
250 ml room

Bereiding

Snijd de peterselie en de look fijn en meng met het broodkruim en de olijfolie.
Was de mosseltjes en kokkels grondig, stoof gaar met het sjalotje en haal uit de schelp. Giet de visfumet bij het mosselvocht en laat zacht inkoken. Voeg vervolgens de room toe en dik eventueel in met een beetje Maïzena. Voeg de kokkels en de mosseltjes terug bij de saus. Smaak af met peper en zout en nog wat van de peterselie.
Spoel de pladijsfilets, dep droog en kruid met peper en zout.
Schroei de filets kort dicht in hete olijfolie aan beide zijden. Strijk aan 1 zijde in met het broodkruimmengsel en gaar ongeveer 8 minuten verder in de oven op 180° C.

Afwerking

Verdeel de saus met garnituur over de borden en schik de pladijsfilets erop. Serveer met (broccoli)puree.

Bron: de culinaire kalender 2013.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.545 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Karin - The F Girl

    Het klinkt heerlijk. Maar zal ik je vertellen dat ik nog nooit van pladijs gehoord heb? Toch eens uitproberen!

    Antwoord
  2. Myriammm

    In Nederland is pladijs beter bekend als schol. 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Pladijsfilets in een korstje

by Myriam time to read: 2 min
2