Hap en Tap logo zonder streep
Lebkuchenhuisje voor Sinterklaas

Lebkuchenhuisje voor Sinterklaas

27 nov 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik ben dol op tradities! Zo kon je deze week op de website van 15 Gram lezen hoe ik elk jaar op 5 december klaaskoeken bak. Wel vanaf dit jaar komt daar een nieuwe traditie bij: die van het Lebkuchenhuisje voor Sinterklaas! Ik vertelde jullie al over mijn bakjuf aan Spermalie met een voorliefde voor Duitsland en Oostenrijk. We bakten dit jaar dan ook al Sacher Torte, Linzer Torte,… en afgelopen week maakten we dit lebkuchenhuisje. Het is te zeggen, ik maakte er 11!

Ik heb superveel geduld en hou wel van het betere pruts- en precisiewerk. Toen de juf vroeg wie het lebkuchenhuisje wilde maken, stelde ik me dan ook spontaan kandidaat. Was het plezant? Ja, het was plezant! 11 keer een korte muur, 11 keer een zijkant met een deur, 11 keer een zijkant zonder deur, 11 keer een groot stuk dak en 11 keer een kort stuk dak… met als resultaat de “prefab bouwstenen” voor een bergchalet. Daarna massa’s meringue opkloppen, lees: 1/2 liter eiwit opkloppen met 8 (!) doosjes bloemsuiker, om dan aan het eigenlijke ‘metsen’ te beginnen. Gelukkig moest ik de 11 huisjes wel niet allemaal zelf in elkaar zetten, want dan was ik nu nog niet thuis.

Iedere klasgenoot bouwde zijn eigen “villa”, al waren sommige bouwsels die naam niet meteen waardig en sneuvelden ze nog voor ze het klaslokaal konden verlaten. Mijn lebkuchenhuisje was van “gewapend beton”, want het overleefde niet alleen de wandeling door weer en wind naar mijn auto, ook na het traject van Brugge naar Lochristi was mijn woonst nog steeds intact. ?

Ik deel het recept nu reeds voor sinterklaas, want het deeg wordt best enkele dagen in de koelkast bewaard! Je kan uiteraard ook nog andere dingen maken met dit deegje: koekjes in allerhande vormen, zoals sterretjes bv. om in je kerstboom te hangen,… Laat je inspiratie maar de vrije loop.

 

Lebkuchenhuisje voor Sinterklaas

 

Nodig voor 8 Lebkuchenhuisjes

450 g suiker
5 eieren
1350 g honing
2250 g bloem
30 g lebkuchen gewürz (of speculaaskruiden)
27 g bakpoeder
27 g bicarbonaat
90 g water

 

Bereiding

Klop de eieren met de suiker tot een stevig schuim. Gebruik hiervoor de vlinder.

Verwarm de honing en voeg deze toe.

Meng de bloem droog met de kruiden en het bakpoeder, zeef en voeg toe.

Meng nu pas het bicarbonaat met het water en voeg toe.

Bewaar het deeg enkele dagen in de koelkast.

Rol het deeg regelmatig uit op de gewenste dikte, ca. 3 mm. Snijd met behulp van sjablonen de onderdelen van het huis uit. Bak de stukken bij 200° C tot de koek lichtbruin kleurt.

Laat de gebakken deegstukken op de plaat nog enkele dagen drogen om het vervormen na het bouwen tegen te gaan. Indien je die tijd niet hebt, dan kan je de koeken nog een uurtje laten nadrogen in de oven bij 60° C.

Kleef de stukken lebkuchen samen als die gedroogd en koud zijn. Doe dit met meringue in een spuitzak. De verhouding in de les was 1/2 liter eiwit met 8 pakjes bloemsuiker….

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.373 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

1 Reactie

  1. ohladybake

    dit is knap…ik zou het er geduld niet voor hebben!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Lebkuchenhuisje voor Sinterklaas

by Myriam Minne time to read: 2 min
1