Hap en Tap logo zonder streep
Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

16 nov 2025 | Dessert, Zoet

Deze kerstbal met litchimousse hebben jullie te danken aan Colruyt. Euh? Wat? Jawel, ik moest voor mijn job (social media expert met als belangrijkste klant Colruyt) dingen uitzoeken op Pinterest en daar zag ik een kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes staan blinken. Ik pinde hem snel op mijn eigen Pinterest bord “Jingle Bells“. Daarop sla ik alle kerstwaardige desserts op die ik ooit nog eens wil maken. Euh, kan ik dan NU met pensioen gaan, please? 😅

Dit recept is totaal niet veel werk en dus ging ik snel aan de slag. Al was ik achteraf niet helemaal tevreden. Mijn meringue boompjes waren bijlange zo mooi niet als het origineel en mijn kerstbal was eigenlijk te klein. Ik gebruikte de Truffles 70, terwijl ik de Truffles 120 had moeten gebruiken. Want, trust me, die litchimousse is super EN IK BEN TOTAAL GEEN FAN VAN LITCHIS VOOR ALLE DUIDELIJKHEID!

Vergeef me dat ik roep, maar ik was dus dol op dit dessert en dat zullen jullie vast ook zijn:

  • Het is elegant en origineel: een dessert dat je gasten zal imponeren door de presentatie. Geen zin om te investeren in mallen? Dan kan je de litchimousse ook serveren in glaasjes of in transparante kerstballen.
  • De smaken zijn verfijnd: litchis, frambozen en roos komen samen in een perfect evenwicht tussen zoet en friszuur.
  • Het dessert is vooraf te bereiden: ideaal voor drukke feestperiodes. En het is aanpasbaar: je kan het maken met litchis uit blik of vers. Of met ander seizoensfruit dat je lekker vindt.
Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor de meringue boompjes:

  • 2 eiwitten
  • 50 g poedersuiker
  • 1 tl rozenwater
  • 1/2 tl maïzena
  • 1 mespuntje rode kleurstof (optioneel)

Voor de litchimousse:

  • 1 blik litchis (560 g totaal, ca. 250 g uitgelekt)
  • 200 ml volle room (min. 30% vet, goed gekoeld)
  • 2 eiwitten
  • 4 el poedersuiker (ca. 50 g)
  • 4 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
  • 4 roze velvet spray
  • Suikerdecoratie (optioneel)

Voor de frambozencoulis:

  • 200 g 200 g frambozenpuree (bvb. diepvries van Boiron)
  • 40 g fijne suiker
  • 1 tl citroensap (optioneel)

Instructies
 

Voor de meringue boompjes:

  • Verwarm de oven voor op 100° C.
  • Klop de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je blijft kloppen tot het mengsel glanst.
  • Spatel de maïzena en het rozenwater er voorzichtig door.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en spuit kleine kerstboompjes of bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak 1 u en 30 min. Laat volledig afkoelen.

Voor de litchimousse:

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Laat de litchis uitlekken (houd 2 el sap apart). Verwarm het sap met de uitgeknepen gelatine tot alles is opgelost.
  • Mix de litchis tot een fijne puree en zeef deze. Meng met het warme gelatinemengsel.
  • Klop de eiwitten stijf met 2 el poedersuiker.
  • Klop de room half op met de rest van de suiker.
  • Spatel de room door de litchipuree en voeg daarna voorzichtig de eiwitten toe.
  • Verdeel de litchimousse over je mallen en zet gedurende een nacht in de diepvries.
  • Als je dat wil, dan kan je de kerstballen nu (deels) insprayen met velvet spray.
  • Ontvorm de kerstballen en laat ontdooien in de koelkast gedurende een 4-tal uur.

Voor de frambozencoulis:

  • Doe de diepgevroren frambozenpuree in een steelpannetje.
  • Voeg de suiker toe (en eventueel het citroensap).
  • Verwarm al roerend op een zacht vuur tot de puree ontdooid is en de suiker volledig is opgelost.
  • Laat even zachtjes koken (1 à 2 min) zodat de coulis licht bindt.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Afwerking:

  • Schep een spiegel frambozencoulis op het bord.
  • Schik hierop een kerstbal. Strooi er wat goudkleurige suikerdecoratie over.
  • Werk af met meringue boompjes.
Trefwoord frambozen, frambozencoulis, kerst, kerstbal, kerstmenu 2025, litchi, litchimousse, meringue

Bron: recept vertaald van de Franstalige website Memeswing.com

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Anita van der Werff

    Zijn na anderhalf uur de kerstboomtjes helemaal droog? Het lijkt me zo kort.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

by Myriam Minne time to read: 2 min
1