Ga terug
Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes

Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor de meringue boompjes:

  • 2 eiwitten
  • 50 g poedersuiker
  • 1 tl rozenwater
  • 1/2 tl maïzena
  • 1 mespuntje rode kleurstof (optioneel)

Voor de litchimousse:

  • 1 blik litchis (560 g totaal, ca. 250 g uitgelekt)
  • 200 ml volle room (min. 30% vet, goed gekoeld)
  • 2 eiwitten
  • 4 el poedersuiker (ca. 50 g)
  • 4 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
  • 4 roze velvet spray
  • Suikerdecoratie (optioneel)

Voor de frambozencoulis:

  • 200 g 200 g frambozenpuree (bvb. diepvries van Boiron)
  • 40 g fijne suiker
  • 1 tl citroensap (optioneel)

Instructies
 

Voor de meringue boompjes:

  • Verwarm de oven voor op 100° C.
  • Klop de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je blijft kloppen tot het mengsel glanst.
  • Spatel de maïzena en het rozenwater er voorzichtig door.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en spuit kleine kerstboompjes of bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak 1 u en 30 min. Laat volledig afkoelen.

Voor de litchimousse:

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Laat de litchis uitlekken (houd 2 el sap apart). Verwarm het sap met de uitgeknepen gelatine tot alles is opgelost.
  • Mix de litchis tot een fijne puree en zeef deze. Meng met het warme gelatinemengsel.
  • Klop de eiwitten stijf met 2 el poedersuiker.
  • Klop de room half op met de rest van de suiker.
  • Spatel de room door de litchipuree en voeg daarna voorzichtig de eiwitten toe.
  • Verdeel de litchimousse over je mallen en zet gedurende een nacht in de diepvries.
  • Als je dat wil, dan kan je de kerstballen nu (deels) insprayen met velvet spray.
  • Ontvorm de kerstballen en laat ontdooien in de koelkast gedurende een 4-tal uur.

Voor de frambozencoulis:

  • Doe de diepgevroren frambozenpuree in een steelpannetje.
  • Voeg de suiker toe (en eventueel het citroensap).
  • Verwarm al roerend op een zacht vuur tot de puree ontdooid is en de suiker volledig is opgelost.
  • Laat even zachtjes koken (1 à 2 min) zodat de coulis licht bindt.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Afwerking:

  • Schep een spiegel frambozencoulis op het bord.
  • Schik hierop een kerstbal. Strooi er wat goudkleurige suikerdecoratie over.
  • Werk af met meringue boompjes.
Trefwoord frambozen, frambozencoulis, kerst, kerstbal, kerstmenu 2025, litchi, litchimousse, meringue