Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Kerstbal met litchimousse, frambozencoulis & meringue boompjes
Recept afdrukken
Pin recept
Voorbereidingstijd
35
minuten
min
Bereidingstijd
1
uur
uur
30
minuten
min
Totale tijd
2
uur
uur
5
minuten
min
Gang
Nagerecht
Keuken
Frans
Porties
6
personen
Ingrediënten
Voor de meringue boompjes:
2
eiwitten
50
g
poedersuiker
1
tl
rozenwater
1/2
tl
maïzena
1
mespuntje rode kleurstof
(optioneel)
Voor de litchimousse:
1
blik
litchis
(560 g totaal, ca. 250 g uitgelekt)
200
ml
volle room
(min. 30% vet, goed gekoeld)
2
eiwitten
4
el
poedersuiker
(ca. 50 g)
4
blaadjes
gelatine
(van 2 g/blaadje)
4
roze velvet spray
Suikerdecoratie
(optioneel)
Voor de frambozencoulis:
200
g
200 g frambozenpuree
(bvb. diepvries van Boiron)
40
g
fijne suiker
1
tl
citroensap
(optioneel)
Instructies
Voor de meringue boompjes:
Verwarm de oven voor op 100° C.
Klop de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je blijft kloppen tot het mengsel glanst.
Spatel de maïzena en het rozenwater er voorzichtig door.
Doe het mengsel in een spuitzak en spuit kleine kerstboompjes of bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak 1 u en 30 min. Laat volledig afkoelen.
Voor de litchimousse:
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Laat de litchis uitlekken (houd 2 el sap apart). Verwarm het sap met de uitgeknepen gelatine tot alles is opgelost.
Mix de litchis tot een fijne puree en zeef deze. Meng met het warme gelatinemengsel.
Klop de eiwitten stijf met 2 el poedersuiker.
Klop de room half op met de rest van de suiker.
Spatel de room door de litchipuree en voeg daarna voorzichtig de eiwitten toe.
Verdeel de litchimousse over je mallen en zet gedurende een nacht in de diepvries.
Als je dat wil, dan kan je de kerstballen nu (deels) insprayen met velvet spray.
Ontvorm de kerstballen en laat ontdooien in de koelkast gedurende een 4-tal uur.
Voor de frambozencoulis:
Doe de diepgevroren frambozenpuree in een steelpannetje.
Voeg de suiker toe (en eventueel het citroensap).
Verwarm al roerend op een zacht vuur tot de puree ontdooid is en de suiker volledig is opgelost.
Laat even zachtjes koken (1 à 2 min) zodat de coulis licht bindt.
Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Afwerking:
Schep een spiegel frambozencoulis op het bord.
Schik hierop een kerstbal. Strooi er wat goudkleurige suikerdecoratie over.
Werk af met meringue boompjes.
Trefwoord
frambozen, frambozencoulis, kerst, kerstbal, kerstmenu 2025, litchi, litchimousse, meringue