Afgelopen weekend was ik met mijn kookvriendin (ik heb verschillende soorten vriendinnen: loopvriendinnen, fietsvriendinnen, kookvriendinnen, shopvriendinnen,…) in de nieuwe markthallen in Rotterdam. Aangezien ik nood had aan een blogloos weekend, had ik mijn fototoestel thuisgelaten. Wat heb ik daar al spijt van gehad! Dit is zo’n fijne ervaring voor alle foodies op amper anderhalf uur rijden van België… Ach, niet erg, nu MOET ik binnenkort terug mét mijn camera zodat ik hier uitgebreid verslag kan uitbrengen. 😉
Tijdens het slenteren tussen de standjes en kraampjes met verse groenten, vis, vlees, kaas,…, kregen we ineens een zoete trek en laten we net op dat moment op het kraampje Churros & Sweets botsen. Een normaal mens eet Churros, een lekkernij gemaakt van gefrituurd tarwedeeg, voor het eerst op vakantie in Spanje. En in het kraampje hadden ze ook poffertje, typisch Hollands… Maar ach, waarom zou een mens poffertjes in Rotterdam eten als je er ook Churros kunt eten? 😉
Qua smaak komt het heel dicht in de buurt van donuts of oliebollen maar Churros hebben een lekkere krokante buitenlaag en een zachte kern. Churros zijn heerlijk met kaneelsuiker, poedersuiker of chocoladesaus. En wat meer is: Churros maak je hartstikke snel klaar! Oh ja, ik gebruikte witte basterdsuiker van de Albert Heijn om ze te bestrooien…
Voor 12 à 14 stuks
Voor de chocoladesaus:
100 g fondantchocolade
6 el volle melk
Voor de churros:
200 g tarwebloem
250 ml water
5 el zonnebloemolie
2 eieren
Grove kristalsuiker
Zout
Bereiding
Breng het water aan de kook met een snuifje zout. Doe er de olie bij. Roer er de gezeefde bloem door met een houten lepel tot ze volledig opgenomen is.
Klop de eieren los. Neem het beslag van het vuur en voeg ze erbij. Roer krachtig om. Schep het mengsel in een spuitzak met gekartelde tuit (nr. 13).
Verwarm frituurvet tot 190° C. Zet het mandje in het hete frituurvet en spuit er een paar porties beslag in. Bak de Churros goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met suiker en laat afkoelen.
Verwarm de melk met de chocolade en roer tot een glad mengsel. Verdeel het chocoladesausje over glazen of kommetjes. Serveer bij de Churros.
Bron: recept uit happy!, de Libelle special van februari 2015.
hoi myriam,
deze wil ik zeker eens maken.
aangezien wij ook verzot zijn van spanje, doet mij dit helemaal verwateren naar onze zomervakantie….