Bladerdeegjes met scampi’s, morieljes en groene asperges

Een paar jaar geleden ging ik een challenge aan om élk gerecht te maken uit het lentenummer van de Knack Weekend, want élk gerecht sprak me aan. Ik had er zelfs een speciale rubriek voor aangemaakt. Maar toen schakelde ik over van Blogspot naar WordPress en na 14 recepten verdween de rubriek. Wel, met de nieuwe lente-editie van het magazine heb ik dat terug: ik wil écht alles maken. Dat kan geen toeval zijn. Ik ben wintermoe en kijk uit naar al die frisse bordjes. En naar die nieuwe seizoensingrediënten zoals verse morieljes.

Morieljes zijn, in tegenstelling tot andere champignons die een herfstingrediënt zijn, een echte voorjaarspaddenstoel. En er is nog een verschil: was je andere champignons beter niet (even borstelen is de beste manier om ze schoon te maken), dan moet je morieljes juist wél onder stromend water houden! In de groeven en gaatjes kan immers zand zitten of kunnen zich minuscule insectjes verbergen.

 

Bladerdeegjes met scampi’s, morieljes en groene asperges

 

Je vindt morieljes heel het jaar door gedroogd in de supermarkt, maar vers zijn ze natuurlijk het lekkerst. In de supermarkt vind je ze niet, dacht ik. Dus bestelde ik die van mij bij mijn groenteboer In de Radijs in St. Denijs Westrem. Een topzaak die ook aan de horeca levert, waardoor ik er bv. ook cress en andere speciallekes kan bestellen. Ik werd door mijn collega op heterdaad betrapt toen ik op de parking van mijn werk mijn zakje met morieljes stond te bewonderen… 53 jaar en zo content als een kleuter die net een snoepje kreeg!

 

Bladerdeegjes met scampi’s, morieljes en groene asperges

 

Recept voor bladerdeegjes met scampi’s, morieljes en groene asperges

(Voor)bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
1 rol bladerdeeg met boter
1 eierdooier
8 groene asperges
300 g verse morieljes
16 grote rauwe scampi’s
1 sjalot
2 el olijfolie
1 el fijngehakte peterselie

Voor de zuringsaus:
100 g zuringblad (zonder hoofdnerf)
3 dl bouillon (vis of kip)
15 g boter
4 el room
Peper en zout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C.

Rol het bladerdeeg open en snij met een mes in 8 driehoeken zoals voor een taart of pizza. Bestrijk die met de in een scheut water geklutste eierdooier. Zet in de oven en bak 15 min tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gerezen is.

Blancheer de groene asperges 5 min in kokend gezouten water. Verfris meteen onder de koude kraan en snij in stukken. Spoel de morieljes in een vergiet. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal door de rug van de scampi’s lichtjes in te snijden. Pel en snipper de sjalot.

Verhit de olijfolie in een stoofpan en fruit de morieljes en de sjalot 5 min. Voeg de groene asperges en de scampi’s toe en kruid met peper en zout. Laat 5 min sudderen. Meng er de fijngehakte peterselie door en hou opzij.

Voor de zuringsaus:
Verwarm het zuringblad met de bouillon, de boter en de room. Kruid met peper en zout. Pureer de saus en passeer ze door een zeef.

Schik de vier driehoeken bladerdeeg op borden. Verdeel er de vulling over, lepel er de zuringsaus over en werk af met de rest van het bladerdeeg. Serveer meteen.

 

Bron: recept afkomstig uit de nieuwe lente editie van Knack Weekend.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , ,

Bladerdeegjes met scampi’s, morieljes en groene asperges

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: