Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

In tegenstelling tot onze eerste twee dagen waar we genoten van prachtig en warm lenteweer, zou het de derde en laatste dag van ons verblijf in Marrakech koud en regenachtig worden… Tjah, wat doen twee foodies in dat geval? Juist! Een kookles boeken. We hadden geluk: op vrijdagmorgen stuurde ik een mailtje naar Gemma van Souk Cuisine om te vragen of er nog plaats was in de les van zaterdag en jawel, er waren nog net 2 plaatsjes vrij! Nou, wat gaaf! Ik pas mijn taalgebruik even aan, want Gemma is Hollandse en 95% van de aanwezige cursisten waren dat ook. Lekker makkelijk, konden we gewoon in ons eigen taaltje keuvelen. Nou, zo goed als… 😉

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Gemma komt dus uit Nederland maar woont al meer dan 10 jaar in Marrakech waar ze Souk Cuisine startte. Een kookles bij Souk Cuisine is een dagvullende bezigheid, helemaal goed met de weersvoorspellingen die inderdaad – jammer maar helaas – helemaal correct waren: de temperatuur werd gehalveerd en regelmatig viel er een fikse bui. Maar dat lieten we dus niet aan ons hart komen. Om 10u moesten we aan het Djemaa El Fnaa plein zijn waar Gemma ons opwachtte. We kregen elk een boodschappentas, een boodschappenlijstje en een portemonnee met een stapeltje Dirhams in onze handen geduwd en onder begeleiding trokken we de soeks in op zoek naar de ingrediënten op ons lijstje: groenten, verse kruiden, kip, vis, gedroogde kruiden, brood,…

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

We volgden Gemma die ons met vaste tred door de wirwar van straatjes loodste. Door de grootte van de groep werden we met rust gelaten en konden we onze ogen volop de kost geven. Nadat we de stalletjes passeerden waar een mechoui, zeg maar een schaap of lam aan het spit, zou worden bereid, hielden we halt bij de kraampjes met olijven, gekonfijte citroenen,… Een lust voor het oog én de smaakpapillen! Denk ik, want ik lust eigenlijk geen olijven… 😉

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

We kochten wat we nodig hadden en stapten verder naar de kruidenwinkel, waar we een deskundige uitleg kregen over hoe je saffraan van goede kwaliteit kan herkennen, hoe je uitstekende arganolie van slechte kan onderscheiden, enz. Vandaar ging het naar de ‘viswinkel’, niet echt het juiste woord voor de zaak… Stel je een visboer voor in zijn atelier en dat 50 jaar geleden en dan kom je misschien in de buurt. Maar zijn ‘marchandise’ was wel levende vers!

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Wat ook vers was – kakelvers zelfs – dat was de kip die we kochten. We mochten een levend exemplaar uitpikken, dat met dichtgevouwen vleugels op de weegschaal werd gezet. Vijf minuten later lag het kippetje vakkundig versneden en verpakt in onze boodschappentas. Ik moet toegeven dat ik niet heb toegekeken hoe het beestje ‘de kop werd afgedaan’. Gaia is hier duidelijk nog niet gepasseerd…. Van de ‘versafdeling’ trokken we naar de groentenmarkt en daarna om brood. We hielden nog even halt op een binnenplaats waar een man houten sleutelhangertjes zat te vijlen… met zijn voeten! Voor een filmpje, klik hier: Marokkaanse ambacht… ten voeten uit!

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Aangekomen in de riad, waar het in tegenstelling tot buiten, gezellig warm was, konden we ons tegoed doen aan een heerlijke thee, terwijl we de tweede groep opwachtten. De boodschappentassen werden ons uit handen genomen door de Marokkaanse mama’s en de tafels werden in een mum van tijd gedekt voor de workshop. Op het menu van de dag: tomaten salade met ingemaakte citroen, salade met courgette, salade van gegrilde paprika en tomaat, wortel salade met amandelen en rozijnen, zaahlouk, zoete pompoen salade, briouates met garnalen, inktvis en rijstvermicelli, tajine met sardientjes gevuld met rijst, tajine met kip, wortel en kikkererwten, ghribas en koekjes van griesmeel en kokos.

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Een hele kluif dus! Er werd dan ook gedurende 2 uur flink gekokkereld. De strenge maar rechtvaardige Marokkaanse mama’s sprongen bij waar nodig en Gemma keek erop toe dat niemand iets tekort kwam. Het was een gezellige drukte en binnen de kortste keren verspreidden zich de heerlijkste geuren door de patio.

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Toen de laatste hand gelegd was aan de 2 soorten koekjes, hoopte ik eindelijk de voetjes onder tafel te steken en zo mijn knorrende maag het zwijgen op te leggen, maar niks was minder waar. We moesten met de giga plateaus met koekjes naar buiten. Jawel! De straat op naar de buurtoven, een paar honderden meter verder, waar alle Marrakechers (Marrakechenaren? Marrakechezen?) hun brood en ander gebak laten afbakken. Authentieker kan niet! Terug ‘thuis’ mochten we eindelijk aanschuiven en toetasten. Ik proefde van alles en alles was even lekker. Behalve de tajine met kip. Die liet ik onaangeroerd. Daarvoor lag het lijden van het beestje me nog te vers in het geheugen.

 

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

Toen Ann en ik helemaal happy rond 16 uur buiten rolden, bleef er nog net genoeg tijd over om een kort stukje van de Medina-Zuid wandeling te doen. Voor een bezoek aan het Paleis El Bahia was het helaas te laat, een blik werpen op de vele ooievaars die afstaken tegen de grijze regenwolken lukte nog net. Dan maar gekozen voor een vroeg aperitiefje in Kosybar, een van de hotspots van Marrakech, gelegen aan Place des Ferblantiers. Het restaurant heeft drie verdiepingen, met elk een eigen sfeer. Op het dakterras (helaas voor ons gesloten wegens het slechte weer) kan je genieten van het mooie uitzicht over de stad. De Japanse chef bereidt hier een mix van internationale gerechten voor je. Een ideale plek om deze mooie reis in schoonheid af te sluiten!

Graag deel ik nog 2 recepten van Souk Cuisine. Wil je de rest ook? Dan moeten jullie een workshop bij Gemma boeken. Een aanrader!

 

Tajine met sardientjes gevuld met rijst

 

Tajine met sardientjes gevuld met rijst

Nodig voor 1 grote tajine:
1 kg sardientjes, gefileerd
100 g rijst, gekookt
1 ingemaakte citroen, alleen het vruchtvlees
8 knoflookteentjes, geperst
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl gemalen kurkuma (geelwortel)
1 tl gemalen peper
2 el gehakte olijven
1 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte koriander

Voor de saus:
5 tomaten, geraspt
3 laurierblaadjes
4 knoflookteentjes, geperst
1 tl paprikapoeder
1/2 tl zout
1/2 tl gemalen komijn
1/4 tl chilipeper
1/2 tl gedroogde tijm
5 el olijfolie

 

Bereiding

Meng de rijst in een schaal met de ingemaakte citroen, de specerijen, gehakte olijven, peterselie en koriander. Meng alles goed.

Vul de sardientjes met de rijstmengeling zoals een sandwich.

Doe in de tajine de geraspte tomaten, samen met de ingrediënten voor de saus. Laat 10 minuten sudderen. Voeg de sardientjes toe. Laat de sardientjes garen in de saus, ongeveer 20 minuten.

Tip: Je zou ook nog een groene paprika, een tomaat en courgette kunnen vullen met de rijst en laten garen in de tomatensaus. In dat geval laat je de tajine 45 min sudderen.

 

Koekjes van griesmeel en kokos

 

Koekjes van griesmeel en kokos

250 g fijn griesmeel
250 g kokos
200 g poedersuiker
200 ml plantaardige olie
4 eieren
7 g bakpoeder
Snuifje zout
50 g amandelen, gehalveerd
50 g poedersuiker voor de afwerking

 

Bereiding

Klop de eieren in een schaal. Voeg de olie en suiker toe. Meng goed.

Voeg de kokos, het bakpoeder, het zout en vervolgens het griesmeel toe en meng tot een plakkerig deeg.

Rol er platte balletjes van, werk af met poedersuiker en een halve amandel.

Plaats de koekjes in een voorverwarmde oven bij 180° C en bak goudbruin.

 

* Deze reis werd mij aangeboden door Neckermann. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over mijn ervaringen. Bekijk ook de disclaimer.

Related Post

Tags: , , ,

Hap & Tap op stap: Magisch Marrakech (3)

by Myriam Minne time to read: 5 min
0
%d bloggers liken dit: