Hap en Tap logo zonder streep
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis

Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis

24 nov 2025 | Kookboeken, Reviews

Shame on me! Ik kende Bert Meewis niet. 🫣 Nochtans zijn er redenen genoeg om de man te kennen! Ten eerste heeft hij een restaurant (restaurant Slagmolen) met 2 Michelinsterren en een waanzinnige score van 18/20 in de Gault&Millau gids! En ten tweede heeft hij een eigen programma op Njam TV. Hiermee geef ik dus openlijk toe dat ik niet naar Njam kijk. Ik kijk eigenlijk gewoon (bijna) geen tv. Ik moet bloggen, he, mannekes! Maar ik heb deze scheve situatie helemaal rechtgezet. Bert Meewis bracht zijn eerste kookboek uit, ik was uitgenodigd op de boekvoorstelling, nam een dag onbetaald verlof op en reed met plezier een paar uur naar het verre Limburg om Bert én familie te leren kennen.

Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis

Restaurant Slagmolen, een familiezaak

Bert Meewis mag dan wel de pater familias zijn van restaurant Slagmolen, ondertussen is de zaak een familieaangelegenheid geworden: zoon Giel drukt mee zijn stempel in de keuken, terwijl zoon Klaas als sommelier de wijn voor zijn rekening neemt. Echtgenote en mama Karlijn Libbrecht leidt de zaal met warme gastvrijheid.

Een tijdlijn om U tegen te zeggen:

  • 1994: Opening restaurant Slagmolen
  • 1998: Eerste Michelinster
  • 2010: Tweede Michelinster
  • 2013: Bekroond tot ‘Mooiste terras van het jaar’ door Gault&Millau
  • 2014: Score van 18/20 behaald in de Gault&Millau-gids
  • 2016: Karlijn wordt verkozen tot ‘Gastvrouw van het jaar’ door Gault&Millau
  • 2017: Bert en Karlijn krijgen de ‘Ondernemersprijs Herman Dessers’ van VOKA
  • 2020: Bert wordt verkozen tot ‘Chef van het Jaar’ door Gault&Millau

Restaurant Slagmolen serveert een klassieke Frans-Belgische keuken, met nadruk op verfijnde, traditionele technieken én topingrediënten. De chefs serveren een keuken zonder poespas, zonder sterallures, maar met een rotsvast geloof in kwaliteit, authenticiteit en eerlijke smaken.

Het boek, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis, bundelt de favoriete recepten van Bert uit zijn Njam!-programma’s, samen met de iconische gerechten van Slagmolen. Van eenvoudige toppers tot verfijnde feestgerechten, allemaal om zelf te maken, te experimenteren en te proeven. Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken: 1. Hapjes, 2. Voorgerechten, 3. Hoofdgerechten en 4. Desserts.

Tijdens de boekvoorstelling proefden we UITGEBREID (!) een GROOT (!) aantal recepten uit het boek. Ik laat jullie graag meegenieten.

Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Praline van gerookte zalm
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Tongreepjes met tartaarsaus
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Gegratineerde oesters met champagnesaus
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Tartaar van rund met kaviaar
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Carpaccio van zeebaars met limoendressing
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Aardappeltje gevuld met gerookte paling en kaviaar
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Salade met langoustines en sinaasappel
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Ravioli van kreeft met schuimige bisque
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
Gebakken ganzenlever met gekaramelliseerde appeltjes
Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis
De dessertkar

Nadat ik mijn buikje rond had gegeten met 9 (!) mini-gerechtjes (waarbij kosten noch moeite gespaard werden. Check die kaviaar! Ik liet me influisteren dat restaurant Slagmolen de op één na grootste afnemer is van Royal Belgian Caviar van België), werd de dessertkar binnengereden. Ik “dwong mezelf” om te proeven van de vanillekoekjes (het recept van de mama van Bert), de crème brûlée en de cannelé de Bordeaux. Ook al deze recepten zijn te vinden in het boek, inclusief dat van het familierecept van de vanillekoekjes.

Kortom, dit boek is een aanrader van wie graag lekker kookt, zonder fiekefatjerietjes. Verwacht geen mallen of espuma’s, maar oerdegelijke gerechten.

Titel: De Heerlijke Keuken van Bert Meewis is te koop in de boekhandel en online
Auteur: Bert Meewis
Uitgeverij: Njam! n.v.
Formaat: 200 mm x 265 mm
Aantal pagina’s: 176
Prijs: 26,99 euro
EAN: 9789462777644

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bert Meewis, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis

by Myriam Minne time to read: 2 min
0