Shame on me! Ik kende Bert Meewis niet. 🫣 Nochtans zijn er redenen genoeg om de man te kennen! Ten eerste heeft hij een restaurant (restaurant Slagmolen) met 2 Michelinsterren en een waanzinnige score van 18/20 in de Gault&Millau gids! En ten tweede heeft hij een eigen programma op Njam TV. Hiermee geef ik dus openlijk toe dat ik niet naar Njam kijk. Ik kijk eigenlijk gewoon (bijna) geen tv. Ik moet bloggen, he, mannekes! Maar ik heb deze scheve situatie helemaal rechtgezet. Bert Meewis bracht zijn eerste kookboek uit, ik was uitgenodigd op de boekvoorstelling, nam een dag onbetaald verlof op en reed met plezier een paar uur naar het verre Limburg om Bert én familie te leren kennen.

Restaurant Slagmolen, een familiezaak
Bert Meewis mag dan wel de pater familias zijn van restaurant Slagmolen, ondertussen is de zaak een familieaangelegenheid geworden: zoon Giel drukt mee zijn stempel in de keuken, terwijl zoon Klaas als sommelier de wijn voor zijn rekening neemt. Echtgenote en mama Karlijn Libbrecht leidt de zaal met warme gastvrijheid.
Een tijdlijn om U tegen te zeggen:
- 1994: Opening restaurant Slagmolen
- 1998: Eerste Michelinster
- 2010: Tweede Michelinster
- 2013: Bekroond tot ‘Mooiste terras van het jaar’ door Gault&Millau
- 2014: Score van 18/20 behaald in de Gault&Millau-gids
- 2016: Karlijn wordt verkozen tot ‘Gastvrouw van het jaar’ door Gault&Millau
- 2017: Bert en Karlijn krijgen de ‘Ondernemersprijs Herman Dessers’ van VOKA
- 2020: Bert wordt verkozen tot ‘Chef van het Jaar’ door Gault&Millau
Restaurant Slagmolen serveert een klassieke Frans-Belgische keuken, met nadruk op verfijnde, traditionele technieken én topingrediënten. De chefs serveren een keuken zonder poespas, zonder sterallures, maar met een rotsvast geloof in kwaliteit, authenticiteit en eerlijke smaken.
Het boek, De Heerlijke Keuken van Bert Meewis, bundelt de favoriete recepten van Bert uit zijn Njam!-programma’s, samen met de iconische gerechten van Slagmolen. Van eenvoudige toppers tot verfijnde feestgerechten, allemaal om zelf te maken, te experimenteren en te proeven. Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken: 1. Hapjes, 2. Voorgerechten, 3. Hoofdgerechten en 4. Desserts.
Tijdens de boekvoorstelling proefden we UITGEBREID (!) een GROOT (!) aantal recepten uit het boek. Ik laat jullie graag meegenieten.










Nadat ik mijn buikje rond had gegeten met 9 (!) mini-gerechtjes (waarbij kosten noch moeite gespaard werden. Check die kaviaar! Ik liet me influisteren dat restaurant Slagmolen de op één na grootste afnemer is van Royal Belgian Caviar van België), werd de dessertkar binnengereden. Ik “dwong mezelf” om te proeven van de vanillekoekjes (het recept van de mama van Bert), de crème brûlée en de cannelé de Bordeaux. Ook al deze recepten zijn te vinden in het boek, inclusief dat van het familierecept van de vanillekoekjes.
Kortom, dit boek is een aanrader van wie graag lekker kookt, zonder fiekefatjerietjes. Verwacht geen mallen of espuma’s, maar oerdegelijke gerechten.
Titel: De Heerlijke Keuken van Bert Meewis is te koop in de boekhandel en online
Auteur: Bert Meewis
Uitgeverij: Njam! n.v.
Formaat: 200 mm x 265 mm
Aantal pagina’s: 176
Prijs: 26,99 euro
EAN: 9789462777644


0 reacties