Beter laat dan nooit, zeker? In juni kreeg ik dit boek: Château gâteau van Jens Detollenaere aka Flensjens. Een pareltje! Het is zo’n mooi boek dat ik niet kon wachten om ermee aan de slag te gaan en bakte er de bosbessentaart met brownie en framboos-peperconfit uit. Ik beloofde jullie toen een review van het boek en belofte maakt schuld.
Wie vandaag een boek wil uitbrengen, moet al serieus “zijn tenen uitkuisen” om een originele insteek te vinden. Wel, Jens, in 2020 halvefinalist in Bake Off Vlaanderen, deed het: hij pairt elke gâteau met een château. Taart en aangepaste wijn, mooier en lekkerder kan het leven niet zijn!
Het boek is onderverdeeld in 6 hoofdstukken: taart & cake l brood l dessert l koek l hartig en basisrecepten met citroencrème, dulce de leche, soezendeeg, génoisebiscuit en marsepein.
Wat de recepten betreft, die zijn heel uiteenlopend: van klassiekers met een moderne twist, zoals witte chocolademousse en oma’s pruimentaart, tot meer exotische, eigentijdse creaties. Wat denk je van skyrtaart, plukbrood met muhamarra en pecorino, pavlova met citroencrème en rood fruit… Jens legt de recepten toegankelijk en vermakelijk uit en koppelt ze aan de passende wijnen.
Een rode draad doorheen het boek is de aanwezigheid van Scandinavische desserts, vaak met een Vlaamse twist. Deense verjaardagstaart, Zweedse kaneelbroodjes en semlor, rabarbersnitter en flødeboller met passievrucht en brownie… Ze zijn vaak eenvoudig klaar te maken én gegarandeerd een hit in de huiskamer. Vooral in combinatie met een glaasje spraakwater uit meer zuidelijke streken!
Titel: Château gâteau is te koop in de boekhandel
Auteur: Jens Detollenaere
Uitgeverij: Ertsberg
Formaat: 252 mm x 206 mm
Aantal pagina’s: 192
Prijs: 34,95 euro
EAN: 9789464750850
0 reacties