Focaccia met zongedroogde tomaten en olijven

Het is zomer en dan durf ik mijn traditionele pistoletjes wel eens in te ruilen voor een Italiaanse variant, zoals een  pane bianco gevuld met tomaat, basilicum en look of deze focaccia met zongedroogde tomaten en olijven. De geur die zich tijdens het bakken door mijn cucina verspreidt, is hemels en houdt de belofte in van een bijzonder smakelijk smulfestijn. Serveer er een Italiaanse vino bij en je waant je meteen op een terrazza in Como of Livorno. Alleen de sole italiano, die moet je er momenteel even bij verzinnen… ☀️

 

Focaccia met gedroogde tomaten en olijven

 

Nodig voor 1 bakplaat met focaccia of 8 individuele focaccia’s van ca. 250 g

400 g water
5 g (gedroogde) Italiaanse of Provençaalse kruiden
30 g verse gist
1 kg bloem voor wit brood
150 g half zongedroogde tomaten, in stukjes
150 g groene of zwarte olijven (zonder pit), in stukjes
17 g zout
75 g olijfolie

Extra:
Olijfolie (of de olie van de zongedroogde tomaten)
Fleur de sel (of zeezout uit de molen)

 

Bereiding

Breng eerst het water tot 80° C, doe de kruiden erin en laat afkoelen in de koelkast. Weeg ondertussen de rest van de ingrediënten af.

Los de gist op in het koude (!) kruidenwater.

Voeg de tomaten en olijven bij de bloem.

Meng het kruidenwater beetje bij beetje onder de bloem in een staande robot (type KitchenAid, Kenwood,…) uitgerust met de kneedhaak op stand 1.

Voeg het zout toe zodra er deegvorming ontstaat en kneed nog 8 min verder op stand 2.

Voeg tot slot de olijfolie toe en kneed nog 2 min. Het deeg is iets slapper dan dat van wit brood.

Laat het deegje 20 min rusten onder plastic.

Leg het deeg op een bakplaat, bekleed met bakpapier en druk het deeg tot in de hoeken ongeveer overal even dik aan.

Laat het terug 20 min afgedekt rusten.

Sla het deeg in, waardoor het deeg zich tot in de hoeken zal verdelen.

Laat het nog een laatste keer 20 min afgedekt rusten.

Besprenkel nu het deeg met voldoende olijfolie (of olie van de zongedroogde tomaten) en bestrooi het met fleur de sel.

Duw gaten in het deeg met je vingers.

Bak het deeg in de voorverwarmde oven bij 220° C met extra stoomstoot. Indien je oven die functie niet voorziet, kan je ook gewoon een potje met water in je oven zetten.

Laat de focaccia volledig afkoelen op een rooster voor je hem in stukken snijdt.

Tip: dek het deeg steeds goed af met stevige plastic om verkorsten te vermijden. Indien je individuele broodjes wil maken, dan moet je ca. 100 g extra bloem toevoegen zodat er een steviger deeg ontstaat.

 

Focaccia met gedroogde tomaten en olijven

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , ,

Focaccia met zongedroogde tomaten en olijven

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: