Hap en Tap logo zonder streep
Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

29 aug 2022 | Events, Reviews

Wanneer ik van mijn meest favoriete stad van het land (voor wie me niet kent of volgt, dat is dus Brugge, waar de beste voetbalploeg van ’t land speelt) een uitnodiging krijg om in avant-première het nieuwe concept van hun jaarlijkse foodfestival, Kookeet, te gaan ontdekken aka voorproeven, dan hoef ik geen 2 keer na te denken. Wat ik nog niet wist, toen ik enthousiast en positief reageerde op de invite, was dat ik ook nog eens aan de eretafel zou mogen plaatsnemen, samen met het stadsbestuur. Mijn conclusie: net zoals in de voetbalcompetitie heeft de West-Vlaamse provinciehoofdstad met deze organisatie lengtes voorsprong op hun achtervolgers, Gent en Antwerpen. (Vergeef me zoveel chauvinisme, ik ben een fanatieke fan. 😜)

Wie in het verleden ooit Kookeet bijwoonde, mag dan nu alles vergeten. Niets wordt nog zoals vroeger. Niet meer op de Markt of op ’t Zand, maar in de prachtige tuinen van het Grootseminarie, een groene oase in het hartje van de stad, daar staat het allemaal te gebeuren van zaterdag 24 t/m maandag 26 september.

Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

Het gastronomische evenement staat erom bekend Vlaanderen, België en ver daarbuiten te laten genieten van de topkwaliteit die de Brugse restaurants, hotelscholen en producenten te bieden hebben. De vernieuwde aanpak voor deze 10de editie wordt een culinaire zintuiglijke trip boordevol vernieuwende en verrassende eetbelevingen vol smaak, geur en beeld. Bezoekers kunnen kiezen uit 5 eetbelevingen: Uit het vuistje, Op drie wijzen, Rond het vuur, Met de chef en Op zijn best.

De keuze voor kwaliteit, de stijlvolle uitstraling en het open karakter zorgen ervoor dat Kookeet zich onderscheidt en een unieke beleving garandeert. In 5 verschillende belevingen brengt Kookeet het verhaal van elke chef; al kokend leren bezoekers meer over drijfveren, inspiratie, welke herinneringen eraan vasthangen, hoe gerecht ontstonden,… Ook voor de voedselbron en de (korte) voedselketen is er aandacht. Bij elke eetbeleving gaan de chefs aan de slag met de gekozen producten en ontdekken bezoekers verrassende gerechten, van amuse tot dessert. Binnen deze bijzondere totaalervaring kan de bezoeker kiezen uit 5 afzonderlijke belevingen.

Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

Ik had het genoegen om de beleving Rond het vuur voor te proeven, wat neerkwam op 9 gerechten! Jawel, 9 volwaardige gerechten. Je kon me naar huis rollen daarna. Ik laat jullie graag even meegenieten (en alvast meekiezen voor wanneer jullie naar Kookeet gaan):

Gerookte makreel l radijs l dille l plattekaas
Amuzee l Laurent Law

Gepofte oester l witlof l appelcider emulsie
De Mangerie l Kristof Deprez

Hondshaai l spelt l groene kruiden l sausje van leireken pils
Réliva l Lien Vandeputte

Gesmoorde rog l witte kool l rillette va wolvarken l lookmousseline l peterselie
Atelier Tête Pressée l Pieter Lonneville

Kip in zoutkorst l gepofte wortel l puree prei en aardappel
Atelier Ducheyne l Niek Ducheyne

Lam l knolselder l appel l yoghurt
Deldycke traiteur l Jan-Baptist Deldycke

Schouder van melkvarken Mexican Style
Rock-Fort l Hermes Vanliefde

Dubbel gebakken brioche l paté van de buurtbeenhouwer l gelei van veenbes en griotte
De Broodsmid l Stefaan Vandaele

Panna cotta van gerookt hooi l karamel l appel l duindoornbes
Tursen Ringston

Kiezen is verliezen en smaken zijn sowieso subjectief, maar ik moet zeggen dat ik bijzonder gecharmeerd was door de oester op het vuur van Kristof Deprez van De Mangerie en dat terwijl ik totaal geen oesterfan ben, integendeel zelfs! Maar ga vooral zelf een kijkje nemen en geef jullie ogen de kost voor je je keuze maakt.

Kort samengevat waar #3 ROND HET VUUR voor staat: Koken op echt vuur is zo oud als de mens. Kookeet neemt de bezoeker mee op een zintuiglijke trip waar alle gerechten ter plaatse op open vuren worden bereid: vlees, vis en groenten, maar ook stoofpotjes of desserts krijgen hier intense, pure smaken. Bezoekers maken kennis met de eeuwenoude oorsprong van onze keuken en laat hen verbazen door de variatie in technieken en materialen: grillen, roken, poffen … ze dragen bij tot de vurigste smaakervaring.

Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

Waarvan ik nog niet kon proeven, maar die zeker en vast ook de moeite gaan zijn, zijn de andere 4 eetbelevingen:

#1 UIT HET VUISTJE

Streetfood en food sharing horen bij de hedendaagse gastronomie in al zijn vormen. Door samen te proeven en te delen, en samen op ontdekkingstocht te gaan langs fascinerende smaken en geuren, wordt ‘eten’ een beleving, een ervaring. De chefs presenteren je gastronomische streetfoodgerechten, ideaal als informele starter, uit het vuistje, of om je culinaire Kookeet-trip mee aan te vatten.

#2 OP DRIE WIJZEN

Drie chefs gaan aan aan de slag met eenzelfde topproduct en benaderen een lokaal ingrediënt vanuit een interessante of onverwachte invalshoek. Benieuwd naar wat culinaire creativiteit vermag? Gevarieerde gerechten, aparte interpretaties en bijzondere smaken verrassen de bezoeker.

#4 MET DE CHEF

Koken is kunst. In het kooktheater beleven bezoekers de magie van het koken dichtbij het fornuis van de chef; vanop de eerste rij dus. Tijdens deze blind date met ingrediënten weet de chef op voorhand niet met welke producten hij of zij aan de slag zal gaan. De klok tikt, binnen de 90 minuten worden smaakbommetjes op de borden getoverd. En terwijl dat gebeurt, mag de bezoeker even meekijken in het hoofd van de chef: verhalen over achtergronden, inspiratiebronnen, lievelingsproducten, drijfveren … ook dat maakt deze beleving onvergetelijk.

#5 OP Z’N BEST (VIP)

De meest gepassioneerde foodies worden met deze beleving exclusief in de watten gelegd. Als het ‘op z’n best’ mag zijn, dan laat deze vipbeleving bezoekers in stijl en met extra comfort genieten van een sterrenmenu waarvoor ze niet hoeven aan te schuiven. In de overdekte, gezellig verwarmde en stijlvolle viptent proeven bezoekers in alle rust van overheerlijke gerechten die geselecteerd worden uit de vier voorgaande eetbelevingen en die ter plekke een extra toets krijgen. Het ideale kader om genodigden extra te verwennen of om te netwerken.

Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

Kookeet

24 – 25 en 26 september 2022

Grootseminarie Brugge, ingang via Peterseliestraat
Openingsuren: elke dag van 11 uur tot 22 uur.

Alle info vind je op de website van Kookeet. Zie ik je daar?

Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.385 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Voorgeproefd: Kookeet viert 10e verjaardag met totaal nieuw concept

by Myriam Minne time to read: 4 min
0