De nieuwe toestellen van AEG en de saus van Marc Coucke

Vorige week was ik uitgenodigd in de kookstudio’s van AEG in Evere. Niet om er de ovens te ontdekken, want dat deed ik eerder al. Neen, deze keer ging alle aandacht naar een paar nieuwkomers in het AEG-gamma: de BlastChiller (een toestel dat razendsnel voedingsmiddelen afkoelt of bevriest), de zoutsteen en de Ultramix keukenrobot. Zoals bij mijn vorig bezoek was ook nu Christophe Nachtergaele de chef van dienst. Wat wel even anders was, waren de aanwezige blogvriendjes: we waren slechts met 2 nederlandstaligen, Mama Van Vijf en ikzelf. Nu niet dat dit me kon deren, zoals ik vorige week nog schreef, ik ben een halve française…

We maakten 4 gerechten: zelfgemaakte tagliatelle vongole met mosseltjes en groene asperges als voorgerecht, Mechelse koekoek à la crème met steppegras frietjes als hoofdgerecht, tiramisu à ma façon met een granité van koffie als dessert en tot slot nog een appelcake met stukjes en kaneel die we meekregen naar huis om ons te verontschuldigen bij de uitgehongerde thuisblijvers (die van mij werd heel de avond geconfronteerd met de meest likkebaardende stories op Instagram).

 

De nieuwe toestellen van AEG en de saus van Marc Coucke

 

Hoe kan je beter oordelen over de nieuwkomers dan door ermee aan de slag te gaan, was de insteek van de avond. Ik schoof aan bij het groepje van het hoofdgerecht, want ik was vooral benieuwd naar die zoutsteen en keukenrobot. Dat je een kipfiletje best sous-vide gaart, dat weet ik al lang. Alleen zo ben je er zeker van dat het lekker mals en sappig blijft. De filets gingen met verse kruiden en een klontje boter in een vacuümzak waarna ze gedurende een half uur in de stoomoven verdwenen op 62° C.

Ondertussen maakten we de crèmesaus met truffel én foie gras. Dat is de saus waarmee Marc Coucke Masterchef 2012 won, zo verklapt chef Nachtergaele ons. Nu ben ik – om voor de hand liggende redenen – geen fan van Marc, maar zijn saus? Man, man, man! Wat een toppertje! Begrijpelijk dat dit hem de overwinning opleverde. (Zolang hij in de Belgische voetbalcompetitie maar niet wint, is ’t voor mij al OK.) Recept van de saus onderaan.

 

De nieuwe toestellen van AEG en de saus van Marc Coucke

 

Nadat de kipfilets uit de stoomoven kwamen, werden ze kort “gequadrilleerd” op de grill, enkel gekruid met wat versgemalen zwarte peper. Het zout kwam van de zoutsteen die eerst opgewarmd was in de oven. Wat maakt de AEG zoutsteen zo speciaal? Die is gemonteerd op een alu houder, zodat hij zowel in de oven als op het (inductie)vuur kan opgewarmd worden. Handig!

Ondertussen gingen we ook aan de slag met de keukenrobot om rode kool, wortel,… te raspen. De AEG keukenrobot gelijkt als 2 druppels water op… een concurrent. Wanneer ik vraag wat mensen moet aanzetten om te kiezen voor AEG boven de concurrent, is het antwoord heel eenvoudig volgens Alain, een van de marketingmannen: “mensen zijn écht fan van AEG en willen graag dat àlle toestellen in hun keuken van ons merk zijn”. Ola, we hebben met een love brand te maken!

Wat het merk begrepen heeft, is dat de (gevorderde) hobbykok in zijn thuiskeuken toestellen wil zoals echte chefs die in hun professionele keuken gebruiken: een sous-vide lade, een stoomoven waarmee het percentage stoom perfect kan geregeld worden (te vergelijken met de dampsleutel bij een professionele oven), een snelvriezer, een keukenrobot die kneedt, klopt, raspt én met een opzetstuk voor verse pasta,…

 

De nieuwe toestellen van AEG en de saus van Marc Coucke

 

Tickets voor Antwerpen Proeft te winnen!

Om kennis te maken met al die toestellen, kan je een workshop bijwonen in één van de 9 Cooking Clubs… of je kan naar Antwerpen Proeft gaan, hét foodevent waarvan AEG hoofdsponsor is. Het goede nieuws is: ik mag 2 duo-tickets weggeven. Dus, laat me hieronder of op mijn Facebook pagina of via een ouderwets mailtje weten waarom jij die tickets in de wacht wil slepen. Ik zal donderdag via een Instagram story de 2 gelukkige winnaars aanduiden.

 

De saus van Marc

Ingrediënten:
300 g kipfilet in stukken
750 ml room
100 g boter
10 Parijse champignons
1 bundel dragon
2 lookteentjes
1 ui
50 g foie gras
2 el truffelpasta
20 cl witte wijn

Bereidingswijze:
Doe de boter in een pot en bak er de stukken kip goudbruin in met peper en zout.
Voeg er de versneden ui en de in 4 gesneden champignons bij, samen met de look en bak gedurende ca. 6 min bruin.
Doe er de witte wijn bij en deglaceer.
Voeg de room toe en laat nog een halfuurtje sudderen. Voeg halfweg de truffelpasta toe. Verwijder de lookteentjes.
Zeef de saus en mix ze fijn met de ganzenlever.
Kruid af, werk af met de gehakte dragon en serveer.

Related Post

Tags: , , , , , ,

De nieuwe toestellen van AEG en de saus van Marc Coucke

by Myriam Minne time to read: 3 min
9
%d bloggers liken dit: