- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kerstmenu 2018

Kerstmenu 2018

The countdown is finally over… en ik ben apetrots. Maanden voorbereiding zijn hieraan voorafgegaan. Wikken en wegen. Koken en bakken. Sinds augustus (!) ben ik in Christmas modus. Met als resultaat, deze ene blogpost die maar liefst 40 recepten bundelt. Er is écht voor elk wat wils: voor de geoefende hobbykok of course, maar ook voor de gastvrouw of -heer die slapeloze nachten krijgt van het feit dat hij/zij van dienst is met kerst of nieuw. Het Hap & Tap Kerstmenu 2018 is een pareltje geworden, al zeg ik het zelf. Eigen stoef stinkt, maar voor deze ene keer mag het, niet? ?

Genoeg gezeverd, over naar het Kerstmenu 2018! Vorig jaar verdeelde ik het onder in koude en warme voorgerechten, dit jaar is het voorgerechten met vis en voorgerechten met vlees geworden. Idem met de hoofdgerechten. Maar voor de rest blijft mijn succesformule behouden. Never change a winning formula, denk ik zo. Dus pick your choice en mix & mingle naar hartenlust. Onthoud 1 ding: beter 1 gerecht goed, dan 2 of 3 gerechten maar half. Stay calm and cook on!

En ook dit blijft uiteraard van kracht: hebben jullie tijdens het boodschappen doen of tijdens het koken nog vragen over dit kerstmenu 2018, dan mogen jullie mij altijd contacteren: door hieronder een reactie te plaatsen, een mailtje te sturen of een privé bericht te posten op mijn Facebook pagina of Instagram account. Ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden! Tegenover zoveel goodwill staat dan wel een wederdienst: als jullie een Hapje & Tapje maken, dan wil ik graag bewijzen zien. Foto’s op social media met de #hapentap maken me diep gelukkig! Een privé mailtje in mijn mailbox doet dat ook trouwens voor mensen die niet actief zijn op social media. Mond-aan-mond reclame bij je gasten is uiteraard ook toegestaan. ?

Rest mij jullie alleen nog veel keuzeplezier (geen keuzestress!) te wensen en heel fijne en vooral smakelijke feesten! Merry Christmas! Let the champagne corks pop! Of waarom niet kiezen voor mijn pisco cocktail? Hij ziet er niet alleen fantastisch uit, zo smaakt hij ook!

Oh ja, nog een ding: mijn kerstmenu’s van de voorbije jaren 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 zijn dan wel oud, maar nog niet versleten en kunnen jullie ook nog altijd inspireren. Alleen de minder fancy foto’s moeten jullie erbij nemen.

Nog iets, ik zal de komende dagen nog wat leuke en lekkere gerechten posten. Ik vul dit menu in de loop van de komende 2 weken dus nog verder aan. Blijf dus terugkomen.

 

Kerstmenu 2018

Cocktail

Pisco sour met framboos, roos en kaneel

Move over, champagne, it’s time for pisco sour! Met een goed glas champagne, daar is niks mis mee natuurlijk, maar wil je dit jaar uitpakken en je gasten inpakken, kies dan eens voor deze pisco sour met framboos, roos en kaneel. Met zo’n coole cocktail barst het feest meteen goed los!

 

Een drietal hapjes naar keuze

Tataki van zalm met abrikozenrelish
Watermeloen, gin-tonic, feta, olijf hapje
Haringtartaar met gin-fizz espuma
Scheermessen, komkommer, wasabi-crème
Luchtig roereitje met gerookte forel
Macaron met ganzenlever, mango en Dolce Zero
Gegrilde watermeloen met een crème van geitenkaas
Focaccia met brie geitenkaas, bresaola en geroosterde pompoen

Hier hangt de keuze in grote mate af van voor hoeveel gasten je moet koken. Grote bende? Dan zou ik de macaron vermijden, maar opteren voor een van de twee watermeloen hapjes en/of de focaccia. En petit comité? Dan is de magnifieke macaron wel een must. Ook de haringtartaar met de gin-fizz espuma en de scheermessen zijn in dat geval een prima keuze, trouwens. (Een espuma spuiten voor een grote groep is geen makkie: wanneer de laatste espuma gespoten is, dan is de eerste alweer ingezakt). Laat jullie gaan!

 

Voorgerechten met vis

Aardappelwafeltjes, zalm mi-cuit, komkommer
Carpaccio van coquilles, bloemkoolespuma, kaaskrokantje
Gebrande makreel met komkommer en avocado
Aardappelmousseline met vanille en kingkrab
Carpaccio van avocado met gerookte zalm en daikon

Voor deze keuze geldt eigenlijk hetzelfde als daarnet: alles hangt af van het feit of je voor een grote groep moet koken of voor een klein(er) gezelschap. Niet zozeer omwille van de moeilijkheidsgraad van de gerechten, maar wel omwille van de prijs. Je gaat de aardappelmousseline met de kingkrab niet maken voor een bende van 20 man… tenzij je Euromillions gewonnen hebt, natuurlijk! Maar no worries, de andere gerechtjes zijn even feestelijk, maar veel betaalbaarder! De keuze is reuze!

 

Voorgerechten met vlees

Pastinaakwafel, paddenstoel, witte pens, spekschuim
Gepocheerd ei met boschampignons en Iberico ham
Rundercarpaccio, boschampignons, waterkerscrème
Bloedworst, appel, rode kool

Hier is het eenvoudiger: alle gerechten lenen zich tot alles. Ze zijn stuk voor stuk heel betaalbaar én haalbaar. Hoe leuk is dat? Alles kan en alles mag!

 

Soep

Bisque geparfumeerd met Thaise basilicum
Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletjes
Soepje van kastanjes, tartaar van gerookte paling en scheermessen

Als ik zo vrij mag zijn om voor de soep mijn keuze op te dringen, dan zou ik jullie absoluut het kastanjesoepje aanbevelen. Wat ziet dat er origineel uit en wat is het lekker. Sterrenniveau in jouw keuken!

 

Hoofdgerecht met vis

Kabeljauw met paddenstoelen, 3 structuren van aardpeer en aardappelbeignets
Zeebaars, mango curry witlof sushi, fondant aardappel

Hier hangt je keuze vooral af van de tijd (en energie) die je hebt. Veel tijd en zin om te koken? Doe dan maar de kabeljauw. Minder tijd? Dan is de zeebaars een heel mooi en lekker alternatief.

 

Hoofdgerecht met vlees

Beef Wellington, portosaus, winterse garnituren
Kalfshaasje, Gandaham, zoete aardappel, gedroogde vijg, bloemkool
Spiesjes van fazant met zwarte pens en appelrozijncompote
Hertenkalf met pompoen en fregola sarda

Hier laat ik jullie de keuze tussen vlees en wild. Alledrie de gerechten ogen bijzonder mooi en smaken ook écht top. Ik heb zelf geen préféré. Ik zou zeggen: maak de beef Wellington voor kerst, het kalfshaasje voor oudjaar en de spiesjes van fazant voor nieuwjaarsdag. ?

 

Kaas

Mousse tiède d’Epoisse au pain d’épices et sa tartine

Dit is de allereerste keer dat ik ook kaas voorstel in mijn kerstmenu. Ik geef àltijd de voorkeur aan zoet boven kaas. Maar deze lauwe mousse van Epoisse met peperkoek bracht me toch serieus aan het twijfelen. Die is namelijk niet normaal lekker. Dus als je gasten kaas verkiezen boven dessert, dan is dit jouw keuze. Bak dan wel de cannelés en/of kerstboomcupcakes voor bij de koffie.

 

Dessert

Yoghurtmousse met mango
Plattekaas panna cotta, gemarineerde aardbeien, cacaocrumble, mango espuma
Espuma van tiramisu met speculooscrumble
Pavlova nieuwe stijl met chocolade crémeux en frambozen
Parfait van frambozen, schuim van gin-tonic, crunchy amandelen met limoen
Kleine kerststronkjes met aardbei
Biscuitrol gevuld met limoen en munt crème
Triple chocolate profiteroles
Triple chocolademousse cake
Chocoladecake ‘tatin’ met peertjes, custard en amandelcrunch

Tien keuzemogelijkheden! Tjah, dessert is al sinds het ontstaan van deze blog mijn stokpaardje… Mijn core business, zeg maar. De keuze is reuze en kiezen is verliezen… Voor wie wil bakken én van chocolade houdt, is de triple chocolademousse cake een echte must. Liever niet bakken, dan zijn de mousse, panna cotta, espuma of parfait absolute hoogvliegers. Tip: verwaarloos je dessert niet, het is wat het langste blijft hangen bij je gasten. In het koppeke en op de heupen, dat ook ja. ?

 

Bij de koffie

Chocoladecannelés
Kerstboom cupcakes met chocolade en kersen

Tot slot nog een tweetal ‘sneukelingskes’ voor mocht er nog een gaatje zijn… ergens…

Merry Christmas!

PS Voor wie zich afvraagt wat ik zelf ga klaarmaken uit dit kerstmenu 2018? Helemaal niets! Ik ga lekker de beentjes onder tafel schuiven. Ciao!

Related Post