- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Chocolade babka of gevlochten chocolade brioche

Ik bak graag brood. En al helemaal als dat brood een speciale vlechtvorm krijgt. Denk maar aan mijn vlechtbrood met desem of mijn pane bianco gevuld met tomaat, basilicum en look. De laatste tijd kijk ik dan ook keer op keer verlekkerd naar elke babka die de revue passeert en op mijn netvlies gebrand blijft. Babka’s zijn Joodse broden, die traditioneel met Pasen gebakken worden, maar die de laatste tijd aan een enorme remonte bezig zijn. Ze overspoelen blogs en websites momenteel en dus kon en wilde ik niet achterblijven! Bij zoveel zoets (en boter!) kon ik niet onbewogen blijven. OK, deze babka is niet meteen het gezondste brood, maar van zoveel lekkers aan het ontbijt (of vieruurtje) kunnen je gelukshormonen alleen maar stijgen! Daar kan geen gezonde boerenkoolsmoothie tegenop. Bij mij toch niet. 😂

Ik ontdekte dit recept op een website met recepten voor de Thermomix, maar vormde het om naar een recept voor de Magimix Cook Expert. (Voor de bezitters van een Thermomix, de bereiding van het recept staat ook voor jullie beschreven onder het Magimix recept). Ik had mijn Magimix al aan meerdere tests onderworpen (sabayon, soep,…) maar had er nog geen deeg in gekneed. Dit was dé gelegenheid, vooral aangezien mijn KitchenAid Artisan sinds een week stuk is. Het ding heeft het na meer dan 10 jaar trouwe dienst opgegeven en ligt op spoed voor reanimatie… 😉 Mijn conclusie: de Magimix klaart de klus in no-time. En die no-time is bijna letterlijk te nemen: amper een paar minuten heeft het toestel nodig om het deeg te kneden. Een paar minuten, begot!

Mocht mijn beschrijving van het recept niet duidelijk genoeg zijn, dan kunnen jullie de stap-voor-stap foto’s bekijken op de site Yummix.fr waar ik het recept vond.

 

Chocolade babka of gevlochten chocolade brioche

 

Ingrediënten voor 2 babka’s

Voor het briochedeeg:
20 g verse gist
120 g water
530 g bloem T 65
90 g suiker
3 M eieren
150 g zachte boter
1 tl fijn zeezout

Voor de chocolade garnituur:
120 g boter
130 g pure chocolade
50 g suiker

Voor de siroop voor de afwerking:
50 g suiker
50 g water

 

Bereidingswijze in de Magimix Cook Expert

De dag voordien: bereiding van het deeg
Haal de boter uit de koelkast, snijd ze in stukjes en laat ze op kamertemperatuur komen op een bord.

Doe de gist en het water in de rvs-kom en selecteer het programma BROOD/BRIOCHE. Na 1 minuut stopt het programma: voeg dan de in stukjes gesneden boter, het zout, de suiker, de eieren en de bloem toe en schakel het programma weer in door op Auto te drukken.

Spatel het deeg zo nodig van de wand van de kom aan het einde van het programma en schakel het programma dan nog 15 seconden extra in.

Neem het deeg uit de kom (het deeg mag nog wat plakken) en doe dit in een met bloem bestrooide grote schaal. Dek het deeg vervolgens af met een vochtige doek en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur. Dek het vervolgens af met plasticfolie en zet het in de koelkast voor de nacht.

 

D-day: bereiding van de chocolade garnituur en het bakken!
Doe de boter, chocolade in stukjes en suiker in de rvs-kom en stel het EXPERT-programma in op 8 min / 60° / snelheid 1. Verdeel deze garnituur over 2 kommen en laat lauw worden.

Bekleed 2 cakevormen met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het deeg in 2 helften en zet de ene helft terug in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 30 x 40 cm hoog.

Maak met de vingertoppen de bovenste rand van de rechthoek nat over een hoogte van 2 cm. Giet een van de twee kommen met chocolade uit op het deeg.

Strijk de chocolade uit over heel de oppervlakte van het deeg met uitzondering van de natgemaakte bovenste rand. Rol het deeg van onder naar boven op. Kleef het deeg vast met de natgemaakte rand.

Leg deze rol in de diepvries om hem te laten opstijven. Dit zal de volgende stappen eenvoudiger maken.  Herhaal ondertussen dezelfde stappen (uitrollen, garneren, oprollen en in de diepvries leggen) met de andere helft van het briochedeeg.

Haal de eerste rol uit de diepvries (een 10-tal minuutjes volstaan). Snijd de uiteinden af zodat je een mooie cilinder bekomt en snijd vervolgens met een scherp mes de cilinder overlangs middendoor.

Leg de twee cilinderhelften met de snijkant naar boven netjes naast elkaar. Druk beide bovenkanten lichtjes tesamen zodat ze aan elkaar kleven.

Vlecht nu de twee cilinderhelften waarbij je ervoor zorgt dat de snijkanten steeds bovenaan blijven liggen.

Leg de bekomen vlecht in een cakevorm.

Herhaal bovenstaande stappen met de tweede rol (middendoor snijden, vlechten en in een cakevorm leggen).

Dek de babka af met een vochtige doek en laat de broden rijzen op kamertemperatuur tot ze mooi gerezen zijn in hun vormen (1u30 tot 2u naargelang de temperatuur). Je kan het rijzen altijd een handje helpen door de broden in een voorverwarmde oven te zetten bij 50°C en die uit te zetten, indien je geen warme plek hebt in je huis.

Verwarm de oven voor bij 180° C. Bak de brioches gedurende ca. 35 min.

Breng tijdens het bakken 50 g water en 50 g suiker in een pannetje aan de kook en zet het vuur uit. Bestrijk de brioches met deze siroop zodra ze uit de oven komen (doe er alles op, ook al lijkt je dat veel!)

Laat afkoelen alvorens te proeven. (Maak je geen zorgen, ik weet dat jullie deze laatste tip niet zullen naleven!  😉

 

Chocolade babka of gevlochten chocolade brioche

 

Bereidingswijze in de Thermomix:

De dag voordien: bereiding van het deeg
Haal de boter uit de koelkast, snijd ze in stukjes en laat ze op kamertemperatuur komen op een bord.

Verkruimel 20 g gist in de mengbeker van de Thermomix. Voeg 120 g water toe en programmeer 2 min / 37° / snelheid 2.

Voeg 530 g bloem, 90 g suiker en 1 afgestreken tl fijn zeezout toe. Programmeer 8 min / kneedfunctie. Voeg na 2 min de 3 eieren toe door de opening in het deksel.

Programmeer nogmaals 8 min / kneedfunctie. Voeg beetje bij beetje de boter toe door de opening in het deksel tijdens de 4 eerste min. Op het einde van de kneedtijd moet het deeg loskomen van de wanden. Zoniet voeg je 1 el bloem toe.

Neem het deeg uit de kom (het deeg mag nog wat plakken) en doe dit in een met bloem bestrooide grote schaal. Dek het deeg vervolgens af met een vochtige doek en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur. Dek het vervolgens af met plasticfolie en zet het in de koelkast voor de nacht.

 

D-day: bereiding van de chocolade garnituur en het bakken!
Doe de boter, chocolade in stukjes en suiker in de mengbeker en programmeer 8 min / 60° / snelheid 1.

Verdeel deze garnituur over 2 kommen en laat lauw worden.

Bekleed 2 cakevormen met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het deeg in 2 helften en zet de ene helft terug in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 30 x 40 cm hoog.

Maak met de vingertoppen de bovenste rand van de rechthoek nat over een hoogte van 2 cm. Giet een van de twee kommen met chocolade uit op het deeg.

Strijk de chocolade uit over heel de oppervlakte van het deeg met uitzondering van de natgemaakte bovenste rand. Rol het deeg van onder naar boven op. Kleef het deeg vast met de natgemaakte rand.

Leg deze rol in de diepvries om hem te laten opstijven. Dit zal de volgende stappen eenvoudiger maken.  Herhaal ondertussen dezelfde stappen (uitrollen, garneren, oprollen en in de diepvries leggen) met de andere helft van het briochedeeg.

Haal de eerste rol uit de diepvries (een 10-tal minuutjes volstaan). Snijd de uiteinden af zodat je een mooie cilinder bekomt en snijd vervolgens met een scherp mes de cilinder overlangs middendoor.

Leg de twee cilinderhelften met de snijkant naar boven netjes naast elkaar. Druk beide bovenkanten lichtjes tesamen zodat ze aan elkaar kleven.

Vlecht nu de twee cilinderhelften waarbij je ervoor zorgt dat de snijkanten steeds bovenaan blijven liggen.

Leg de bekomen vlecht in een cakevorm.

Herhaal bovenstaande stappen met de tweede rol (middendoor snijden, vlechten en in een cakevorm leggen).

Dek de babka af met een vochtige doek en laat de broden rijzen op kamertemperatuur tot ze mooi gerezen zijn in hun vormen (1u30 tot 2u naargelang de temperatuur). Je kan het rijzen altijd een handje helpen door de broden in een voorverwarmde oven te zetten bij 50°C en die uit te zetten, indien je geen warme plek hebt in je huis.

Verwarm de oven voor bij 180° C. Bak de brioches gedurende ca. 35 min.

Breng tijdens het bakken 50 g water en 50 g suiker in een pannetje aan de kook en zet het vuur uit. Bestrijk de brioches met deze siroop zodra ze uit de oven komen (doe er alles op, ook al lijkt je dat veel!)

Laat afkoelen alvorens te proeven. (Maak je geen zorgen, ik weet dat jullie deze laatste tip niet zullen naleven!  😉

 

Chocolade babka of gevlochten chocolade brioche

 

Bron: recept van de website Yummix.fr

Related Post