- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zachte biscuittulband met vanille

Wanneer ik snel iets wil bakken, dan grijp ik al graag eens naar het boek Modern Baking van Donna Hay dat met nog een resem andere bakboeken op een plank boven mijn koelkast staat. Ik bakte er al de chocoladecannelés en een mokka-meringuetaart uit. En ook nu dacht ik efkes rap deze zachte biscuittulband met vanille te maken. Maarrrrrr… Dat rap rap draaide even anders uit.

In het recept staat – zoals je kan zien – dat de tulbandvorm niet moet ingevet worden, dus deed ik dat ook niet. Ik heb het volste vertrouwen in Donna namelijk. Maar dat vertrouwen kreeg dus wel een flinke deuk, want mijn biscuittulband weigerde als een koppige ezel om uit de vorm te komen. Ik moet er wel bij vermelden dat de tulband van Donna een ronde, gladde was, terwijl die van mij er een was met veel hoekjes en kantjes: de kroon bundtvorm van Nordic Ware die ik meer dan 1 jaar geleden gekocht had bij The International Home of Cooking en die tot nu ongebruikt in mijn kast stond. Eerlijk? Ik was de vorm gewoon rats vergeten. ?

Nu ja, uiteindelijk slaagde ik er dan toch in om de biscuittulband uit de vorm te krijgen en aangezien er (veel) poedersuiker op moest komen, kon ik zo de onperfecte tulband er min of meer geslaagd laten uitzien. Was zijn buitenkant niet top, de smaak was dat wel en dat is wat telt, niet?

 

Zachte biscuittulband met vanille

 

Recept voor zachte biscuittulband met vanille

(Voor)bereidingstijd: 15 min
Baktijd: ca. 35 min
Afkoelen: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 10 personen:
12 eiwitten, op kamertemperatuur
1 tl wijnsteenpoeder
165 g fijne kristalsuiker
2 tl vanille-extract
150 g bloem
110 g fijne kristalsuiker, extra
Poedersuiker, om te bestuiven

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180° C. Klop de eiwitten en het wijnsteenpoeder in de mengkom van een keukenmachine op de hoogste stand tot zich zachte pieken vormen. Voeg geleidelijk de kristalsuiker en vanille toe en klop tot de massa dik is en glanst.

Zeef de bloem en extra kristalsuiker in een middelgrote kom. Zeef het mengsel nog een keer boven het eiwitmengsel en spatel voorzichtig om.

Schep het beslag in een niet ingevette tulbandvorm van 2,5 liter en strijk de bovenkant glad. Zet 35 min in de oven of tot het gebak loskomt van de randen van de vorm. Keer de vorm en laat 1 uur rusten of tot de tulband volledig is afgekoeld.

Snijd de tulband met een botermes los langs de randen van de vorm en stort op een taartplateau of -schaal. Bestuif met poedersuiker en dien op.

 

Zachte biscuittulband met vanille

 

Bron: recept van Donna Hay in Modern Baking.

Related Post