- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Tartaar van Sint-Jakobsschelp, granaatappel en pompelmoes

Tartare

Mijn mailbox beheerst mijn leven momenteel. Om de 5 minuten klik ik op ‘verzenden en ontvangen’ om te zien of er nog geen nieuwe e-mail is van Libelle Lekker. Afgelopen dinsdag om 10:57 was het eindelijk zover. De langverwachte mail viel in mijn bus en het onderwerp maakte me helemaal happy: het bevatte immers de woorden “3de opdracht”. Oef en joehoe! Ik kon mijn geluk niet op! Dat betekende dat ik dankzij mijn chococokoffie pavlova de volgende selectieronde had gehaald in de spannende afvalrace van de Libelle Lekker Foodbloggerscontest. Wat het onderwerp is als je afvalt, dat weet ik liever niet…

Nadat mijn hartslag terug gezakt was naar een aanvaardbaar ritme, las ik verder: “Je gaat door naar de derde opdracht! Die opdracht draait helemaal rond hapjes in glaasjes. Met de feestdagen in het vooruitzicht zouden we van jou graag een aperitiefhapje ontvangen, gepresenteerd in een glaasje. De focus van de uitdaging ligt hier vooral op de fotografie.”

Yessss! Dat zag ik helemaal zitten. Hapjes en dessertjes doe ik het liefst. Zeg maar, het betere pruts- en precisiewerk. De dingen ook die je gasten het langste bijblijven: het hapje waarmee de toon van de avond gezet wordt en het dessert als kers op de taart, figuurlijk en soms ook letterlijk. Ik begon meteen te fantaseren over wat ik zou maken en hoe ik het in beeld zou brengen. Mijn productiviteit op het werk zakte tot een ondermaats niveau…

Ik wilde een eenvoudig glaasje: 0% stress, 100% genieten. Maar toch ook feestelijk én smakelijk of course. Bijna automatisch kwam ik bij sint-jakobsschelpen terecht. Het seizoen van de coquilles loopt van half-november tot februari. Ideaal! Bovendien zijn sint-jakobsschelpen een heel dankbaar product om mee te werken, die écht niet veel vergen: zo puur mogelijk zijn ze op hun best. En dus was ik er al snel uit dat het een tartaar van coquilles zou worden. De zure pompelmoes en granaatappel zouden de smaakpapillen dan weer wakker maken en de eetlust in alle zachtheid stimuleren. En niet onbelangrijk, ze zouden zorgen voor de nodige kleur in het anders wat bleke glaasje. Wat rode kaarsjes en glittertjes op tafel voor instant kerstsfeer en het plaatje was compleet. Allez, dat vond ik toch. Nu maar duimen dat jurylid en opdrachtgever Karl Bruninx er net zo over denkt…

En dan kan de mailboxstress nu weer herbeginnen… De cirkel is rond. 😉

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen naargelang het formaat van de glaasjes

Voor de gelei:
250 ml versgeperst pompelmoessap voor de gelei
3 gelatineblaadjes
1 boeketje kervel

Voor de tartaar:
10 mooie Sint-Jakobsschelpen (geen diepvries!)
1 granaatappel
2 el goeie olijfolie
Zout
Mengeling van 5 pepers
50 ml versgeperst pompelmoessap

Bereiding

Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze helemaal zacht zijn. Warm 100 ml pompelmoessap op. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze één voor één in het warme sap. Meng goed tot ze volledig opgelost zijn en voeg de resterende 150 ml sap toe. Verdeel het sap over de glaasjes en voeg enkele blaadjes kervel toe. Zet de glaasjes in de koelkast zodat de gelei opstijft.

Snijd de Sint-Jakobsschelpen in kleine dobbelsteentjes, besprenkel ze met het pompelmoessap (50 ml) en de olijfolie. Kruid naar smaak met zout en de mengeling van 5 pepers. Snijd de granaatappel middendoor en haal er enkele pitjes uit. Verwijder alle vliesjes, want die smaken bitter. Voeg de pitjes bij de tartaar en meng voorzichtig. Laat de tartaar een half uur marineren en vul de glaasjes met een beetje tartaar. Werk af met een plukje kervel.

Serveer de glaasjes goed koud.

Related Post