- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Langoustines en courgette

Langoustines en courgette

Het wordt een mooie zomerdag vandaag en ik ga voor de eerste keer dit jaar mijn fiets van stal halen om naar zee te fietsen. Meteen goed voor een rit van 80 km. Hoog gegrepen, besef ik, maar ik ga het op het gemak doen, zenne. Wanneer ik een terrasje passeer, stop ik voor een koffietje en een pateeke. Het moet wel plezant blijven he. Wat ook plezant moet blijven, is koken. Bij 27° à 30° heb ik geen zin in lange recepten (en jullie ook niet, vermoed ik). Wel, deze langoustines met courgette zet je snel op tafel. Wel snel, maar daarom niet minder gastronomisch! Ah jaaaa, dat blijft wel het motto van deze blog he!

Deze langoustines en courgette is trouwens het op één na laatste recept op deze blog voor even. Zondag volgt nog een freakin’ good frambozentaartje met salie. Maar daarna is het tot nader order even gedaan. Ik merk – zoals altijd in de zomer – een drop in het aantal bezoekers en dat is helemaal logisch. Je vindt hier geen salades en/of BBQ-recepten en dat is waar jullie nu massaal naar op zoek gaan. Ik heb de komende 3 weken nog vakantie en blijf wel lekker koken (én opruimen), zodat ik bij “la rentrée” een mooie voorsprong heb. Nu moet ik vaak (lees: altijd) koken en bloggen tegen de klok en dat is niet fijn.

Voor het krokantje in de vorm van een takje met blaadjes gebruikte ik mijn Eden mal. Heb je die niet? Kies dan gerust voor een andere mal, zoals de Bosco. Die gebruikte ik in een tomatensalade met gerookte burrata met avocado. Had ik hier nu net niet verkondigd dat ik geen recepten voor salades deelde? 🤔

Dit recept kwam tot stand in #samenwerking met Rob The Gourmet’s Market.

Langoustines en courgette

Langoustines en courgette

Langoustines en courgette

5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Mandoline

Ingrediënten
  

Voor de gemarineerde courgette:

  • 1 courgette
  • 10 g olijfolie
  • 4 g zout
  • 4 g peper
  • 40 g ponzu

Voor de gemarineerde langoustinetartaar:

  • 6 langoustines
  • 15 g olijfolie
  • 15 g peper
  • 6 g citroenzeste
  • 6 g zout

Voor de gebakken langoustine:

  • 4 langoustines
  • Lookolie
  • Peper
  • Zout

Voor het krokantje:

  • 50 g bloem
  • 50 g boter
  • 50 g eiwit
  • 25 g suiker
  • 2 g zout

Voor de kaasmousse:

  • 100 g Philadelphia
  • 10 g volle room
  • 2 g citroenzeste
  • 4 g zout
  • 3 g nori poeder

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen (goudsbloem en viooltjes)

Instructies
 

Voor de gemarineerde courgette:

  • Snij de courgette met een mandoline in plakjes van 3 à 4 mm dik.
  • Spreid de plakjes uit op bakpapier en marineer ze met zout, peper, ponzu en olie en laat 1 uur marineren in de koelkast.
  • Steek er 2 grote cirkels uit en snijd die middendoor zodat je 4 halve cirkels bekomt.

Voor de gemarineerde langoustinetartaar:

  • Maak de langoustines schoon en hak ze tot een tartaar. Breng op smaak met olie, peper en citroenschil.

Voor de gebakken langoustine:

  • Maak de langoustines schoon en steek ze op een brochette.

Voor het krokantje:

  • Klop het eiwitten los met de suiker en het zout. Voeg als laatste de gesmolten boter en bloem toe.
  • Smeer het beslag uit in de siliconenvorm, bak ze 6/7 min in de voorverwarmde oven op 160° C.

Voor de kaasmousse:

  • Klop de Philadelphia los met de citroenzeste, het nori poeder, zout en peper. Laat het een half uur rusten in de koelkast.

Afwerking:

  • Bak de langoustines in knoflookolie.
  • Leg aan de ene kant een halve cirkel gemarineerde courgette. Schik hierop een quenelle tartaar en werk af met een krokantje.
  • Leg een gebakken langoustine ernaast. Spuit er dotjes Philadelphia mousse op.
  • Schik op elk toefje mousse 1 eetbaar bloemblaadje.
Trefwoord courgette, krokantje, langoustine, langoustines

Bron: recept van chef Erion Fishti voor de Gronda app. De making off van dit recept kan je bekijken in een Reel op de Instagram account van de chef.

Related Post