- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gerookte burrata, tomatensalade, avocado, kaaskrokant, appel en dragon

Gerookte burrata met tomatensalade, avocado, kaaskrokant, appel en dragon

Wat een toprecept is dit! En ik kan het weten. Ik proefde het al 2 keer. De eerste keer in mijn maandelijkse kookles met Jo Nelissen en de tweede keer afgelopen weekend toen ik – tijdens de kampioenenmatch Antwerp-Club – aan het koken was. Gezien het stresslevel moest ik een makkelijk recept maken, eentje waarbij ik me niet teveel moest concentreren. Dus was deze gerookte burrata met tomatensalade, avocado, kaaskrokant, appel en dragon een voor de hand liggende keuze. Alleen een beetje (veel) snijwerk, maar dat ontspant me normaal gezien. (Nu was van ontspanning echter geen sprake. Vraag het maar aan Ann, mijn kookvriendin. Heel mijn straat heeft mij horen roepen toen Club de 1-2 en uiteindelijk de 1-3 maakte en de 3de titel op rij pakte. Jin, twji, drieje!)

Ik deed 2 kleine aanpassingen aan het oorspronkelijke recept. Ik ging voor mijn boodschappen langs bij Rob en vond daar gerookte burrata. Dat leek me wel een meerwaarde en dus verving ik de ‘gewone’ burrata door de gerookte variant. Een heel geslaagde switch!

Tweede aanpassing die ik deed, was het krokantje. Jo gebruikte in zijn les een bloemvormige siliconevorm van Moldbrothers, maar die kostte me teveel (50 EUR voor een vorm waaruit je 4 bloemen haalt) en dus bestelde ik bij Kries van A La Tarte de nieuwe Bosco vorm. Daar haal je voor pakweg 30 EUR 21 blaadjes uit. En ja, ik besef wel dat het nu eerder het seizoen voor bloemen dan voor blaadjes is, maar ik vind het resultaat wel geslaagd.

En die bloem? Daar zorgde mijn bronskleurige bowl van de Floret collectie van Chic Tableware wel voor.

Een like, een like, my kingdom voor een like!

En dan even een warme oproep. Ik deel al 10 jaar met veel plezier en passie mijn recepten gratis en voor niets. Een kleine bedanking in de vorm van een like op mijn Instagram account doet me dan ook enorm veel plezier. Vorige week deelde ik een recept met asperges dat – net als dit recept – een “paid partnership” is met Rob. Sinds kort zijn er nieuwe regels voor influencers waardoor dit in de Instagram post moet vermeld worden… Het resultaat? Het bereik van mijn asperges op Instagram daalde dramatisch.

Normaal halen mijn posts vlotjes een bereik van 20.000, terwijl die strandde op 3.000. (Ik verdenk Markske Zuckerberg ervan dat hij denkt: aaah, Myriammeke wordt betaald, dan kan Myriammeke wat van haar fee aan mij geven om bereik te krijgen. Maar Myriammeke wordt niet betaald, Myriammeke krijgt een aankoopbon om haar aankopen te doen.) Ik houd dan nu ook al mijn hart vast voor deze post… Dusssss, als jullie me écht een groot plezier willen doen: like, comment, save en/of share dit recept op Instagram. Voor jullie een kleine moeite, voor mij van grote waarde. Ik vind het gewoon zonde dat mijn ‘werk’ niet gezien wordt.

Gerookte burrata met tomatensalade, avocado, kaaskrokant, appel en dragon

Gerookte burrata met tomatensalade, avocado, kaaskrokant, appel en dragon

Gerookte burrata met tomatensalade, avocado, kaaskrokant, appel en dragon

5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de tomatensalade:

  • 1 gele tomaat
  • 1 groene tomaat
  • 1 rode tomaat
  • 1 zwarte tomaat
  • 1 takje basilicum
  • Olijfolie
  • Witte balsamicoazijn
  • 20 g amandelschilfers
  • 1/4 sjalot
  • 1/2 avocado
  • 1/4 groene appel

Voor de kaaskrokant:

  • 50 g eiwit
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 50 g bloem
  • 40 g water
  • 40 g zachte boter
  • 1 snufje zout
  • Rode kleurstof

Voor de dragonolie:

  • 1 bundel dragon
  • 3 dl druivenpitolie

Voor de afwerking:

  • 1 (gerookte) burrata
  • 4 takjes (Roomse) kervel
  • Sel rôtisseur (of ander lekker zout)
  • Peper van de molen
  • Scheutjes en eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de tomatensalade:

  • Emondeer de tomaten kort in kokend water en ontvel ze.
  • Haal de pitjes eruit en versnijd in fijne brunoise.
  • Snij de (ongeschilde) zure appel, sjalot en avocado ook in fijne brunoise.
  • Kleur de amandelen zachtjes goudgeel in een antikleefpan en laat afkoelen op keukenrol. Breng op smaak met zout.
  • Meng de fijngesneden basilicumblaadjes eronder.
  • Werk af met olijfolie en witte balsamicoazijn en kruid stevig.

Voor de kaaskrokant:

  • Meng alle benodigdheden met elkaar en mix stevig in de blender.
  • Verdeel het beslag in twee. Meng onder de ene helft de rode kleurstof.
  • Smeer het beslag dun uit in de siliconevormen (tot halfweg met het neutrale beslag en de andere helft met het rode beslag) en bak af in de voorverwarmde oven op 170° C gedurende 7 à 8 min.

Voor de dragonolie:

  • Verwarm de dragon en olie op 60° C en laat 20 min rustig trekken. Mix in de blender en zeef door een doek.

Afwerking:

  • Schik de tomatensalade in een uitsteekring en druk goed aan.
  • Schik een plakje gerookte burrata op de tomaten.
  • Kruid met peper van de molen en sel rôtisseur.
  • Werk af met een kaaskrokantje.
  • Schik hierop een takje (Roomse) kervel, wat scheutjes en eetbare bloemen.
  • Drizzle rondom wat dragonolie.
Trefwoord burrata, dragon, dragonolie, gerookte burrata, Granny Smith, groene appel, kaaskrokantje, krokantje, tomaten, tomatensalade

Bron: recept van chef Jo Nelissen.

Related Post