- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Chocolademousse cheesecake taart met Oreo bodem

Ik heb een paar “lepe” collega’s op het werk. Snappen jullie dat West-Vlaamse woord? Het AN hiervoor is gewiekst. En van al die collega’s spant Veerle toch wel de kroon. Op donderdag begint ze het terrein voor te bereiden door mij Pins door te sturen. Zo kreeg ik afgelopen week 4 pins: een voor een No Bake Chocolade Lasagne, een voor Chocolate Chip Cookie Delight, een voor pastelkleurige rozenkoekjes en een voor deze Chocolademousse cheesecake taart. Waarom Veerle zo schrander is? Zij weet dat mijn echtgenoot geen fan is van chocolade en dat er dus sowieso overschotjes zijn. Uit ervaring weet zij ook dat ik die op maandag altijd meepak naar het werk…

Met die No Bake Lasagne is er een probleem: daar gaat Cool Whip in en dat is onvindbaar in België. Die rozenkoekjes en Cookie Delight zijn voor een latere keer. Dan maar direct werk gemaakt van de Chocolademousse cheesecake taart. Want hoewel deze taart er bewerkelijk uitziet, valt dat heel goed mee. Die bodem van Oreo koekjes flans je zo in elkaar, die cheesecake mengeling voor erop is klaar in no-time en ook de chocolademousse is een fluitje van een cent. Laagje ganache erover en het genieten kan beginnen. Of neen, toch niet. De taart moet minstens 1 uur in de koelkast om helemaal op te stijven.

Wel, dames en heren, dat uurtje kan ik voortaan terug nuttig besteden met… lopen! Wie mij al lang volgt, weet dat ik vroeger de loopmicrobe zwaar te pakken had (de slogan van mijn vorige blog was: Ik loop niet omdat ik graag zweet, ik loop omdat ik graag eet!), maar sedert mijn laatste marathon in oktober 2014 lag ik volledig stil door een stomme kwetsuur. Alle kwetsuren zijn stom, maar deze tart toch wel alle verbeelding. Ik sukkel nl. met een probleem aan mijn grote teen. Na anderhalf jaar rust lijkt het er eindelijk op dat de ontsteking verdwenen is en kan ik rustig terug beginnen opbouwen. Alhoewel, rust staat niet echt in mijn woordenboek. Na 4 weken ben ik al weer goed op dreef en heb ik mij 2 doelen gesteld: de Antwerp 10 Miles (op voorwaarde dat er geen Play-Off 1 wedstrijd is die dag, ah ja!) en de halve marathon van Disneyland Parijs.

Ik mag dus weer een extra stukje taart. Veerle, da’s dan een minder voor jou. 😉

Tableware van Roos Van de Velde voor Serax.

 

 

Chocolademousse cheesecake taart met Oreo bodem

Nodig voor 1 chocolademousse cheesecake taart met Oreo bodem

Voor de korst:
24 Oreo’s, verkruimeld
75 g gesmolten boter

Voor de cheesecake vulling:
225 g roomkaas (type Philadelphia), zacht geworden
100 g griessuiker
1 groot ei
1 dooier
1 kl vanille-exctract
220 g zure room

Voor de chocolademousse:
240 g slagroom, in 2 delen
2 dooiers
80 g donkere chocolade chips
40 g poedersuiker (facultatief voor als je het zoeter wil)

Voor de ganache:
80 g donkere chocolade chips
60 g boter
60 g slagroom
1/2 kl vanille-extract
15 g poedersuiker

 

Chocolademousse cheesecake taart met Oreo bodem

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 160° C.

Meng voor de korst de verkruimelde Oreo koekjes en de gesmolten boter. Duw de mengeling aan op de bodem en tegen de zijkanten van een taartvorm met 22 cm diameter. Het is handig als die taartvorm een uithaalbare bodem heeft! Zet in de koelkast om op te stijven terwijl je de vulling maakt.

Klop voor de vulling met een elektrische handmixer of in de kom van een staande mixer de zachte roomkaas met de suiker tot je een glad beslag krijgt. Voeg het ei, de dooier en de vanille toe en mix tot alles goed gemengd is. Klop er nu ook nog de zure room onder. Verdeel de vulling over de koekjeskorst en bak in de oven gedurende 40 à 45 minuten of tot de randen beginnen te kleuren en vast zijn en het midden licht vast (een beetje zacht is goed, maar het mag niet meer beven). Haal de taart uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Doe voor de mousse de helft van de room in een klein sauspannetje en zet het op het vuur tot de room begint te pruttelen. Doe de dooiers in een kleine mengkom. Klop krachtig terwijl je een paar eetlepels van de hete room over de dooiers giet en blijf kloppen tot alles goed gemengd is. Giet de getempereerde dooiers in de sauspan bij de resterende warme room, terwijl je snel en heel de tijd blijft kloppen. Zet de sauspan terug op een halfhoog vuur terwijl je constant blijft roeren tot het room/ei mengsel bellen vormt en begint te dikken. Dit duurt slecht 1 à 2 minuten. Haal de pan van het vuur en meng er de chocolade chips onder, terwijl je klopt tot een homogene mengeling. De chocolade moet volledig gesmolten zijn. Als je donkere chocolade gebruikte en je wil de mousse een beetje zoeter, dan kan je er ook nog tot 40 g poedersuiker onder mengen. Laat de mengeling afkoelen tot kamertemperatuur, waarbij je af en toe eens klopt om te vermijden dat er zich een velletje vormt bovenop. Wanneer de mengeling volledig is afgekoeld, klopt je de andere helft van de room op tot er zich stevige pieken vormen en spatel deze dan voorzichtig onder de afgekoelde chocolademengeling. Verdeel de mousse over de afgekoelde cheesecake taart en zet ze in de koelkast.

Terwijl de taart afkoelt en opstijft, maak je de ganache door de boter en slagroom in een sauspannetje op middelhoog vuur op te warmen tot de boter gesmolten is en het mengsel begint te pruttelen. Doe de chocolade in een kleine mengkom. Giet de warme roommengeling over de chocolade en roer tot een glanzend en glad geheel. Roer er de vanille en poedersuiker onder. Verdeel de ganache over de mousse en zet de taart in de koelkast tot je ze wil serveren (tenminste gedurende een uur – de taart kan een dag vooraf gemaakt worden.

 

Chocolademousse cheesecake taart met Oreo bodem

 

Bron: recept van de blog Mel’s Kitchen Cafe.

Related Post