- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Ahi Poke met ananas en avocado

Ahi Poke met ananas en avocado

Ahi watte? Ahi Poke! Ik weet het. Tot gisteren had ik ook nog nooit van dit Hawaïaanse recept gehoord. Toen kwam ik het – al surfend – toevallig tegen en was meteen verk(n)ocht! Wat zag dat er lekker (én gezond) uit. En ik kon eindelijk eens mijn goodiebag gebruiken die ik van mijn klant Lima gekregen had. Hoewel ik al 2 jaar voor het biomerk werk, heb ik nog nooit iets met hun producten gedaan. Shame on me! Niet omdat ik ze niet goed of lekker zou vinden, maar voor mij rijmt Lima nu eenmaal met vegetarisch. Dat is mij zo ingeprent. En dus vond ik het niet gepast om Lima te gebruiken in een gerecht waarin vlees of vis verwerkt zat. Pure nonsens, natuurlijk!

Dus toen ik dit recept voor Ahi Poke ontdekte en zag dat er 1. rijst, 2. sojasaus, 3. rijstazijn, 4. zeewiermengeling in verwerkt was, was ik er snel uit: er zat dan wel vis in, toch zou ik het maken. Nu wordt in Ahi Poke normaal tonijn gebruikt, maar dat vond ik niet kunnen. Tonijn is met uitsterven bedreigd en dus komt er bij mij zelden of nooit tonijn op tafel. Ik koos voor zalm in de plaats. Even lekker. Allez, dat vermoed ik.

Dit is écht een supersnel gerechtje. En makkelijk. En barstensvol smaak. En gezond. Dat ook. Wat wil je nog meer? Op reis in je eigen keuken. De Hawaïaanse stranden, palmen, muziek en bloemenslingers moet je er alleen nog zelf bij verzinnen. Wel een hele klus met dit ***weer. Meer werk dan het maken van dit recept!

Tableware van Tokyo Design mij ter beschikking gesteld door Cook & Serve.

 

Ahi Poke met ananas en avocado

 

Ingrediënten voor 4 Ahi Poke kommen

500 g kraakverse zalm (of tonijn) van sushi-kwaliteit, in blokjes
60 ml sojasaus met laag zoutgehalte
3 el geroosterde sesamolie
1 el rijstazijn
1 kl geroosterde sesamzaadjes
1 kl zwarte sesamzaadjes
1/2 kl versgeraspte gember
1 teentje knoflook, geperst
4 lente-uitjes, in ringetjes
2 avocado’s, 1 in blokjes en 1 in plakjes
4 dikke schijven ananas, ontkernd en in 4 gesneden
1/2 komkommer, ontdaan van zaadjes, in halve maantjes gesneden
Je favoriete rijst: 1 kop per kom (ik ben dol op de Basmati)
Zeewiermengeling (facultatief)
Tortilla chips voor erbij

 

Werkwijze

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem afkoelen.

Doe de zalm in een grote kom. Meng in een kleinere kom de sojasaus, olie en azijn met de sesamzaadjes, gember en look. Giet dit mengsel over de zalm en schud om alles blokjes te bedekken met een laagje van de marinade. Roer er de groene uiringetjes onder (en als je dat wil, een beetje van de strooibus met zeewiermengeling). Dek de kom af met plasticfolie en zet in de koelkast om 10 minuten af te koelen.

Roer er net voor je het gerecht serveert, de avocadoblokjes en ananas onder.

Om de kommen samen te stellen, doe je 1 kopje rijst in elke kom. Leg er een handvol komkommermaantjes op (al dan niet even door geroosterde sesamolie gehaald), sneetjes avocado en ananas en een grote schep zalm en marinade. Werk af met extra sesamzaadjes. Heerlijk met tortilla chips!

 

Ahi Poke met ananas en avocado

 

Bron: recept van de blog How Sweet It Is.

Related Post