Terwijl jullie dit recept voor een verrukkelijke vijgencake lezen, ben ik aan het bekomen van mijn 11de marathon, die van de Médoc, de wijnmarathon dus. Langs het parcours van 42 km zijn 20 bevoorradingsposten met… wijn. Iedereen loopt verkleed. Het thema: superhelden. Of het een toffe marathon was? Absoluut! Of het mijn allerleukste was tot nu? Ongetwijfeld. Wat een sfeer! Hoe verder op het parcours, hoe meer ambiance. Of hoe meer wijn in de man (of vrouw)… De naam van de marathon is dan ook niet voor niets “de langste marathon ter wereld” omdat heel wat lopers op het einde zat van links naar rechts zwalpen. Van deze marathon wordt ook wel eens gezegd dat het de enige is waarvan je bijkomt. Er is immers niet alleen wijn, er zijn ook croissants, oesters, entrecôte, kaas, ijsjes,… Maar ik ga niet alles hier al verklappen, deze marathon past bij mijn blog als … ja als wat? Er is hier een uitdrukking voor dacht ik, maar ik ben te moe om na te denken. Vul gerust verder aan en reageer hieronder. Ik dank u!
Recept voor 1 verrukkelijke vijgencake
(Voor)bereiding: 15 min
Bakken: 1 uur
Afkoelen: minimaal 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 1 bakvorm van 22 cm:
120 g zachte ongezouten boter op kamertemperatuur
150 g fijne griessuiker
2 eieren (L)
1 tl vanille-extract
142 g Griekse yoghurt
170 g patisseriebloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
1/2 tl zout
6 à 8 verse vijgen, in 8 partjes versneden
15 g griessuiker (om over de vijgencake te strooien)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor bij 180° C. Klop in een grote kom met een handmixer of met de vlinder de boter en de suiker op hoge snelheid tot die bleek en fluffy is. Dit duurt ca. 2 min.
Voeg de eieren toe, een voor een, terwijl je op middelhoge snelheid blijft kloppen tot het vorige ei volledig is opgenomen. Voeg de vanille en Griekse yoghurt toe en klop op lage tot middelhoge snelheid tot alles is opgenomen.
Voeg de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout toe en klop op lage snelheid tot de mengeling net gemengd is. Klop niet te ver. Verwijder de klopper en spatel eventueel resterende klompjes bloem onder het deeg indien nodig.
Schep het beslag in een ingevette springvorm van 22 cm (of in een bakvorm met hoge rand, als je geen springvorm hebt). Verdeel de vijgenpartjes over het deeg. Ik deed dit in concentrische cirkels (Piet Precies tot in de kist). Maar je kan ze ook ordeloos stapelen. Strooi 1 el griessuiker gelijkmatig over de vijgen.
Bak de vijgencake in de voorverwarmde oven gedurende 55-60 min tot hij gerezen en goudbruin is. Controleer of hij klaar is door een naald in het midden van de cake te prikken. Als die er schoon uitkomt of met enkel een paar vochtige kruimels, dan is de vijgencake goed.
Laat de cake gedurende 10 min afkoelen. Ga dan met een mes rondom de rand van de cake en maak de springvorm los. Laat de cake volledig afkoelen voor je hem afwerkt met extra verse vijgen en honing.
Serveer de vijgencake op kamertemperatuur met yoghurt en warme koffie!
De cake bewaart goed ingepakt op kamertemperatuur gedurende 1 dag. In de koelkast kan je hem tot 5 dagen bewaren. Je serveert hem wel best op kamertemperatuur.
Bron: recept vertaald van de blog Katie Bird Bakes.
Super ,Myriam ,wat jij al doet ,en dan nog marathons lopen,wow ,chapeau.
Die vijgentaart ga ik zeker maken,zier er prima uit !
grs,Monique.
Dankjewel, Monique!
Piep
Proficiat met jouw “gourmet-marathon”
petje af hoor!
Past bij jouw hand als
“Een kers op de taart”
rust ze
knuf
Dàt is het, Mieke! Merci!
Inderdaad niet te geloven wat jij allemaal doet… geniet ervan!
Taart ziet er weer heel lekker uit… ik ga het bewaren en zeker eens maken!
Mercikus!
Hallo Myriam,
Vandaar dat jij zo slank blijft, je 11de marathon!! Proficiat!! Ik zou dat ook beter doen, als ik 15 minuten op mijn crosstrainer sta denk ik al dat ik de wereld verzet hebt. Chapeau. De vijgentaart ziet er heel lekker uit, zal ik zeker proberen.
Ik heb gewoon goeie genen, Christel. Zelfs als ik niet of weinig loop, blijf ik op gewicht. Met dank aan mijn ouders. 😉