- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Soezen met mokkabavarois en Baileyssaus

Soezen met mokkabavarois en Baileyssaus

Bommetjes! Caloriebommetjes èn smaakbommetjes! Dat zijn deze soesjes. Als je op je lijn let, stop dan nu met lezen. Mag het ietsje meer zijn? Lees dan rustig verder.

Eieren? Check! Suiker? Check! Room? Check! Boter? Check! Chocolade? Check! Alcohol? Check! Volle melk? Check! Dit dessertje heeft het allemaal. Alle zaken die je beter mijdt als je aan het diëten bent. Maar voor zoetemondjes is dit het ultieme dessert. Crimineel lekker! Ik heb mij dan ook volledig laten gaan. De boog kan niet altijd gespannen staan…

Nodig voor 8

Voor de bavarois:
1/2 l volle melk
7 eierdooiers
200 g suiker
Mokka-extract naar smaak
12,5 g gelatine
1/2 l room
50 g bloemsuiker

Voor het soezenbeslag:
2 dl water
100 g boter
1 el suiker
1/4 kl zout
150 g bloem
6 eieren

Voor de Baileyssaus:
1/2 l volle melk
150 g suiker
6 eierdooiers
1/2 dl Baileys
1/2 kl oploskoffie

50 g witte chocolade

Bereiding

Breng voor de bavarois de melk aan de kook. Klop de dooiers met de suiker tot een witte ruban.
Giet de kokende melk op de ruban, zet terug op het fornuis en breng al roerend tot 82° C.
Je hebt nu een klassieke crème anglaise.
Week de gelatineblaadjes in koud water en los ze op in de warme anglaise.
Werk af met het mokka-extract.
Laat afkoelen in een kom die je in ijswater zet. Roer regelmatig om velvorming te voorkomen.
Klop nu de room met de bloemsuiker op.
Wanneer de anglaise is afgekoeld (maar wel nog vloeibaar is!), vermeng je deze met de opgeklopte room of crème chantilly.
Zet de bavarois nu zo vlug mogelijk in de koelkast.

Breng voor het soezenbeslag het water, de boter, de suiker en het zout aan de kook.
Voeg de bloem in 1 keer toe en bewerk tot alle vocht is opgenomen.
Laat het beslag al roerend goed drogen op het fornuis.
Breng het over in een mengkom en verwerk er één voor één de eieren in. Klop krachtig.
Spuit op een bakmatje kleine rondjes, doreer deze met 2 eierdooiers die je losgeklopt hebt met een weinig water.
Bak af in de oven gedurende een 10-tal minuutjes op 180° C.

Breng voor de Baileyssaus de melk aan de kook. Klop ondertussen de suiker en de dooiers tot een (gele) ruban.
Giet de kokende melk op de ruban. Zet terug op het fornuis en breng al roerend tot 82° C.
Werk af met de Baileys en oploskoffie.

Laat afkoelen in een kom die je in ijswater zet. Roer regelmatig om velvorming te voorkomen.
Smelt de witte chocolade op max. 50° C in een warme luchtoven.

Afwerking

Doe de bavarois in een spuitzak.
Spuit de soezen onderaan op met de bavarois. Als dit niet lukt, kan je ze ook gewoon middendoor snijden en de bavarois op de onderste helft spuiten. Werk af met de gesmolten witte chocolade.
Dresseer op een spiegel Baileyssaus.
Bron: recept van Dhr. Ph. Gallin, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post