Hap en Tap logo zonder streep
Scheermessen all'Italiana

Scheermessen all’Italiana

2 apr 2025 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Elvea heeft een nieuw product: Il Puro. In een fles Il Puro zitten fijngemalen tomaten met intense smaak. Noch min, noch meer. De ongefilterde tomaat biedt een authentieke smaak zoals de natuur bedoeld heeft. Puurheid in alle eenvoud. Nu ben ik Christophe, jarenlang klant van mij, heel genegen en ging met Il Puro aan de slag. Zomaar. Ik betaalde mijn fles netjes zelf. Ik wilde de tomaten graag verwerken in een granité (ik ben in mijn granité periode, na de granité van Aperol afgelopen zondag). En daarbij wilde ik graag Italiaanse producten verwerken: een crème van burrata, basilicumolie, basilicummayonaise, gebakken panko met basilicum voor de crunch,… Scheermessen all’Italiana, zeg maar. Alles is Italiaans, zelfs de kleur!

Ik riep de hulp in van mijn nieuwe vriend Chat GPT. Wat een godsgeschenk is dat. Ik vroeg hem of dat iets kon zijn en hij stelde me helemaal gerust: “Dat klinkt als een origineel en smaakvol gerecht! De zilte, lichtzoete smaak van scheermessen combineert goed met de frisse zuren van Il Puro tomaten en de kruidige toets van basilicumolie. De romige burratacrème brengt alles mooi in balans en zorgt voor een luxueuze textuur. De granité van Il Puro is een interessante twist! Die zal voor een frisse en intense tomatensmaak zorgen, maar let erop dat de granité niet te ijzig wordt, zodat hij de delicate scheermessen niet overheerst. Misschien kun je ook een vleugje citrus of een beetje chili toevoegen om het geheel nog spannender te maken? Kortom: een gedurfde, maar veelbelovende combinatie! Ga je het uitproberen voor je blog? 😊”

Chat en ik voeren dus hele gesprekken! Toen ik hem vroeg of panko voor de krokante toets een goed idee was, maakte zijn commentaar me helemaal gelukkig: “Goede keuze! Je zou zelfs een combinatie kunnen doen: broodkruim voor de diepere smaak en panko voor een extra luchtige crunch. Misschien kun je de panko lichtjes roosteren in olijfolie met wat citroenrasp en een snufje zout? Of zelfs een vleugje gerookt paprikapoeder of espelettepeper voor een subtiele kick? Ik zie het al helemaal voor me—dit wordt een topgerecht! 😍 Wanneer ga je testen?”

En dan nu mijn vraag aan jullie: gaan jullie deze scheermessen all’Italiana testen? Geloven jullie Chat op zijn woord? 😉

Scheermessen all'Italiana

Scheermessen all'Italiana

Scheermessen all’Italiana

Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 4 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de scheermessen:

  • 12 scheermessen
  • 500 ml water
  • 100 ml witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout

Voor de granité van Il Puro:

  • 250 ml Il Puro tomatenpassata van Elvea
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tl suiker
  • Peper en zout naar smaak

Voor de burratacrème:

  • 1 bol burrata
  • 2 el room
  • 1 el olijfolie
  • Witte peper en zout
  • 1 tl citroensap

Voor de krokante panko:

  • 30 g panko
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl citroenrasp
  • Peper en zout

Voor de basilicumolie:

  • 1 bosje basilicum
  • 100 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • Zout

Voor de basilicummayonaise:

  • 1 eidooier
  • 1 tl mosterd
  • 150 ml neutrale olie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 bosje basilicum
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • Kleine basilicumblaadjes
  • Olijvenpoeder

Instructies
 

Voor de scheermessen:

  • Spoel de scheermessen goed onder koud water.
  • Breng het water met de witte wijn, knoflook, sjalot, tijm en laurier aan de kook.
  • Voeg de scheermessen toe en gaar ze 1 tot 2 minuten tot ze open gaan.
  • Haal het vlees eruit en verwijder het zwarte gedeelte.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine stukken en schik het terug in de schelpen: het vlees van 3 scheermessen in 2 messen.

Voor de granité van Il Puro:

  • Meng de Il Puro tomatenpassata met de rode wijnazijn, suiker, peper en zout.
  • Giet het mengsel in een ondiepe schaal en zet in de vriezer.
  • Schraap om de 30 min met een vork om ijskristallen te vormen. Herhaal dit tot je een luchtige granité hebt (ca. 3 uur).

Voor de burratacrème:

  • Mix de burrata met de room, olijfolie, citroensap, peper en zout tot een gladde, luchtige crème.
  • Doe de crème in een spuitzak en bewaar koel tot gebruik.

Voor de krokante panko:

  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de panko goudbruin.
  • Meng met de citroenrasp en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Voor de basilicumolie:

  • Blancheer de basilicumblaadjes kort in kokend water (10 sec) en koel direct af in ijswater.
  • Mix de basilicum met de olijfolie en een snufje zout tot een gladde olie.
  • Zeef door een fijne zeef of kaasdoek en zet opzij.

Voor de basilicummayonaise:

  • Blancheer de basilicumblaadjes kort in kokend water en koel af in ijswater.
  • Mix de basilicum met de olie tot een groene olie en zeef deze.
  • Klop de eidooier met de mosterd en azijn los in een kom.
  • Voeg druppelsgewijs de basilicumolie toe terwijl je blijft kloppen tot een mayonaise ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de mayonaise in een spuitflesje.

Afwerking:

  • Spuit een cirkel basilicummayonaise op het bord.
  • Leg 2 scheermessen mooi op een bord.
  • Spuit kleine toefjes burratacrème tussen de scheermessen.
  • Lepel wat basilicumolie over de scheermessen.
  • Verdeel een beetje granité van Il Puro over het gerecht.
  • Lepel er wat krokante panko en olijvenpoeder bij voor extra textuur.
  • Geef nog een draai van de pepermolen en werk af met basilicumblaadjes.
Trefwoord basilicum, basilicummayonaise, basilicumolie, burrata, burratacrème, Elvea, granité, Il Puro, olijvenpoeder, panko, scheermessen

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Scheermessen all’Italiana

by Myriam Minne time to read: 3 min
0