- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Rijstpap, roomijs van Belgische saffraan en mousse van ‘kinnekessuiker’

Rijstpap, roomijs van Belgische saffraan en mousse van ‘kinnekessuiker’

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik nogal (ahum, understatement!) een gepland en gestructureerd persoon ben. In het kader van mijn partnership met Campina wordt van mij verwacht dat ik 2 keer per maand Campina in beeld breng op mijn Instagram feed (en 4 keer in mijn Instagram stories). Ik heb dus op mijn bureaublad een Xcell-file staan met daarin inspiratie voor de komende maanden. Dat geeft me rust in mijn hoofd. Deze rijstpap met roomijs van Belgische saffraan en mousse van ‘kinnekessuiker’ staat al een paar maand in die bewuste file, want in elk onderdeel van dit dessertglas dat uit 3 delen bestaat wordt Campina gebruikt! In het roomijs zelfs melk én room. Bovendien is dit dessert helemaal Hap & Tap proof: een klassieker, maar met een leuke twist!

Voor wie nu meteen zin krijgt in deze rijstpap, ik zal je moeten ontgoochelen: je moet er de dag voordien aan beginnen. De saffraan moet trekken en het roomijs moet rijpen. Dus, begin er maar aan. Pst, als ze dit eten in de hemel, dan wil ik nu sterven. Bij manier van spreken, he, mannekes!

Rijstpap, roomijs van Belgische saffraan en mousse van ‘kinnekessuiker’

Recept voor rijstpap, roomijs van Belgische saffraan en mousse van ‘kinnekessuiker’

Trekken en rijpen: 1 nacht
Voorbereiding: 1 uur
Moeilijkheid: Eenvoudig

Voor de rijstpap:
125 g dessertrijst
750 g melk (ik gebruikte de volle melk van Campina)
55 g suiker
1/2 vanillestokje
10-tal draadjes Belgische saffraan
30 g witte chocolade
1 eidooier
Een snufje zout

Voor het roomijs:
1 l melk (ik gebruikte de volle melk van Campina)
10-tal draadjes Belgische saffraan
340 g kookvaste room (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
150 g suiker
75 g glucose
90 g eidooiers
Een snufje zout

Voor de mousse:
1 l room (40%) (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
140 g ‘kinnekessuiker’ (lichtbruine suiker of cassonade graeffe)
2,5 blaadjes gelatine
2 eiwitten
Zeste van 1 limoen
Sap van 1/2 limoen
Een snufje zout

Bereiding

Voor de rijstpap:
Laat de saffraan enkele uren (liefst 24 uur) weken in de melk.

Spoel de rijst kort om overtollig zetmeel te verwijderen.

Breng de melk met de geschraapte vanillestok en suiker aan de kook.

Voeg de rijst toe en roer meteen grondig door.

Laat 35 min zachtjes koken tot de rijst mooi beetgaar is.

Voeg de witte chocolade toe.

Werk af met de eidooier en breng op smaak met een snufje zout.

Serveer de rijstpap indien mogelijk lauw. Dek hem anders af met plasticfolie om te koelen.

Voor het roomijs:
Laat de saffraan enkele uren (liefst 24 u) weken in de melk.

Breng de melk met de room en glucose aan de kook.

Klop de eidooiers en de suiker luchtig op.

Voeg beide samen en verwarm, al roerend, tot 85° C. Zeef vervolgens het geheel en laat daarna minimaal 24 uur ‘rijpen’ in de koelkast.

Mix en draai af in een ijsturbine.

Voor de mousse:
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

Verwarm de room, zeste en suiker tot de suiker helemaal is opgelost. Zeef het geheel nu en knijp vervolgens de gelatine uit en voeg toe.

Doe er het limoensap en de eiwitten bij en mix kort.

Doe de mengeling in een slagroombus met 2 gaspatronen.

Serveer de rijstpap in een glas met een bolletje roomijs en mousse.

Bron: recept uit het magazine Culinaire Ambiance.

Related Post