- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Mousse van bloemkool en witte chocolade, kaviaar

Mousse van bloemkool en witte chocolade, kaviaar

Vandaag is het na maanden aftellen eindelijk zover: Culinaire Connecties, een event georganiseerd door foodbloggers voor foodbloggers. Claudia, Rani, Roel en ik hadden op 23 oktober 2023 onze eerste “zelfverklaarde” bestuursvergadering. Roel had immers het zotte idee om een “eventje” te organiseren en Claudia, Rani en ik waren zo zot om daarin mee te gaan. Vanavond bijna dag op dag 6 maand later verwachten we om en bij de 50 foodies in brouwerij De Halve Maan. Wat had je verwacht van deze “Brugse Zot”? 😉 Dit wordt hét netwerkevent van het jaar, al zeggen we het zelf. Iedereen is welkom, van de kleinste tot de grootste foodie account. Check zeker mijn stories en leef zo een beetje mee.

Geen event voor foodies zonder goei eten en drinken, natuurlijk en dus maakten we alle vier een hapje. Aangezien we van Royal Belgian Caviar een pot kaviaar van 500 g (!) gesponsord krijgen, ging ik aan de slag met een amuse die perfect past bij het zwarte goud. Die vond ik op de blog van Ann Kookt in de vorm van een mousse van bloemkool met witte chocolade. Fronsen jullie nu de wenkbrauwen? No worries, dat deed ik zelf ook. Maar ik kan je verzekeren: this is gooooood! Ik zou collega bloggers geen “brol” durven serveren, wat denk je nu?

Voor mijn foto gebruikte ik mijn Rose mal (die ik al 2 keer eerder gebruikte voor een dessertje: een hazelnoot crémeux en een Zwitserse room). Voor het event zelf koos ik voor mijn Secret mal: uit die mal haal ik 12 hapjes én er is zo’n leuke holte, perfect voor een lepeltje kaviaar! Duimen jullie mee dat alles vlot verloopt?

Ik serveerde de mousse van bloemkool in een handgemaakt kommetje van mijn buurvrouw.

Mousse van bloemkool en witte chocolade, kaviaar

Mousse van bloemkool en witte chocolade, kaviaar

Mousse van bloemkool en witte chocolade, kaviaar

5 van 2 stemmen
Gang Borrelhapje
Porties 14 hapjes

Equipment

  • 1 Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de mousse van bloemkool en witte chocolade:

  • 200 g verse bloemkool
  • 1/2 sjalotje, fijngesneden
  • 225 ml volle room
  • 3 blaadjes gelatine, 5,5 g in totaal
  • 1 eiwit
  • 25 g witte chocolade, in stukken gehakt
  • 1 scheutje droge witte wijn
  • Fleur de sel
  • Witte peper
  • Nootmuskaat

Voor de afwerking:

  • Kaviaar
  • 14 takjes Vene Cress

Instructies
 

Voor de mousse van bloemkool en witte chocolade:

  • Snijd roosjes van de verse bloemkool, spoel en laat kort blancheren in licht gezouten water.
  • Giet af, weeg 200 g bloemkool af en doe die terug in de kookpot.
  • Voeg 225 ml volle room, 25 g in stukken gebroken witte chocolade, de sjalot en scheutje witte wijn toe aan de bloemkool.
  • Breng aan de kook, zodra het kookt, draai dan het vuur lager en laat zacht garen.
  • Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water.
  • Mix de gare bloemkool samen met de room fijn, kruid met fleur de sel, witte peper en nootmuskaat naar smaak.
  • Zeef de gemixte bloemkool door een fijn zeef.
  • Warm eventueel het geheel terug een beetje op en los de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine één voor één in de warme massa op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop het eiwit stijf en spatel onder de bloemkool.
  • Giet de mousse in de siliconen mallen (zie introtekst) en laat opstijven in de diepvries. Reken hiervoor op minstens 4 uur. Best langer, de dag voordien of eerder. (kan enkele dagen (+/- 4 à 5 ) in diepvries bewaard worden).

Afwerking:

  • Haal de bevroren mousse van bloemkool uit de diepvries en ontvorm meteen, als ze nog goed bevroren zijn.
  • Laat ze bij voorkeur in de koelkast ontdooien. Reken hiervoor op meerdere uren.
  • Garneer tot slot met kaviaar en takjes cress.
Trefwoord bloemkool, kaviaar, oscietra kaviaar, Royal Belgian Caviar, Vene Cress, witte chocolade

Bron: recept geïnspireerd op een recept van Ann in de Keuken.

Related Post