- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Mosselkroketten met piccalilly mayonaise

Mosselkroketten met piccalilly mayonaise

Met deze mosselkroketten wil ik aantonen dat je met een kleine ingreep van een dagelijkse kost recept een culinair recept kan maken. Kijk eens naar mijn 2 foto’s. Op de eerste foto is de presentatie heel gewoontjes, kroketjes om op een vrijdagavond op de bank op te eten voor Starstruck (of een voetbalmatch, maar die is er nu niet, want ’t is winterstop).

Op de tweede foto krijgen de mosselkroketten een upgrade met een… plakje gepekelde chioggia biet. Meer verschil tussen foto 1 en foto 2 is er niet! Toen ik deze kroketten zag op de website van Prins en Dingemanse was dat idee het eerste wat in me opkwam. Alleen zag ik 1 ding over het hoofd. Ik had eerder al eens een recept voor mosselkroketjes gedeeld. Dat komt ervan als je al 2.220 recepten gedeeld hebt en je begot niet meer weet welke allemaal… Note to self: eerst checken of je al iets geblogd hebt voor je het op je To Do-lijst zet!

Vinden jullie dit een leuk experiment? Meer van dattum? Laat het me gerust weten in de comments op deze blog. Of in de comments op mijn Instagram account of Facebook pagina.

Mosselkroketten met piccalilly mayonaise

Mosselkroketten met piccalilly mayonaise

4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 4 uur 10 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 20 kroketjes

Ingrediënten
  

  • 50 g roomboter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 65 g bloem
  • 100 à 150 ml melk
  • 200 ml mosselvocht
  • 32 gekookte mosselen in stukjes gemalen
  • 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 bosje dragon fijngehakt
  • Zwarte peper
  • 2 blaadjes gelatine, 3 g/blaadje
  • 3 el mayonaise
  • 1 el piccalilly
  • Bloem
  • 2 eieren
  • Panko
  • Frituurvet

Voor de afwerking:

  • 1 chioggia-biet
  • Olijfolie
  • Sushiazijn
  • Peper en zout
  • Cress

Instructies
 

Voor de mosselkroketjes:

  • Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem.
  • Fruit de sjalot glazig. Voeg de bloem toe en bak 5 min op laag vuur. Pas op dat de bloem niet aanbakt.
  • Voeg beetje bij beetje het mosselvocht toe. Roer goed, zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Schenk ook de melk erbij.
  • Deze ragout is de basis voor de kroket. Als het te dik is, voeg je wat water of nog een scheutje melk toe.
  • Meng de voorgekookte mosselen, platte peterselie en dragon erdoor.
  • Breng op smaak met zwarte peper en eventueel wat zout.
  • Roer de gelatine door de warme ragout. Net zolang tot het helemaal is opgenomen.
  • Schep de ragout nu in een platte bak en laat afkoelen. Dek af en zet minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Maak ondertussen de piccalilly mayonaise. Meng hiervoor de piccalilly en mayonaise. Zet in de koelkast tot je de mosselkroketten serveert.
  • Vorm van de stevige ragout, met bebloemde handen, kroketjes.
  • Haal deze eerst door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eieren en als laatste door de panko.
  • Zorg dat de hele mosselkroket bedekt is met een laagje van alle drie. Leg apart op een schaal.
  • Verhit de frituurpan, of olie in een pan, tot 180° C en bak hierin de mosselkroketten, zo’n 5 min of tot ze mooi goudbruin zijn.

Voor de afwerking:

  • Snijd de chioggia-biet op de mandoline in schijven van max. 2 mm dikte en steek rondjes uit van max. 2,5 cm (1 stuk/kroketje).
  • Meng deze op het laatste moment met wat goede olijfolie, sushiazijn en peper en zout.
  • Werk de kroketjes af met chioggiabiet, piccalilly mayonaise en Cress.
Trefwoord chioggia biet, kroketje, kroketten, mosselen, mosselkroket, mosselkroketten, piccalilly

Bron: recept van Prins en Dingemanse.

Related Post