- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Marokkaanse wortelsalade met sint-jakobsnootjes

Marokkaanse wortelsalade met sint-jakobsnootjes


Marokkaanse wortelsalade met sint-jakobsnootjes

 

Nodig voor 4 personen

8 sint-jakobsnootjes
Olijfolie
Sushi-azijn
Peper en gerookte zeezout
Scheutje sesamolie

Voor de Marokkaanse wortelsalade:
2 oranje wortels
2 gele wortels
Een handje platte peterselie
Een handje munt
Een flinke el honing
Een snuifje raz el hanout
Een handje rozijnen
Peper en zout
Een scheut olijfolie
Zeste van citroen

Voor de kikkererwten:
Een 40-tal kikkererwten
Kippenbouillon
1 citroen
Een teentje look
Een snuifje komijn
Een snuifje kerriepoeder
Een snuifje paprikapoeder
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Voor de afwerking 1 van de volgende ingrediënten naar keuze:
Fijngehakte pindanoten
Pompoenpitten, gekaramelliseerd in bruine suiker
Boekweitzaadjes
Gefrituurd, gedroogd brood

 

Bereiding

Start met de kikkererwten, want dit duurt het langst. Voeg alle specerijen, kruiden en smaakmakers bij de kippenbouillon, doe er een middendoor gesneden citroen bij en laat de kikkererwten gedurende 2 uur sudderen tegen het kookpunt tot ze zacht zijn. Giet ze af en houd apart.

Voor de gemarineerde sint-jakobsnootjes:
Snijd de sint-jakobsnootjes in dunne plakjes. Maak een marinade van 2 delen olijfolie en 1 deel sushi-azijn en sprenkel die over de sint-jakobsnootjes. Sprenkel er ook nog wat sesamolie over. Kruid met peper en gerookt zeezout. Zet koel tot het moment dat je wil serveren.

Voor de Marokkaanse wortelsalade:
Hak de peterselie en munt fijn, evenals de rozijnen. Snijd de wortelen in fijne julienne met de mandoline.
Doe de worteljulienne in een grote mengkom en doe er de raz el hanout, de honing, fijngesnipperde peterselie en munt en de fijngehakte rozijnen bij. Besprenkel met een scheut olijfolie, kruid met peper en zout en rasp er wat citroenzeste over voor de fraîcheur.

 

Afwerking

Verdeel de wortelsalade over diepe borden. Schik er de plakjes gemarineerde sint-jakobsnootjes op. Strooi er enkele kikkererwten over. En werk af met pindanoten of boekweitzaadjes of zonnebloempitten of gefrituurde korstjes voor de crunch.

 

Nota: dit is ook lekker met zalm, langoustines, pata negra,… je kan alle kanten uit met deze salade!

 

Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post