Mannekes, wanneer ik enthousiast ben, dan word ik lyrisch. Over Finesse van sterrenchefs Jacob Jan Boerma*** en Thomas Diepersloot* ben ik héél enthousiast. Zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb. Je hebt kookboeken, je hebt Kookboeken en dan heb je Finesse. Wat is dit een pareltje! Let op, de recepten zijn uitdagend, maar àlles wordt heel gedetailleerd beschreven. Ook waar je de speciale ingrediënten kan kopen. Dit zijn recepten voor de avontuurlijke thuiskok, daar hoef ik geen doekjes om te winden. Maar voor jullie nu denken: “aaaah, maar dan is dit boek te hoog gegrepen voor mij”, er is ook een hoofdstuk “Thomas en Jan koken thuis” met meer eenvoudige recepten, maar wel nog altijd oogstrelende smaakbommetjes. Zei ik al dat ik fan ben van Finesse?

Voor ik dieper inga op het boek wil ik heel graag ook benadrukken wat een fijn restaurant Fine Fleur* in Antwerpen is. Ik had het genoegen om er mijn voetjes onder tafel te schuiven voor de boeklancering van Finesse. Restaurant Fine Fleur biedt een verfijnde, seizoensgebonden keuken die moderne Franse gerechten combineert met Aziatische invloeden. (Jacob Jan heeft dan ook een restaurant in Japan: SMAAK). Onder leiding van chefs Thomas en Jacob Jan, die hun culinaire ervaring uit toprestaurants meebrengen, draait het menu om hoogwaardige ingrediënten en creatieve presentatie, met een focus op smaakbalans en subtiele complexiteit. Die keuken wordt 100% weerspiegeld in het boek.

Na een uitgebreide inleiding volgen 7 hoofdstukken: apéro (9) l visgerechten (16) l vegetarische gerechten (3) l vleesgerechten (6) l alcolvrije dranken (10) l desserts (6) en Thomas en Jacob Jan koken thuis (14). Het is duidelijk dat de voorkeur (en die van mij) uitgaat naar visrecepten. Een greep uit het aanbod in het boek (en ja, ik wil ze eigenlijk allemaal maken, zelfs de mi-cuit van oester “bijt in mijn teen”):
- Mi-cuit van oester, groene kruiden mousseline, komkommer, ponzu en plankton
- Coquille, hazelnoot, truffel, witloof
- Gebrande makreel, Japanse ceviche, rode biet, harissa
- Zeebaars, soft oestergelei, dille en kropsla
- Carabineros, gerookte groenten, specerijenjus

En dan heb ik het nog niet gehad over de fantastische foto’s van de hand van Kris Vlegels. Donker en stijlvol, zonder onnodige fiekefatjerietjes, heel puur. Hé-le-maal mijn ding! Dat is écht heel subjectief, hoor. Licht kan ook mooi zijn, maar geef mij maar dark & moody. Oordeel zelf maar. Ik maakte 7 collages van 2 foto’s voor jullie. #graaggedaan

En dan nog 1 ding. Ik probeerde dit weekend al 1 recept uit, of liever een onderdeel van een recept. Ik maakte een maismousse en rode-ui-gel als topping van een maiskrokantje, een ideetje dat ik vorige week opdeed tijdens een restaurantbezoek in de Bourgogne en het was fenomenaal. Zo smaakvol dankzij de toevoeging van Vadouvan en curry. Finesse scoort dus niet alleen met mooie foto’s, maar de recepten blijken ook te kloppen. (Al maakt 1 zwaluw de lente nog niet, besef ik. Maar niet getreurd, op 1 november gaan Caroline en ik uit het boek koken. Wordt vervolgd!).

Tot slot nog even een shout-out voor Caroline van Avocado Van De Duivel die instond voor de redactie van Finesse. Dikke pluim, ik doe het je niet na. En ook een woord van lof voor uitgeverij Lannoo die er steeds weer in slaagt om pareltjes te maken. Ik denk dan onlangs nog aan Mangiamo! en Fire Dining.

Titel: Finesse is te koop in de boekhandel, maar ook online uiteraard
Auteurs: Jacob Jan Boerma en Thomas Diepersloot
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 250 mm x 205 mm
Aantal pagina’s: 202
Prijs: 29,99 euro
EAN: 9789401430272
PS Ik werd uitgenodigd en kreeg het boek cadeau, maar ben écht oprecht fan (maar dat was wel duidelijk, niet?). Lees mijn disclaimer hier.
Ik heb hem al en ben nu het dessert met ananas en dragon aan het maken. Drie van de 16 onderdelen staan al in de vriezer. Heel duidelijk beschreven en ben zo enthousiast als jij
Ooooh waaaw. Laat eens weten of alles goed gelukt is. Of het lekker wordt, daar twijfel ik niet aan!
Succes en smakelijk!
Ken je het boek Eleven Madison Park dat is de engelstalige grote broer van Finesse. Ik hem hem met de witte kaft. Die met de blauwe kaft is blijkbaar nog bewerkelijker.
Neen, Anita, ken ik niet. Maar heb het uiteraard ondertussen al gegoogeld. 😉
Amai, zalig seg! Dikke merci voor de mooie review en ik kijk heel erg uit naar onze kooksessie!
Caroline
Ik ook! Ben al benieuwd!
Ewel ja Myriam ik geloof jou TEN VOLLE en jawel ik heb het boek besteld bij Lannoo en wacht vol ongeduld … Dikke dankjewel voor jouw immers nuttige info 👏👏👏❤️
Ondertussen hebben al een 5-tal followers het boek besteld en ze zijn allemaal even lovend.
Je gaat er veel plezier aan beleven, Anne!
Pffff… Heb de afgelopen uren verzonken gezeten in dit boek en ik wil letterlijk ELK recept koken (en eten!). Hartelijk dank voor de tip!
Dat is heel graag gedaan. Veel plezier met het bladeren én het koken eruit. En dan vooral: smakelijk!
Dank u voor de tip! Dit is een geweldig boek. Ik heb m.i.-cult van zalm gemaakt, tartaar van kingfish, langoustine met mandarijn en rendang, super lekker!
Volgende week ga ik maiscornetto maken en schol,pompoen parelcouscous,…als je nog een mooi boek hebt laat maar weten. En dank je voor al uw recepten!
De tartaar van kingfish heb ik ook al gemaakt. En de kreeft (de thuisversie). En dus de mosselen en de coquilles die ik hier al publiceerde.
Naar het schijnt (ik heb het nog niet) is het boek Aroma ook een aanrader.
Dank u wel!
Hoi, je mag er weer een volger bijtellen die het Finesse kookboek heeft gekocht, het maand menu van Thomas ziet er heerlijk uit, aanstaande zondag is het hier Moederdag in Nederland en blijkbaar bij jullie ook.
Hoi Loes,
Je gaat het je niet beklagen. Is een TOPboek!
Fijne Moederdag!