- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Geometrische rabarbertaart

Pasen en een hele dag verplicht in mijn kot. En veel geduld, dat ook ja. Daaraan hebben jullie deze geometrische rabarbertaart te danken. Ik zag ze, net zoals mijn krielaardappel van afgelopen vrijdag, passeren op de website van ’t ispc. En toen ik eraan bezig was, vond ik die van mij eigenlijk veel minder mooi dan die van ’t ispc. Die van ’t ispc was gewoon perfect: elk stukje rabarber even groot en mooi rood. Mijn rabarber (uit mijn eigen moestuin!) was absoluut niet even dik en was ook alles behalve mooi rood… maar naderhand vond ik die van mijn misschien net mooier. In elk geval artisanaler. Ik maakte er 2 foto’s van: een ongebakken met nog felle kleuren en een gebakken, iets fletser, maar toch nog altijd een knapperd.

En? Wat vinden jullie? Twee vragen: welke geometrische rabarbertaart is de mooiste, die van ’t ispc of die van mij? En welke versie is ’t mooist: de ongebakken of de gebakken? En dan nog een vraag: wie gaat er de uitdaging aan om deze ‘puzzel’ te maken?

 

Geometrische rabarbertaart

 

Recept voor geometrische rabarbertaart

(Voor)bereiding: ± 50 min
Rusten: ± 1 nacht
Bakken: ± 50 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 1 taart voor ca. 8 personen:
6-8 stengels rabarber (bij voorkeur dikke stengels als je ’t jezelf gemakkelijker wil maken)

Voor het deeg:
250 g boter, op kamertemperatuur
180 g fijne kristalsuiker
1 groot ei
375 g bloem + extra om te bestuiven

Voor de vulling:
200 g blanke amandelen
150 g boter + extra om in te vetten
150 g fijne kristalsuiker
50 g bloem
4 eieren

Extra:
1 taartvorm van ca. 30 cm, ingevet met boter

 

Bereidingswijze

Meng voor het deeg de boter met de suiker in een standmixer tot een crème. Voeg het ei toe en meng even door. Meng daarna met een deeghaak de bloem en een snuifje zout erdoor. Stort alles op het werkblad als het een beetje samenhang krijgt en kneed alles nog even door met de hand. Pak in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koeling.

Maak het deeg wat soepeler door het deeg wat te kneden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van iets minder dan 0,5 cm dik. Keer af en toe en bestuif als het nodig is met meer bloem.

Bestuif de ingevette vorm met bloem en schud overtollige bloem eruit. Bekleed de vorm met het deeg en snijd overhangend deeg weg (dit kun je invriezen en later gebruiken).

Maal voor de vulling de amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de boter en 100 g suiker toe en meng alles tot het een soort spijs wordt. Voeg de bloem toe en daarna stuk voor stuk al draaiend de eieren. Verdeel deze crème over de taartbodem. Dat gaat goed door het eerst in een spuitzak te scheppen en dan gelijkmatig over de bodem te spuiten.

Was de rabarber. Verwijder de grofste draden, schillen is niet nodig. Snijd de rabarber nu in gelijkmatige ‘vierkante’ stukjes en snijd de stukjes diagonaal doormidden. Bedek hiermee de crème op de taartbodem. Leg de rabarber om en om en baksteensgewijs. Bestrooi met de rest van de suiker en bak de taart 50 min in een oven van 180° C. Controleer tussendoor of het niet te hard gaat (zet desnoods de oven wat lager). Laat afkoelen en snijd in punten.

 

Geometrische rabarbertaart

 

Bron: recept van de website van Sligro-Ispc.

Related Post