Hap en Tap logo zonder streep
Geglazuurde eend met kersen-balsamicosaus

Geglazuurde eend met kersen-balsamicosaus

21 mei 2021 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Toen ik vorig weekend bij Rob was voor mijn kreeftenrecept (het is nog niet te laat, je kan nog steeds de ingrediënten winnen om dat recept thuis zelf ook te maken, head over naar mijn Instagram account!), spotte ik er de eerste kersen. En ik wist al vooraf dat àls ik kersen vond, ik dit recept voor geglazuurde eend met kersen-balsamicosaus zou maken. Dit recept stond al heel lang op mijn TO DO-lijst te wachten tot er terug kersen waren. (Ik heb veel geduld voor alles, maar nooit voor de nieuwe seizoensgroenten en -fruit).

Dit is een eenvoudig recept, maar om de een of andere reden toch speciaal. Voor de liefhebbers van een patatje, je zou hierbij perfect de aardappelroosjes van afgelopen vrijdag kunnen serveren.

Ik serveerde het gerecht op een bord van Sanodegusto dat maar liefst 30 min warm blijft, ideaal om dus op het gemak te kunnen dresseren, serveren en opeten.

Geglazuurde eend met kersen-balsamicosaus

Geglazuurde eend met kersen-balsamicosaus

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de eend:

  • 2 eendenfilets
  • Korianderbolletjes, geplet
  • Oranjebloesemhoning

Voor de kersen-balsamicosaus:

  • 1 el oranjebloesemhoning
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 60 ml rode wijn
  • 180 ml kippenbouillon
  • 1 el geraspte gember (optioneel)
  • 2 kleine sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 el boter
  • 10 zoete kersen, gehalveerd en ontpit

Voor erbij:

  • Gepofte gele bietjes
  • Zeekraal
  • Gekaramelliseerde baby-uitjes of sjalotjes

Instructies
 

Voor de eend:

  • Snijd het overtollige vet van eendenborsten af ​​en laat een laag van 4 mm dik over op de borst. Snijd met een scherp mes het vel in een ruitjespatroon van 3 mm (maar snijd niet in het vlees). Breng op smaak met zeezout en gemalen korianderbolletjes.
  • Zet een gietijzeren pan op een koud vuur. Leg er de eend in, met de velkant naar beneden. Zet het vuur middelhoog en laat ca. 7 min zachtjes sissen, tot de huid knapperig en goudbruin is. Verlaag het vuur indien nodig om te voorkomen dat het te donker wordt.
  • Verwijder het overtollige eendenvet uit de pan en bewaar het voor later in de bereiding. Draai de borsten om en bak nog 2 min. Besprenkel het vel met de honing en gaar de borsten nog 3 min in een oven van 200° C. De interne temperatuur van de eend moet 50-55° C bedragen. Haal de filets uit de oven en laat 10 min rusten.

Voor de kersen-balsamicosaus:

  • Schep 2 el van het bewaarde eendenvet toe in een pan. Voeg de sjalotjes toe en roer 30 sec op middelhoog vuur. Deglaceer met de rode wijn. Voeg de balsamico en oranjebloesemhoning toe. Verhoog het vuur tot hoog en kook tot de saus tot een glazuur is gereduceerd, onder regelmatig roeren gedurende ca. 3 min. Zeef de saus. Voeg nu de kippenbouillon toe en laat kort inkoken. Klop er tot slot een el koude boter door. Doe er de kersen in en breng op smaak met witte gemalen peper en zout.

Voor de gepofte bietjes:

  • Verwarm de oven voor op 200° C en zet het rooster redelijk hoog in de oven (de bietjes moeten er nog wel tussen passen en niet het verwarmingselement raken).
  • Was de bietjes, laat de wortels gewoon zitten, en snijd alleen eventueel het loof er af. Droog de bietjes met wat keukenpapier en wikkel ze vervolgens één voor één in een stukje aluminiumfolie. Pak ze goed in.
  • Laat de bietjes 2 uur in de oven staan.
  • Haal de gare bietjes uit de oven en laat ze even – met opengevouwen aluminiumfolie – uitwasemen. Snijd het kapje eraf en als het goed is kun je het schilletje er bijna helemaal afpellen, zonder dat je ze hoeft te schillen.

Voor de gekaramelliseerde baby-uitjes of sjalotjes:

  • Schil de sjalotjes.
  • Doe boter in een pan en laat hierin de sjalotten met de snijkant naar onder even aanfruiten. Zet het vuur lager voor ze bruin gaan kleuren. Blus af met een scheutje wijn en voeg wat suiker toe. Laat de wijn verdampen tot de helft. Dek dan de pan af en zet de sjalotjes op een zeer laag pitje.
  • Laat net zolang stoven tot de uien gaar en zacht zijn en de saus stroperig is geworden. Breng op smaak (voorzichtig) met zout en een minuscuul snufje peper.

Afwerking

  • Snijd de eendenborsten schuin in dunne plakjes en leg ze op een schaal. Schep een deel van de saus en kersen naast het vlees en bewaar de resterende saus om aan tafel door te geven. Dresseer het bord met de bijgerechten zoals op de foto.
Trefwoord balsamicoazijn, eend, gele biet, kersen, zeekraal

Bron: recept vertaald van de website GVW Food Inspirations.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Tom Snelting

    Hoi! Bij de instructie “Zet een gietijzeren pan op een koud vuur”, wat wordt daar bedoeld met ‘koud vuur’? Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Tom,
      Dat betekent dat je je vlees in je pan legt die koud is en je vuur staat uit.
      Daarna zet je het vuur op middelhoog en ga je verder met het recept.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Tom Snelting

    Super, bedankt voor de uitleg!

    Antwoord
  3. Janna Seubers

    Welk fruit zou ik kunnen gebruiken in plaatsen van kersen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Met frambozen moet dit ook wel lukken. Misschien wat suiker toevoegen, want kersen zijn zoeter dan frambozen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Geglazuurde eend met kersen-balsamicosaus

by Myriam Minne time to read: 3 min
5