- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Foie gras met gelei van zoete wijn en vijg

Foie gras met gelei van zoete wijn en vijg

Teveel dingen te doen, te weinig tijd. Story of my life! Nu de coronamaatregelen terug versoepeld zijn en het gewone leven terug lonkt, moet ik eerlijk toegeven dat ik het alsmaar lastiger krijg om het tempo van 3 à 4 blogs per week vol te houden. Ja, ik heb ook zin om eens in mijn luie zetel te zitten in mijn tuin met mijn snoet in de zon (welke zon?). Ik ben dus van plan om binnenkort (halfjuli tot halfaugustus) een korte pauze in te lassen. Ondertussen kan/zal ik wel blijven koken, maar dan hoeft het niet per se en als het mooi weer is, dan kan ik ook eens gaan fietsen bvb. in plaats van in mijn pokkehete keuken in de potten te staan roeren. Maar tot het zover is, blijf ik dus nog even doorgaan en dat doe ik met een snel hapje van foie gras met gelei van zoete wijn en vijg.

Ik kreeg terug een mooi pakket van Maison Edouard Artzner met daarin foie gras met truffel. En ik kreeg ook een mooie fles zoete witte wijn van Schenk: een Estrella Moscatel, 100% Moscatel de Alejandria, geproduceerd in Valencia, met de fruitige en zachte aroma’s van de Muscat druif, rond, zoet en aangenaam in de mond met tonen van honing, heerlijk als aperitief, en passend bij foie gras en nagerechten. Ik vond dit hapje per toeval en vond dat er geen mooiere match was dan deze tussen twee topproducten van twee topzaken. Geef toe, hoe leuk en origineel is die gelei van zoete wijn wel niet? Is dit niet een ideaal hapje… voor Kerst? Neen, ik heb die fles wijn niet in 1 keer leeggedronken en neen, ik ben niet gek geworden. We zitten op minder dan 6 maanden voor Kerst en dus mag ik beginnen aftellen. 🎄

 

 

Foie gras met gelei van zoete wijn en vijg

Foie gras met gelei van zoete wijn en vijg

Foie gras met gelei van zoete wijn en vijg

Heerlijk hapje. Heel makkelijk en perfect voor te bereiden!
Voorbereidingstijd 15 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 6 plakjes peperkoek
  • 80 g ganzenlever (eventueel met truffel)
  • 2 verse vijgen
  • 2 dl zoete witte wijn
  • 3 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)
  • Takje rozemarijn
  • 6 eetbare viooltjes (facultatief)

Instructies
 

  • Gelei: laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Doe de zoete witte wijn in een pannetje en verwarm. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat smelten in de warme vloeistof. Giet in een ondiepe schotel en laat opstijven in de koelkast. Je kan dit perfect een dag op voorhand doen.
  • Steek rondjes uit de peperkoek en rooster die in de broodrooster (of oven).
  • Steek fijne rondjes uit de ganzenlever.
  • Snij de vijgen in fijne plakjes en steek uit op de vorm van de ganzenlever.
  • Steek even grote plakjes uit de gelei.
  • Leg de ganzenlever op het toastje. Leg hierboven een schijfje vijg en een stukje gelei. Werk af met een takje rozemarijn (en een eetbaar bloemetje).
Trefwoord foie gras, gelei, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, Maison Edouard Artzner, peperkoek, vijg, vijgen, zoete witte wijn

Bron: recept van de website van Spar Colruyt Group.

Related Post