- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Cheesecake 2.0

Cheesecake 2.0

Eerst en vooral wil ik nog even duidelijk stellen dat ik GEEN aandelen heb bij Silikomart, noch bij A La Tarte. Ik ben gewoon heel erg fan van silicone mallen. Die tillen een “gewoon” en simpel gerecht of dessert instant naar een hoger niveau. Neem nu deze cheesecake 2.0. Dit is écht een eenvoudig recept, maar door de roomkaas in een mal te laten opstijven en door de cheesecake 2.0 af te werken met een krans van blaadjes, krijg je ineens een restaurantwaardig dessert.

Er verschenen hier dan ook al meerdere 2.0 recepten, telkens gemaakt met van die mallen: o.a. een tarte tatin 2.0, een citroen meringue taartje 2.0 en een tompouce 2.0. En ik herhaal: neen, geen aandeelhouder! Waarom ik dan zoveel “reclame” maak voor A La Tarte? Omdat ik mateloos respect heb voor Kries die “op haar alleen” een webshop en fysieke winkel uit de grond stampt. #ShopLocal is hier dus 100% van toepassing. (En ja, waarschijnlijk vind je de mallen een paar eurocent voordeliger bij de Bols van deze wereld, maar die verdienen al genoeg, toch?)

Ik ontdekte het recept op het nieuwe YouTube kanaal van Schiavini Davide (volgen die handel!). Ik volg de man al op Instagram waar hij 110.000 volgers heeft, maar ik vind zijn YT leuker. Wat een schattig accent heeft deze Italiaanse chef in het Engels! En bovendien zie je in zijn video hoe hij het dessert maakt.

Ik serveerde het dessert op een handgemaakt bord van Christiaen Ceramics. Ik gebruikte voor dit recept dus The Ring mal (met de Promise mal moet dit ook perfect lukken trouwens), de Eden mal voor de tuile, witte velvetspray en gedroogde eetbare bloemen. Allemaal #zelfgekocht en #zelfbetaald. #NoSpon!

Cheesecake 2.0

Cheesecake 2.0

Cheesecake 2.0

4.67 van 3 stemmen
Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de frambozencoulis:

  • 150 g frambozen
  • 50 g water
  • 25 g limoensap
  • 35 g suiker

Voor de kaasmousse:

  • 170 g volle room
  • 1 vanillestok
  • 80 g volle room
  • 70 g suiker
  • 5 g gelatineblaadjes
  • 170 g roomkaas (type Philadelphia)

Voor de crumble:

  • 50 g bloem 00
  • 50 g amandelpoeder
  • 50 g suiker
  • 3 g cacaopoeder
  • 7 g kaneelpoeder
  • 50 g koude boter, in blokjes

Voor de kaneeltuile:

  • 50 g bloem 00
  • 50 g poedersuiker
  • 7 g kaneelpoeder
  • 50 g gesmolten boter
  • 50 g eiwit

Voor de afwerking:

  • Witte velvetspray
  • Gedroogde bloempjes
  • Frambozen
  • Citroengel*

Instructies
 

Voor de frambozencoulis:

  • Doe alle ingrediënten in een sauspan en laat op zacht vuur sudderen tot de frambozen zacht geworden zijn.
  • Doe alles in een blender en mix fijn.
  • Passeer door een fijne zeef en bewaar in de koeling tot gebruik.

Voor de kaasmousse:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Klop 170 g volle room op tot yoghurt dikte.
  • Snijd de vanillestok in 2 en schraap het merg eruit.
  • Warm de 80 g room op, doe de vanillestok erbij, samen met de suiker.
  • Verwijder de vanillestok.
  • Roer er van het vuur de geweekte en uitgeknepen gelatine onder tot die volledig is opgelost.
  • Giet de warme room op de zachte roomkaas en meng met een klopper tot een gladde massa.
  • Voeg dan de opgeklopte room toe.
  • Meng voorzichtig met een spatel.
  • Schep de mousse in een spuitzak en verdeel in 6 ronde mallen. Ik had nog wat mousse over en schepte die in een glaasje.
  • Zet de mallen 1 nacht in de diepvries om op te stijven.

Voor de crumble:

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 150° C.
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en meng met je vingertoppen tot je een zanderig deeg krijgt.
  • Verdeel het deeg over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak gedurende 15 à 20 min.

Voor de kaneeltuile:

  • Doe alle ingrediënten in een kleine blender en mix tot een glad beslag.
  • Smeer met een spatel uit in een mal en bak in een voorverwarmde heteluchtoven op 150° C gedurende 5 à 6 min.
  • Haal de tuile uit de mal terwijl die nog warm is. Laat afkoelen.

Afwerking

  • Haal de mousse uit de mal en kleur die nog diepgevroren met witte Velvet spray.
  • Schik de cheesecake op borden en laat in de koelkast gedurende een paar uur ontdooien voor het degusteren.
  • Strooi er crumble rond.
  • Spuit dotjes citroengel op de mousse en schik er de tuiles op.
  • Werk af met gehalveerde frambozen.
  • Spuit ook nog dotjes citroengel in de frambozen.
  • Schenk de frambozencoulis in het midden.
  • Werk af met de bloempjes.

Notities

Het recept voor de citroengel vind je hier. Die kan je ook weglaten, die gebruikte Davide ook niet, maar ik had er nog in de koelkast staan en vond de smaken wel matchen.
Trefwoord cashewnotencrumble, frambozen, frambozencoulis, kaneeltuile, roomkaas

Bron: recept van chef Schiavini Davide (met video!)

Related Post