Ceviche van scheermessen

Sinds het begin van corona deelt Myra echte pareltjes op haar blog onder de #myramadeleineinquarantaine. De dame is kind aan huis in de beste Nederlandse restaurants en gebruikt al haar vrouwelijke charmes om de chefs hun recepten te ontfutselen. Ze maakt die dan bij haar thuis na en deelt ze op haar blog. Reikhalzend kijk ik telkens weer uit naar haar creaties (en hoop stiekem dat ze hier na corona – in Nederland gaan op 1 juni de restaurants weer open – ook nog mee doorgaat). Zo maakte ik al haar kokos masalasoep van Soenil Bahadoer** en vorige week deze ceviche van scheermessen. Het recept is afkomstig van Thijs Meliefste, een chef waaraan ik héél fijne herinneringen heb.

Deze ceviche van scheermessen is ideaal als amuse bij het aperitief tijdens een zomers weekend zoals we nu beleven. Het is volledig op voorhand klaar te maken, het werk valt reuzegoed mee, het ziet er mooi uit én het is lekker. Laat jullie gaan, zou ik zeggen!

 

Ceviche van scheermessen

 

Recept voor ceviche van scheermessen

(Voor)bereiding: ± 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de scheermessen:
500 g scheermessen in de schelp
1 prei
1/4 bosje peterselie
1 ui
1 deciliter witte wijn

Voor de ceviche:
100 g sushi azijn
1/2 sjalotje
1/2 knoflookteentje
10 g verse gember
1/4 bosje Lavas (Maggiplant)
1/2 chilipeper
5 g Thaise vissaus (Nam Pla)
200 g scheermessenvocht
100 g scheermessenvlees
Eetbare bloemetjes (ik kocht die van mij bij Fruit 4 You, maar je kan ze ook online bestellen bij de Kruiden Online Shop, vandaag besteld, is morgen geleverd).

 

Bereiding

Voor de scheermessen:
Spoel de scheermessen zorgvuldig schoon. Snijd de prei in ringen, de ui in kleine blokjes en knip de peterselie. Doe dit samen in een pan met 1 dl witte wijn en breng aan de kook. Stoom de scheermesjes daarna kort hierin tot ze opengaan.

Haal de scheermessen uit de pan en laat ze afkoelen. Zeef de bouillon en bewaar het vocht. Deze heb je later nodig voor je ceviche. Eenmaal afgekoeld kan je het vlees van de scheermessen uit de schelp halen. De schelpen bewaar je om ze straks in te kunnen serveren. Houd die dus apart. Ontdoe de scheermessen zorgvuldig van de ingewanden en de kop.

 

Voor de ceviche:
Schil de sjalot en snijd deze in hele fijne stukjes. Doe hetzelfde met de gember, de knoflook, de chilipeper en het bosje lavas.

Doe de sushiazijn samen met de vissaus en het kookvocht van de scheermesjes in een kom. Voeg de sjalot, gember, knoflook, chilipeper en lavas toe en laat het vlees van de scheermessen hierin 30 min trekken. Zeef het vocht en bewaar beide: het vocht en de ingrediënten.

Snijd het vlees van de scheermessen in kleine stukjes en leg ze terug in een schelp. Schep er wat ceviche overheen en een klein beetje van het vocht. Werk af met eetbare bloemetjes.

 

Bron: recept van Thijs Meliefste van restaurant Meliefste, verschenen op de blog van Myra Madeleine.

 

Related Post

Tags: , , ,

Ceviche van scheermessen

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: