- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras

Cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras

Als je de jaren op mijn teller bekijkt, dan ben ik een dinosaurus, maar ik voel me als een digital native. Ik gebruik apps en social media alsof ik ermee opgegroeid ben, terwijl ik heb leren typen op een mechanische typmachine. Dino dus! Toen ik op Instagram een publiciteit kreeg om het Fourchette Foodpairing receptenboekje te downloaden van een van mijn favoriete biertjes, Fourchette (#nospon), aarzelde ik niet: ik kon niet snel genoeg op de download button klikken. En ik werd niet teleurgesteld. Het boekje bevatte tal van mooie recepten, te beginnen met deze cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras.

Ik deed wel een paar aanpassingen: in plaats van de kreeft zelf nog te koken in een court-bouillon, kocht ik kreeften die al gegaard waren door de deskundige visboeren van Rob. Ik kon niet meteen Damse Mokke vinden en verving die door een andere bolvormige witschimmelkaas, Keiems Bloempje.

Cannelloni met kreeft te duur? Bekijk dan zeker eens mijn cannelloni van mosselen. Zelfde idee, andere uitwerking.

Dit recept kwam tot stand in #samenwerking met Rob The Gourmets’ Market, al sinds jaar en dag mijn vaste partner voor alle delicatessen. Rob is gevestigd in Woluwe en dat betekent dus dat ik vanaf nu, bovenop de normale files, nog extra tijd ga moeten aanschuiven door de werken op het viaduct van Vilvoorde. Wish me luck!

Cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras

Cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras

Cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras

Makkelijk recept (als je zoals ik reeds gekookte kreeften koopt)
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

  • 2 (Bretoense) kreeften
  • 4 verse pastavellen
  • 1 preistronk
  • 250 g Parijse champignons
  • 100 g Keiems Bloempje (of andere witschimmelkaas)

Voor de tomatencompote:

  • 40 g ui
  • 1 tl rozemarijn, gedroogd
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje look
  • 400 g tomaat
  • Olijfolie
  • 100 g tomatensap
  • 10 g salie, vers

Voor de crème van Keiems Bloempje:

  • 200 g Keiems Bloempje
  • 500 ml melk
  • 5 g Kappa

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen (Borage)
  • 1 lente-ui, schuin versneden
  • Oost-Indische kers
  • 1 bokaaltje visfumet
  • 1 stengel citroengras
  • 1 stuk gember, naar smaak

Instructies
 

Voor de cannelloni met kreeft:

  • Decorticeer de kreeft: haal de poten en staart uit.
  • Kook de pastavellen gaar.
  • Snij de champignons en prei in fijne brunoise voor de vulling van de cannelloni.
  • Bak aan in boter en werk af met geraspt Keiems Bloempje en een el van de tomatencompote (zie hieronder).
  • Roer hieronder ook enkele stukken kreeftenvlees die je uit de poten hebt gehaald.
  • Vul de pastavellen op met de mengeling.
  • Verwarm de kreeftenstaarten in de tomatencompote.

Voor de tomatencompote:

  • Ontvel de tomaten en verwijder de zaden.
  • Fruit de fijngehakte ui in de olie.
  • Voeg de rest toe en stoof langzaam op laag vuur tot een compote.

Voor de crème van Keiems Bloempje:

  • Verwarm de melk, de Keiems Bloempje kaas en de Kappa tot 90° C.
  • Stort uit op een plaat en laat opstijven.
  • Draai glad in een blender tot een mooie crème.

Afwerking:

  • Verwarm de cannelloni 10 min in de voorverwarmde oven.
  • Dresseer de kreeftenstaarten op de cannelloni met punten kaascrème en werk mooi af met de bloemen.
  • Serveer hierbij een jus van gember en citroengras.
Trefwoord Bretoense kreeft, cannelloni, citroengras, gember, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, kreeft, Rob

Bron: recept uit het boekje Fourchette Foodpairing van Brouwerij Van Steenberge.

Related Post