- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Onlangs deelde ik hier een recept met slechts 3 ingrediënten en 5 minuten werk en dat was een gigantisch succes. Twee minpuntjes aan dat recept: dat groentevel was niet makkelijk te vinden en kaviaar is niet voordelig. Dan zijn deze bietencilinders met geitenkaasvulling haalbaarder. Correctie: veel haalbaarder! Ook slechts 3 ingrediënten (als je de tijm en het ‘druppeltje’ room niet meetelt), alleen is er iets meer tijd voor nodig, al doet je oven of voedseldroger wel het werk.

En of het lekker is? Mijn man, den Eddy, lust geen rode biet, maar stak er 2 achter de kiezen, nog voor ik “tast toe” kon zeggen. De bietencilinders zijn lekker krokant en de geitenkaasvulling lekker romig. Kortom, de perfecte combo. Chef Majk, de chef bij wie ik dit recept ontdekte op YouTube, werkte de bietencilinders enkel af met toefjes geitenkaasvulling en nasturtium. Ik koos voor 3 verschillende afwerkingen: een eetbaar bloemetje (van de klaverzuring), een nasturtium blaadje en een restje bietenkrokant van de afsnijdsels.

En dan wil ik nu graag even de loftrompet afsteken over Chef Majk. Ik volg de Tsjechische chef al een tijdje op Instagram, maar heb nu pas zijn YouTube kanaal ontdekt en ben helemaal fan! Wat een sappig accent, wat een passie én wat een cute food inspector (minuut 1:18 van de beetroot video). In zijn video zie je dus hoe deze bietencilinders gemaakt worden. Maar het kan nog sneller en eenvoudiger: ik kocht een verpakking met reeds gegaarde rode bieten i.p.v. rauwe rode biet. Ik perste 100 ml sap in mijn sapcentrifuge, maar – zoals Majk al zegt – kan je ook perfect gekocht bietensap gebruiken.

Dit hapje is de perfecte amuse voor wie met Kerst vegetarische gasten over de vloer krijgt. Just sayin’! Nu het aspergeseizoen erop zit, telt Myriammeke af naar Kerst!

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de bietencilinders:

  • 100 g gegaarde rode biet, gepureerd
  • 100 ml rode bietensap
  • 50 g tapioca parels
  • 1 snufje zout

Voor de geitenkaasvullling:

  • Geitenkaas
  • 1 gare rode biet, in brunoise
  • 1 scheutje room
  • 1 takje tijm
  • Zout
  • Zwarte peper

Voor de afwerking:

  • Olie om te frituren
  • Eetbare bloemen en/of kruiden

Instructies
 

Voor de bietencilinders:

  • Kook de tapioca parels in een ruime hoeveelheid kokend water tot ze zacht en transparant zijn.
  • Schep ze in een blender, samen met het bietensap en de gare biet, in blokjes. Mix op volle toeren gedurende 5 min.
  • Giet de dikvloeibare massa uit op een vel bakpapier en smeer dun uit.
  • Leg het bakpapier in een voedseldroger of in een oven op 50° à 60° C en laat drogen. Bij mij duurde dat 2 uur in mijn voedseldroger op de hoogste stand. De rode biet moet droog genoeg zijn om er mooie rechthoeken te kunnen van snijden, maar ook nog niet té droog, want dan lukt dat niet meer en breekt het vel. 1 rechthoek meet ongeveer 4 à 5 cm x 10 cm.
  • Leg de rechthoeken nog even terug in de oven of voedseldroger en laat volledig drogen.
  • Dompel de droge rodebietvellen in de voorverwarmde olie in een pannetje op 160° C.
  • Rol het rechthoekje meteen rond een cilinder en druk stevig aan. De cilinder wordt meteen hard, wanneer hij afkoelt.

Voor de geitenkaasvullling:

  • Klop de geitenkaas met een klopper los met een scheutje room. Houd 1/5 van het mengsel apart voor de afwerking. Doe in een spuitflesje of -zak.
  • Meng 4/5 van de geitenkaas met de rode biet in brunoise, fijngehakte tijmblaadjes en versgemalen zwarte peper. Schep in een spuitzak.

Afwerking:

  • Vul de bietencilinders met geitenkaasvulling.
  • Spuit op elk rolletje 3 toefjes geitenkaasvulling en werk af met een eetbare bloemetje, nasturtium en een krokant afsnijdsel van de gedroogde rode biet.
Trefwoord bietencilinder, cilinder, geitenkaas, geitenkaasvulling, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2023, rode biet, tapioca, tijm

Bron: recept van Chef Majk op YouTube.

Related Post