- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zandtaartje met risotto van snijbonen en krokant gebakken sint-jakobsnoten

 

Zandtaartje met risotto van snijbonen en krokant gebakken sint-jakobsnoten

 

Ingrediënten voor 4 personen

12 sint-jakobsnoten
1 bussel groene asperges

Voor de risotto:
200 g risottorijst
200 ml droge witte wijn
700 ml kippenbouillon
200 g snijbonen, in sifflets versneden en kort gepocheerd in kokend gezouten water
2 teentjes knoflook
1 sjalot

4 plakjes kruimeldeeg
4 tartelettevormpjes (kleine taartvormpjes)
Bakknikkers (of droge rijst)
Bakpapier

50 g geraspte Parmezaankaas
Een handvol waterkers
Olijfolie en boter
Peper en zout

 

Bereiding

Voor de risotto:
Snipper de sjalot en look fijn. Fruit aan in een gietijzeren kookpot met een scheutje olijfolie. Voeg de rijstkorrels toe en roer tot alle korrels blinken. Blus met de helft van de witte wijn. Zet het vuur zachter en voeg lepelsgewijs bouillon toe. Laat de rijst eerst het vocht opnemen vooraleer terug vocht bij te lepelen. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen, dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg in de laatste 5 minuten de snijbonen en de rest van de wijn toe.

Voor het zandtaartje:
Verdeel het kruimeldeeg over vier tartelettevormpjes. Bekleed met bakpapier en leg er bakknikkers op, zodat het deeg niet kan rijzen. Bak de zandbodempjes 16 min op 180° in een voorverwarmde oven. Ik vond persoonlijk dat de taartjes nog niet genoeg kleur hadden, nam de bakknikkers weg en bakte de taartjes nog 10 min verder af.

Voor de sint-jakobsnoten en asperges:
Bak de asperges en de sint-jakobsnoten in dezelfde pan in een klont boter goudbruin. Kruid met peper en zout.

 

Afwerking

Verdeel de risotto over de zandtaartjes en bestrooi met geraspte Parmezaankaas. Schik de asperges en sint-jakobsnoten erop. Versier met waterkers.

 

Zandtaartje met risotto van snijbonen en krokant gebakken sint-jakobsnoten

 

Bron: de VLAM folder Vers opgevist door onze vissers: Sint-Jakobsschelp, smaakkampioen van het seizoen.

Related Post