- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

‘Tagliatelle’ met een brochette van aardbeien, mascarpone en sinaasappelsaus

Na een uitgebreide maaltijd zoals ik mijn gasten afgelopen weekend voorzette, was een licht dessertje op zijn plaats. Dit is er ook zo eentje uit de ‘oude’ doos van Spermalie, van hetzelfde topjaar ‘streekgastronomie à la carte’ van topleerkracht Geert Van Acker.

Weinig werk en effect verzekerd!

 

Nodig voor 8 personen

Voor de tagliatelle:
50 g zachte boter
50 g bloemsuiker
50 g eiwit
50 g bloem

Voor de brochette:
40 à 48 aardbeien
8 brochettestokken
150 g boter
150 g suiker
3 dl sinaasappelsap
Grand Marnier

Voor de afwerking:
100 g mascarpone
25 g bloemsuiker
1 eigeel
Een weinig room
Munt
Vanilleijs

Werkwijze

Voor de tagliatelle:
Meng alle ingrediënten. Pas op voor botervlokken. Doe het deeg in een spuitzak met een plat spuitmondje.
Neem een bakmatje en spuit fijne, lange banden. Strijk even plat met de achterkant van een lepel.
Bak af gedurende enkele minuten (ca. 7 minuten) op 180° C.
Zodra gebakken, haal je de stroken uit de oven en rol je ze op tot een ‘bal’. Gebruik 2 stroken per persoon.

Voor de brochette:
Was de aardbeien.
Steek 5 à 6 aardbeien (of 4 grote) op een brochettestok. Laat het kroontje eraan.
Laat de boter smelten (niet kleuren) en voeg de suiker toe. Laat even karamelliseren (niet bruinen!) en voeg het sinaasappelsap toe. Laat inkoken tot sausdikte.
Bak de brochette kort in een pan met een beetje boter. Haal de brochette eruit. Giet een scheut Grand Marnier in de pan en flambeer.
Giet dit vocht bij de sinaasappelsaus.

Voor de afwerking:
Meng de mascarpone met de bloemsuiker en het eigeel.
Leng aan met een beetje room en meng of mix tot je een gladde saus bekomt.
Versnijd de munt in fijne reepjes.

Afwerking

Plaats de bal tagliatelle bovenaan links op het bord. Onderaan trek je een streep mascarponesaus. Schik hierop de gebakken brochette. Overgiet met de warme sinaasappelsaus.
Werk af met de fijngesneden munt.
Serveer hierbij een bolletje (zelfgemaakt) vanilleijs.

Bron: recept van Dhr. Geert Van Acker, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post