- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Pinda-ijs met limoen-kokosroom en pindakaramel

Belofte maakt schuld. En als er 1 kwaliteit is die ik heb, dan is het wel dat ik een vrouw van mijn woord ben. Ik ga écht alles in het werk stellen om mijn beloftes na te komen, ook al snijd ik daarmee in mijn eigen vel. Ik ben daarin heel principieel. Nu, om dit recept voor pinda-ijs uit het boek Sous-Vide van Bas Robben te maken, was geen opoffering, integendeel!

Het is niet moeilijk, het ziet er fantastisch uit én zo smaakt het ook en ik ben niet eens een pindakaas fan! Uiteraard kan je het pinda-ijs ook op de klassieke manier bereiden, als je geen sous-vide toestel hebt.

Ik serveerde het dessert op tableware van L’Audriane die ik in bruikleen kreeg van fotograaf Pieter D’Hoop. Ik gebruikte een bijpassende backdrop van Ekkow om alles te presenteren. En mijn Campina lepeltjes, want dit is een paid partnership met het zuivelmerk. ? Ah ja, want er zit zowel melk als room in het pinda-ijs.

 

Pinda-ijs met limoen-kokosroom en pindakaramel

 

Recept voor pinda-ijs met limoen-kokosroom en pindakaramel

(Voor)bereiden: ± 45 min
Gaartijd: ± 1 uur
Karamel uitharden: ± 30 min
Ijs bereiden + opwarmen waterbad: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het pinda-ijs:
100 g pindakaas met stukjes
6 grote eidooiers
250 g suiker
500 ml melk (ik gebruikte de volle melk van Campina)
500 ml slagroom (ook van Campina)
2 el vanille-extract
Zout
Fijngeraspte schil van 1 onbespoten limoen, ter garnering

Voor de limoen-kokosroom:
200 ml kokosroom
50 ml limoensap (ca. 2 limoenen)
Poedersuiker

Voor de pindakaramel:
100 g ongezouten pinda’s
100 g suiker

Voor de afwerking:
Eetbare bloemetjes

Ook nodig:
1 sous-videzak
Bak water met ijsblokjes
Ijsmachine
Bakpapier

 

Bereiding

Voor het pinda-ijs:
Verwarm het waterbad voor op 85° C.

Meng de pindakaas met de eidooiers en de suiker glad. Voeg de melk, de slagroom, het vanille-extract en een snufje zout toe. Doe deze custardmix in een sous-videzak en trek hem voorzichtig vacuüm: dat gaat het handigst wanneer je de zak over de rand van het aanrecht laat hangen en dan vacuüm trekt. (Of gebruik een verticale vacumeerder).

Gaar de custard 1 uur in de waterbak.

Neem de zak uit het waterbad en laat hem zo snel mogelijk helemaal afkoelen in een bak water met ijsblokjes. Knip de zak open, giet de afgekoelde custard in een ijsmachine en volg verder de instructies van het apparaat. Vries het ijs in.

 

Voor de limoen-kokosroom:
Meng voor de limoen-kokosroom de kokosroom met het limoensap. Proef, voeg naar smaak een beetje poedersuiker toe en zet in de koelkast.

 

Voor de pindakaramel:
Doe voor de pindakaramel de suiker met een drupje water in een antiaanbakpan. Laat de suiker op middelhoog vuur smelten tot een goudbruine karamel. Voeg de pinda’s toe en roer met een siliconenspatel door. Wees voorzichtig: de suiker is heel heet. Schenk de pindakaramel op een bakpapiertje en laat hard worden.

 

Afwerking

Verdeel de limoen-kokosroom over dessertkommetjes. Schep er een gulle lepel pinda-ijs bovenop. Breek de pindakaramel in vier stukken en steek ze in het pinda-ijs. Garneer met geraspte limoenschil en eetbare bloemetjes.

 

Pinda-ijs met limoen-kokosroom en pindakaramel

 

Bron: een recept uit het boek Sous-Vide van Bas Robben.

Related Post