- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Macarons met gerookte zalm

Macarons zalm

Men kan niet vroeg genoeg beginnen aan de planning van het kerstdiner, vind ik. Mijn idee is om een trio van aperitiefhapjes te maken van zoet gebak, maar dan in een hartige variant. De eclair hebben jullie al gehad. Bij deze de macaron. Volgt later nog, het soesje met foie (of faux) gras en karamel. Ik kreeg afgelopen weekend vrienden over de vloer en zij waren willens nillens proefkonijnen. Wel, ze leefden zich volledig in in hun rol en waren unaniem lovend. Ziehier, dus 3 maand voor Kerst, dé must-make amuse!

Voor we eraan beginnen, enkele belangrijke tips.
• Gebruik geen al te verse eiwitten, op kamertemperatuur.
• Er mag geen spoortje eigeel in de eiwitten zitten.
• Gebruik bij voorkeur een siliconen spatel.
• Wees geduldig. Macarons moeten een uur korsten.

Nodig voor 16 macarons

200 g poedersuiker
110 g fijngemalen amandelpoeder
30 g fijne griessuiker
112 g eiwit (van ongeveer 3 grote of 4 M eieren), op kamertemperatuur

Voor de vulling:
115 g gerookte zalm
140 g Boursin kaas, op kamertemperatuur
2 el citroensap
Zwarte peper naar smaak

Voor de afwerking:
Verse dille
Verse bieslook

Bereiding

Bereid 2 grote bakplaten voor met een vel bakpapier. Teken hierop cirkels van 4 à 5 cm diameter. Teken de cirkels ver genoeg uiteen, want het deeg loopt een beetje uit.

Zeef de poedersuiker en het amandelpoeder door een superfijne zeef in een grote mengkom. Sla deze stap zeker niet over. Hoe fijner, hoe beter! Er mogen geen klonters in het mengsel achterblijven. Zet opzij.

Klop met de handmixer of in een KitchenAid of Kenwood de eiwitten gedurende 30 seconden op lage snelheid los. Voer daarna de snelheid op en klop tot de eiwitten schuimig zijn. Voeg nu beetje bij beetje de griessuiker toe en blijf kloppen tot je een stevige en glanzende meringue bekomt.

Spatel langzaam maar zeker 1/3 van de eiwitten onder het suiker/amandelmengsel. ‘Vouw’ nu de rest van de eiwitsneeuw/meringue onder het mengsel, samen met de voedingskleurstof, met een silicone spatel, waarbij je de mengkom draait en de spatel opheft. Zorg ervoor dat alle droge ingrediënten mooi opgenomen worden.

Wanneer het beslag klaar is om in de spuitzak gedaan te worden, moet het als lava of een dik lint van je spatel vloeien. Om te zien of je het beslag voldoende gemengd hebt, laat je een kleine hoeveelheid op een bord vallen dat je lichtjes schudt. De top moet effen worden en mag niet in een piek blijven staan. Wordt het beslag niet vlak, spatel dan nog een paar keer en doe de test opnieuw.

Doe een glad spuitmondje van 5 mm diam. in je spuitzak en schep er het beslag in. Houd je spuitzak recht boven elke cirkel die je getekend hebt en spuit vanuit het midden tot aan de rand.

Als je al het beslag opgespoten hebt, tik je de bakplaat één keer goed op het aanrecht (alsof je hem laat vallen van 5 cm afstand) zodat alle luchtbelletjes eruit zijn en de macarons mooi uitvloeien.

Laat de macarons rusten/korsten tussen de 30 minuten en 1 uur. De buitenkant van elke schelp moet als het ware een ‘velletje’ krijgen. Wanneer je er zachtjes aan komt, mag er geen beslag meer aan je vinger blijven plakken.

Verwarm je oven voor op 140° C.
Bak de schelpen ongeveer 20 minuten. De baktijd hangt af van de grootte van de schelpen. Draai de bakplaat halfweg de baktijd om.

Verwijder het bakpapier met de macarons meteen na het bakken van de bakplaat en leg ze op een natgemaakt werkblad. Dit zal ervoor zorgen dat de macarons makkelijker van het bakpapier loslaten.
Laat de macarons afkoelen.

Maak nu de vulling: doe de gerookte zalm, Boursin en citroensap in de blender en mix tot een homogene massa. Kruid naar smaak met peper en voeg eventueel nog wat fijngehakte bieslook en dille toe.

Schep de vulling in een spuitzak met gekartelde spuitmond. Spuit een mooi roosje vulling op de onderste macaronhelft. Druk er de bovenste macaronhelft op. Werk af met fijngehakte bieslook en dille.

Bron: dit recept is geïnspireerd op een macaron die ik al eerder maakte. Het idee voor de vulling kwam van de blog Thirsty for Tea.

Related Post