- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Franse brioche

Franse brioche

 

Franse brioche

 

Voor 6 stuks Franse brioche

750 g bloem voor wit brood
95 g melk
95 g water
95 g ei
56 g verse gist
75 g suiker
12,5 g zout
187,5 g gesmolten boter

 

Bereiding

Los de gist op in het water en de lauwe melk.

Meng alle benodigdheden behalve de boter bij elkaar.

Voeg tot slot de gesmolten boter toe en kneed tot een elastisch deeg. Dit duurt ca. 5 minuten nadat de boter werd toegevoegd.

Laat het deeg rijzen onder folie gedurende 90 minuten. (Wil je dit versnellen, zet het deeg dan gedurende 40 minuten in een oven bij 50° C).

Sla het deeg dicht en verdeel het in stukken van 45 g.

Vet de bakvormen in en leg er 4 bolletjes in. Vorm het 5de bolletje tot een peer en schik het met de punt naar beneden tussen de 4 bollen in het midden.

Laat het deeg terug 45 minuten rijzen.

Bestrijk de broden met dorure (d.i. losgeklopte dooier aangelengd met een klein beetje water) en bak ze af gedurende 20 minuten op 190° C (of als het snel moet gaan: gedurende 12 minuten op 200° C).

Tip: heb je geen briochebakvorm, dan kan je de broden ook gewoon vlechten. Even mooi, even lekker!

 

Franse brioche

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post