- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Caesarsalade amuse

Caesarsalade amuse

Saladerecepten? Neen, die ga je hier niet vinden. Net zomin als BBQ-recepten. Maar toen ik deze Caesarsalade amuse tegenkwam in de Gronda app, wist ik het meteen: die zou ik maken! (Ere wie ere toekomt: ik kwam ze niet tegen, maar Hennie stuurde me de link door). Net zoals ik onlangs een Steak Frites in miniformaat maakte. Ook “simpel” maar door het formaat, toch bijzonder. Kan je je dat voorstellen? Deze twee amuses naast elkaar op een bordje. Wedden dat je gasten je gaan overladen met complimenten?

UPDATE! Jullie vroegen me massaal wat Vegetal is en of je het kan vervangen, want zo’n grote dure pot kopen is toch maar zonde. Ik snap jullie volledig en dus heb ik eens lief in de poppetjes van de ogen van Kris van A La Tarte gekeken. En jawel, ze is overstag gegaan! Dussss, vanaf nu kunnen jullie Vegetal in haar webshop vinden. Xantana of xantaangom verkoopt ze ook trouwens. De lieverd!

Zo, dan heb ik nu even de tijd om jullie bij te praten over “het leven”. Niet dat er veel speciaals te vertellen valt zenne. Sinds Tokyo marathon in maart geraak ik maar niet meer gemotiveerd om looptrainingen in te plannen. Eerst was het te slecht weer met al die regen en nu is het te warm. Ik besef het: allemaal excuses. Geen doel = geen motivatie. Ik loop begot nog 2 keer 5 km per week. Shame on me! En neen, voor een halve marathon kan ik me niet opladen. Misschien moet ik toch nog 1 hele overwegen? Er kwamen 2 tickets vrij voor die van New York, de marathon waar het in 2007 allemaal begon voor mij. Zou toch mooi zijn om daar mijn loopcarrière af te sluiten? De cirkel zou rond zijn. I knowwwwww, ik had gezworen dat Tokyo mijn laatste was. Maar zeg nooit nooit zeker? To be continued! Of niet.

Ik serveerde de caesarsalade amuse op een serveerschaal van de Nobile collectie van Chic Tableware.

Caesarsalade amuse

Caesarsalade amuse

Caesarsalade amuse

4.50 van 2 stemmen
Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid
  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de Caesar binnenkant:

  • 150 g kip
  • 10 g ontzouten kappertjes
  • 2 ansjovisfilets
  • 40 g boter
  • 60 g mayonaise
  • 15 g witte wijn
  • Witte peper, naar smaak
  • Zout, naar smaak

Voor het kaaskoekje:

  • 200 g 00 bloem
  • 140 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 170 g boter
  • 1 ei
  • 2 g zout

Voor het salade glazuur:

  • 150 g Romeinse sla, de buitenste bladeren
  • 250 g water
  • 0,2 g Xantana
  • 17 g Vegetal (zie mijn introtekst voor meer info)
  • Zout, naar smaak
  • Gemalen witte peper, naar smaak

Voor de afwerking:

  • Cirkels Romeinse sla, 1 cm diameter
  • Parmezaanse kaas cirkels, 1,5 cm diamater
  • Eetbare bloemen (Borage of viooltjes)

Instructies
 

Voor de Caesar binnenkant:

  • Bak de kip op de grill en laat hem dan afkoelen.
  • Doe de kip, de ontzouten kappertjes, de ansjovis, de wijn en de mayonaise in de mixer. Mix tot je een heel fijne pasta hebt. Voeg de boter toe en roer tot die is opgenomen en voeg dan zout en peper toe.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en vul halve bolvormpjes*. Vries in en haal uit de vormpjes.

Voor het kaaskoekje:

  • Mix in een staande mixer met de vlinder de boter, bloem en Parmezaanse kaas tot een zandachtig mengsel. Voeg dan het ei en zout toe en meng tot een glad mengsel.
  • Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot ca. 4 mm en snijd er rondjes van 3 cm uit. Bak ze op 180° C in een oven op boven- en onderwarmte tot ze goudbruin zijn.

Voor het salade glazuur:

  • Kook tot de salade uit elkaar valt, giet af en koel af op ijs.
  • Mix alle ingrediënten tot een gladde massa.
  • Kook in een steelpan om de Vegetal te activeren. Laat dan afkoelen tot 80° C en dompel met behulp van een tandenstoker de halve bollen een paar seconden onder.

Afwerking:

  • Leg de halve bollen op het kaaskoekje, werk af met een cirkel Romeinse sla en een cirkel Parmezaanse kaas. Schik er tot slot een eetbare bloem op.

Notities

*Voor de halve bollen gebruikte ik mijn Globe 26 mal
Trefwoord amuse, caesarsalad, kaaskoekje, kip, kipfilet, parmezaanse kaas

Bron: recept van chef Antonino Montefusco voor Gronda. Op Instagram kan je een video van dit recept ontdekken. En terwijl je daar dan toch bent, geef je mijn post dan ook even een like ajb?

Related Post