- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Antwerps koffie-ijs met sabayon van Oost-Vlaamse jenever

Na de garnalen en de cuberdons is het nu tijd voor mijn 3de en laatste blogpost met streekproducten, een opdracht die ik kreeg toegewezen van de VLAM en die telkens werd opgenomen in het De Morgen magazine.

Geen geslaagd etentje zonder koffie achteraf. Ik verwerkte de koffie al meteen in het dessert en ging voor the full coffee experience, met zowel in het ijs als in de sabayon de uitgesproken sterke smaak van de Ambereskoffie.

De gedreven passie die de familie Verheyen al sinds 1923 tentoonspreidt voor dat overheerlijke sjatje koffie, stopte ik in het kloppen van de sabayon. Hierin verwerkte ik meteen nog een Vlaams traditioneel streekproduct: de jonge jenever Blauwe Duif van Brackman uit Oudenaarde.

Het resultaat is een lekker koud-warm dessertje, ideaal in deze periode van het jaar.

Met dank aan Thomas Van de Water van Filet Pur voor de mooie foto!

 

Ingrediënten

Voor het koffie-ijs:
1 kopje sterke Ambereskoffie
125 g suiker
1/2 l melk
5 dooiers

Voor de sabayon:
3 dooiers
2 eierdopjes suiker
2 eiderdopjes jenever
4 eierdopjes Ambereskoffie (niet te sterk)

Voor het koffiepoeder:
1 el koffiebonen

Bereiding

Voor het koffie-ijs:
Klop de dooiers met de suiker stevig tot een ruban, d.w.z. tot er zich een lint vormt. Breng de melk aan de kook met de sterke koffie. Schep de warm melk op de ruban, meng goed en zet op ijswater. Draai tot ijs in een ijsmachine.

Voor de sabayon:
Vermeng alles en klop onmiddellijk tot een sabayon op het fornuis.

Voor het koffiepoeder:
Schep de koffiebonen in een plastic zak en plet ze fijn.

Related Post