- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Velouté van erwtjes met Saint-Agur, Sint-Jakobsnootjes, clementine

Veloute

Toen ik vorige week de opdracht kreeg van Libelle Lekker om een feestelijk glaasje te maken voor de Libelle Lekker Foodbloggerscontest 2015, twijfelde ik tussen de tartaar van Sint-Jakobsnootjes (die ik uiteindelijk ook maakte) en dit soepje met coquilles… De reden waarom ik uiteindelijk voor de tartaar koos, was dat die ‘vriendelijker’ is voor de gastvrouw (of gastheer), want volledig vooraf klaar te maken. Dit soepje moet je op het moment zelf nog opwarmen en ook de coquilles kan je pas à la minute bakken. Als je dit moet doen voor een gezelschap van pakweg 10 man, geeft dat een pak stress. En die kan je missen als kiespijn op dé gezelligste avonden van het jaar, kerst en oudjaar.

Mooi is het wel. En lekker ook.

Voor 4 glaasjes

350 erwtjes
2 kl Saint-Agur kaas
8 Sint-Jakobsnootjes
15 g gezouten boter
Olijfolie (met sinaasappel)
Peper en zout
1 clementine
Bladpeterselie
Piment d’Espelette

Werkwijze

Breng een pot met gezouten water aan de kook en doe er de erwtjes in. Laat 10 minuten koken.

Giet de erwtjes in de blender en mix, terwijl je een beetje van het kookwater toevoegt. Voeg het water beetje bij beetje toe tot je een fluweelachtige mengeling bekomt.

Voeg de kaas toe en een draai van de pepermolen en mix opnieuw.

Zeef de soep en zet ze terug op het vuur.

Smelt het klontje boter in een braadpan en leg de gereinigde Sint-Jakobsnootjes in de hete vetstof en bak elke zijde ongeveer vijfenveertig seconden aan. De nootjes dienen binnenin niet helemaal doorbakken te zijn, maar wel warm.

Kruid met peper.

Verdeel het erwtensoepje in 4 glaasjes.

Prik 2 Sint-Jakobsnootjes op een spiesje en plaats het in de glaasjes.

Besprenkel met olijfolie. Werk af met wat zeste van clementines, piment d’espelette en peterselieblaadjes.

Bron: recept van de blog Chef Nini.

Related Post