- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Rozemarijn en parmezaan brood in de cocotte (zonder kneden)

Rozemarijn en parmezaan brood in de cocotte (zonder kneden)

Al zolang als ik mijn Creuset heb, al zolang staat dit recept voor een No Knead Bread op mijn TO DO-lijst. En het is dus niet moeilijk om te achterhalen hoe lang dat al is: ik kreeg mijn Creuset cadeau voor mijn 50e verjaardag en da’s dus ondertussen al een dik jaar geleden. Kan je nagaan hoe lang soms iets in mijn hoofd maalt en/of op mijn lijstje staat voor ik er eindelijk de tijd voor kan maken. En nochtans is dit rozemarijn en parmezaan brood niet eens veel werk. Een beetje tijd heb je wel nodig, want het moet kunnen rijzen. Maar ondertussen doe je gewoon iets anders.

En of het lekker is? Ja hoor, héérlijk! Ideaal als bijgerecht bij een bbq of tuinparty bijvoorbeeld. De zon zou er bijna vanzelf van gaan schijnen. Ahum. Als ik zo naar buiten kijk, is dat misschien net een beetje teveel wishful thinking?

 

rozemarijn en parmezaan brood in de cocotte (zonder kneden)

 

Ingrediënten voor 1 rozemarijn & parmezaan brood

1 zakje droge gist
480 ml lauw water
574 g bloem
2 el fijngehakte verse rozemarijn en nog wat extra om te bestrooien
1 1/2 tl fijn zeezout
3 el olijfolie
22 g geraspte parmezaan

 

Bereiding

Meng in een ruime kom de gist met het water. Voeg de helft van de bloem toe en roer die er met een houten lepel onder. Voeg de rozemarijn, het zout en de resterende bloem toe en roer tot alles gemengd is. Dek af met plasticfolie en laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt ca. 1 uur.

Borstel 2 el olijfolie over de bodem van een gietijzeren stoofpot met een diameter van ca. 25 cm. Besprenkel het deeg en je handen met bloem voor je een schijf maakt van het deeg. Het deeg zal plakken en de vorm zal niet perfect zijn, maar dat hoort zo. Leg het deeg in de stoofpot, dek losjes af, laat rijzen tot het deeg bol staat. Nog zo’n 30 minuten.

Verwarm de oven ondertussen voor bij 200° C.

Sprenkel de resterende olijfolie over het brood. Kerf het deeg in met een scherp mes om een X-vorm te krijgen. Strooi er rozemarijnblaadjes over. Bak gedurende 20 minuten. Haal de pot uit de oven en strooi er de parmezaan over. Zet de pot nog 20 minuten terug in de oven of tot het rozemarijn en parmezaan brood goudbruin kleurt.

 

Rozemarijn en parmezaan brood in de cocotte (zonder kneden)

 

Bron: recept van de blog Handle The Heat.

Related Post