- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Frambozen plattekaastaart

Frambozen plattekaastaart

Ik moet jullie iets bekennen. Ik ben eigenlijk niet zo’n goede ambassadrice van Campina. Niet dat ik de producten niet gebruik, dat doe ik systematisch altijd. Je zal me nooit betrappen met een concurrerend merk in mijn winkelkarretje. Ik ben oprecht fan! Maar ik moet dus toegeven dat ik het verschil tussen roomkaas, verse kaas, kwark, plattekaas,… niet ken. Als ambassadrice van een zuivelmerk zou dat toch moeten. Als ik een recept tegenkom zoals dit van een “frambozen kwarktaart”, dan moet ik de hulp van Mr. Google inroepen om te weten welke kaas nu juist bedoeld wordt. Voor alle duidelijkheid kwark is dus plattekaas en plattekaas dat hebben ze bij Campina. Deze frambozen plattekaastaart was dus ideaal als Campina recept!

Het is al het tweede recept van mijn nieuwe favoriete go to site, Desserts en meer. Kopieerde ik de vorige keer het recept helemaal tot in de kleinste details, dan deed ik dat deze keer niet. Willeke bedekte de bovenkant van haar taart helemaal met frambozen, meringue, balletjes,… ik bedekte alleen de rand. Ik vind de kleur van de taart immers zo mooi en vond het zonde om die helemaal te verbergen. Uiteraard doen jullie wat jullie het mooist/lekkerst vinden. Maar een ding wil ik jullie wèl zeggen: deze frambozen plattekaastaart moe-ten jullie maken!

 

Frambozen plattekaastaart

 

Recept voor frambozen plattekaastaart

(Voor)bereiding: ± 1 uur
Rusten: ± 1 uur
Bakken: ± 20 min
Opstijven: ± 2-3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten (voor een taartje van 22 cm):

Voor de bodem:
120 g bloem
75 g koude boter
50 g poedersuiker
20 g amandelmeel
1 ei
Snufje zout

Voor de frambozen kwarktaart:
100 g (diepvries)frambozen
225 g magere kwark
125 ml slagroom
2,5 el poedersuiker
4 blaadjes gelatine

Voor de meringue:
1 eiwit
35 g fijne kristalsuiker
20 g poedersuiker
1 citroen

Voor de decoratie:
Gezouten karamelparels (verkrijgbaar bij Delhaize)
Blaadjes munt
Frambozen
Gevriesdroogd frambozenpoeder (optioneel)

 

Bereidingswijze

Voor de bodem:
Begin met het maken van de bodem. Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en het zout in een kom. Voeg hier blokjes van de koude boter aan toe en kneed met je handen tot er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en voeg één eetlepel ei toe aan het deeg. Kneed tot er een egale deegbal ontstaat. Verpak in vershoudfolie en leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit en bekleed de taartring met het deeg. Zet de bodem voordat je deze gaat bakken nog een halfuur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170° C. Zet de bodem op een met bakpapier beklede bakplaat. Je gaat de bodem nu blind bakken. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel hier de steunvulling overheen. Het bakken van de bodem ligt voor een deel aan je oven. Ik bak de bodem eerst 14 min blind af, haal vervolgens de steunvulling eruit en bak de bodem vervolgens nog 4 tot 6 min zodat deze nog wat bruiner kleurt.

Laat de bodem afkoelen voor je aan de frambozen plattekaas begint.

 

Voor de frambozen plattekaastaart:
Week de gelatine in ruim koud water. Pureer ondertussen de frambozen en haal door een zeef. Klop de slagroom stijf en zet de plattekaas alvast klaar in een kom. Verwarm nu de frambozenpuree in een steelpannetje op laag vuur. Voeg wanneer de puree warm is (niet aan de kook brengen) de uitgeknepen gelatine toe en blijf het geheel goed doorroeren met een garde.

Laat de frambozenpuree op kamertemperatuur komen, blijf ondertussen wel doorroeren om te voorkomen dat de puree al opstijft. Spatel de puree vervolgens door de kwark. Voeg ook de slagroom en poedersuiker toe en spatel rustig door elkaar heen totdat er een egaal mengsel ontstaat. Vul de bodem met het kwarkmengsel en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.

Voor het maken van de bolletjes bovenop de taart heb ik twee vormen van Silikomart gebruikt (ø 2,5 en pareltjes). Vul een aantal bolletjes met het overgebleven plattekaasmengsel. Zet beide vormen in de vriezer. Na ca. 2 uur kun je de bolletjes uit de vorm halen, op de plattekaastaart plaatsen en laten ontdooien in de koelkast.

 

Voor de meringue:
Maak ondertussen de meringue. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.

Zorg dat je werkt met een vetvrije kom en garde. Maak beide extra goed schoon met citroensap en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit in de kom en begin met mixen. Zodra het eiwit steviger begint te worden, kun je beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toevoegen.

Blijf mixen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorrels meer voelt, is de meringue klaar. Schep nu voorzichtig met een spatel de poedersuiker door de meringue. Zorg dat deze luchtig blijft.

Doe de meringue in een spuitzak met een rond of gekarteld spuitmondje. Spuit nu toefjes van de meringue op het bakmatje/het bakpapier. Bak de meringue 50 min in de oven op 90° C. Bewaar de meringue in een afgesloten vershouddoos.

 

Opmaak

(Optioneel) Maal een paar gevriesdroogde frambozen fijn tot poeder. Haal door een zeefje om de pitjes te verwijderen en strooi wat van het poeder over een paar bolletjes.

Verdeel de frambozen en meringue over de taart. Strooi hier de gezouten karamelparels omheen. Leg tenslotte nog een paar blaadjes munt op de frambozen plattekaastaart.

 

Frambozen plattekaastaart

 

Bron: recept van de blog Desserts en meer.

Related Post