- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Bruinbroodparfait met whisky

Bruinbroodparfait met whisky

 

Bruinbroodparfait met whisky

 

Recept voor 1 cakevorm bruinbroodparfait met whisky

1 dikke plak oud Iers soda bread of grof volkoren (ca. 75 à 100 g)
50 g bruine basterdsuiker (ik gebruikte hiervoor de donkere kandijsuiker)
1 snuf zeezout
4 eieren, gesplitst
110 g fijne suiker
200 ml slagroom
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden en het merg uitgeschraapt
300 ml karnemelk
Eventueel 3 à 4 el whisky

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor tot 200° C.

Draai het brood met de bruine basterdsuiker en een snuf zout tot kruim in de keukenmachine.

Spreid het uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 10 min in de oven tot de suiker is gekaramelliseerd. Zet opzij om af te koelen.

Klop de eidooiers met de suiker langdurig tot ze lichtgeel en heel schuimig zijn. Verwarm de slagroom met het vanillemerg tot het aan de kook komt en giet dat al kloppend bij het eidooiermengsel.

Giet de boel terug in het pannetje en verwarm nog even tot het dikker wordt en aan de achterkant van uw lepel blijft hangen. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Roer de karnemelk en de whisky erdoor.

Klop de eiwitten met iets zout stijf. Spatel die er ook door.

Spatel op het laatst het gebakken kruim erdoor.

Bekleed een cakevorm met plasticfolie of zet heel veel kleine vormpjes klaar. Giet het mengsel erin en dek af met meer folie. Zet alles in de vriezer en laat zeker 4 uur opstijven.

 

Bron: recept uit het nieuwe boek van Yvette van Boven, Home Sweet Home, nieuw Iers comfort food.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post