Ga terug

Jonge makreel met kokkeltjes, compote van sjalot en jus van wortel

Eenvoudig recept! Vraag je visboer om de makrelen te fileren.
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de makreel:

  • 4 kleine makrelen
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Zout en peper

Voor de kokkels:

  • 500 g kokkels
  • 2 tenen knoflook
  • Zonnebloemolie
  • 2 dl witte wijn
  • 4 laurierblaadjes

Voor de worteljus:

  • 5 dl wortelsap
  • 100 g sjalot
  • 100 g boter
  • Zout en peper
  • Citroensap
  • Olijfolie

Voor de sjalotcompote:

  • 200 g sjalot
  • 30 g boter
  • 1/2 sinaasappel, sap en rasp
  • Zout en peper
  • 1 el crème fraîche

Voor de afwerking:

  • 12 kleine worteltjes
  • Groene kruiden (ter garnering)

Instructies
 

Voor de kokkels:

  • Spoel de kokkels 2 à 3 keer in ruim koud water, laat goed uitlekken.
  • Pers de knoflooktenen, fruit aan in zonnebloemolie.
  • Voeg de kokkels toe, laat ze op een hoog vuur staan, voeg de witte wijn toe.
  • Haal de kokkels uit de pan als ze openstaan.

Voor de worteljus:

  • Vermeng de laurierblaadjes en het wortelsap met het overige vocht.
  • Snijd de sjalot en voeg toe.
  • Laat inkoken tot een kwart.
  • Passeer het vocht door een fijne zeef.
  • Monteer de saus met de staafmixer met 100 g boter, breng op smaak met peper, zout en citroensap.
  • Haal de kokkels uit de schelp, verwijder het zandzakje, bewaar de schelpen.
  • Spoel het kokkelvlees eenmaal kort, maak aan met een beetje olijfolie.

Voor de sjalotcompote:

  • Snijd de sjalot in fijne ringetjes, zweet deze op een laag vuur aan in boter en laat langzaam garen.
  • Voeg het sap en de rasp van een 1/2 sinaasappel toe.
  • Maak de compote af met een lepel crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.

Overige bereidingen:

  • Blancheer de miniwortels kort, spoel koud.
  • Fileer de makreel.
  • Bestrijk een bakplaat met olijfolie, citroensap, peper en zout en leg hierop de makreelfilets.
  • Gaar de vis kort in een oven op 90° C, zodat alleen het velletje gaar wordt, de rest moet glazig en sappig blijven.

Serveren:

  • Doe de sjalotcompote in een ronde steker op het bord, stamp aan met een tonicstamper.
  • Verwarm de kokkels en de wortels licht in olijfolie en citroensap.
  • Leg de makreel en de wortels op de compote, schep de kokkels, eventueel met mooie kruiden, ernaast.
  • Schuim de worteljus op met de staafmixer en schep deze om het gerecht heen.
Trefwoord compote van sjalot,, jus van wortel, kokkeltjes, makreel, sjalotcompote