Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Jonge makreel met kokkeltjes, compote van sjalot en jus van wortel
Eenvoudig recept! Vraag je visboer om de makrelen te fileren.
Recept afdrukken
Pin recept
Gang
Voorgerecht
Porties
4
personen
Equipment
1 Staafmixer
Ingrediënten
Voor de makreel:
4
kleine makrelen
Olijfolie
Citroensap
Zout en peper
Voor de kokkels:
500
g
kokkels
2
tenen
knoflook
Zonnebloemolie
2
dl
witte wijn
4
laurierblaadjes
Voor de worteljus:
5
dl
wortelsap
100
g
sjalot
100
g
boter
Zout en peper
Citroensap
Olijfolie
Voor de sjalotcompote:
200
g
sjalot
30
g
boter
1/2
sinaasappel,
sap en rasp
Zout en peper
1
el
crème fraîche
Voor de afwerking:
12
kleine worteltjes
Groene kruiden
(ter garnering)
Instructies
Voor de kokkels:
Spoel de kokkels 2 à 3 keer in ruim koud water, laat goed uitlekken.
Pers de knoflooktenen, fruit aan in zonnebloemolie.
Voeg de kokkels toe, laat ze op een hoog vuur staan, voeg de witte wijn toe.
Haal de kokkels uit de pan als ze openstaan.
Voor de worteljus:
Vermeng de laurierblaadjes en het wortelsap met het overige vocht.
Snijd de sjalot en voeg toe.
Laat inkoken tot een kwart.
Passeer het vocht door een fijne zeef.
Monteer de saus met de staafmixer met 100 g boter, breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Haal de kokkels uit de schelp, verwijder het zandzakje, bewaar de schelpen.
Spoel het kokkelvlees eenmaal kort, maak aan met een beetje olijfolie.
Voor de sjalotcompote:
Snijd de sjalot in fijne ringetjes, zweet deze op een laag vuur aan in boter en laat langzaam garen.
Voeg het sap en de rasp van een 1/2 sinaasappel toe.
Maak de compote af met een lepel crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
Overige bereidingen:
Blancheer de miniwortels kort, spoel koud.
Fileer de makreel.
Bestrijk een bakplaat met olijfolie, citroensap, peper en zout en leg hierop de makreelfilets.
Gaar de vis kort in een oven op 90° C, zodat alleen het velletje gaar wordt, de rest moet glazig en sappig blijven.
Serveren:
Doe de sjalotcompote in een ronde steker op het bord, stamp aan met een tonicstamper.
Verwarm de kokkels en de wortels licht in olijfolie en citroensap.
Leg de makreel en de wortels op de compote, schep de kokkels, eventueel met mooie kruiden, ernaast.
Schuim de worteljus op met de staafmixer en schep deze om het gerecht heen.
Trefwoord
compote van sjalot,, jus van wortel, kokkeltjes, makreel, sjalotcompote