Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Chocoladecake met gezouten boter karamelroom
4
van 1 stem
Recept afdrukken
Pin recept
Gang
Nagerecht
Porties
8
personen
Equipment
1 staande mixer
type KitchenAid Artisan
Ingrediënten
Voor de chocoladecake:
290
g
pure chocolade 55%
280
g
boter
120
g
eidooier
320
g
eieren
190
g
suiker
120
g
bloem,
gezeefd
Voor de gezouten boter karamelroom:
120
g
suiker
150
g
room
75
g
gezouten boter
240
g
mascarpone
1 1/2
blaadje
gelatine
(3 g gelatine)
Voor de icing:
250
g
pure chocolade
40
g
neutrale olie
50
g
gemalen gedroogd fruit en noten
Voor de afwerking:
Decoratieve bolletjes
Instructies
Voor de chocoladecake:
Verwarm de oven voor op 180° C op hete lucht.
Boter de vorm en het inzetstuk goed in om te vermijden dat de cake blijft kleven.
Smelt in een kookpot de chocolade met de boter op een zacht vuurtje.
Klop in de staande mixer de eidooiers, de volledige eieren en de suiker tot een luchtige ruban.
Meng de ruban onder de gesmolten chocolade en roer er tot slot de gezeefde bloem door tot een homogeen deeg.
Schep het deeg in de ingeboterde bakvorm en schuif die in de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 à 30 min.
Gebruik een scherp mesje om te controleren of de cake gaar is.
Wacht tot de cake lauw is voor je voorzichtig aan de buis draait en die eruit haalt.
Ontvorm de cake.
Voor de gezouten boter karamelroom:
Maak een droge karamel met de suiker.
Verwarm de room en voeg de warme room van het vuur in delen toe aan de karamel. Haal de pot van het vuur.
Voeg de boter in blokjes toe.
Voeg vervolgens de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
Meng er tenslotte de mascarpone onder.
Dek de karamelroom af met plasticfolie en zet hem gedurende enkele uren (1 nacht kan ook) in de koelkast.
Klop de karamelroom op en schep in een spuitzak met spuitmondje. In dit geval een St. Honoré spuitmondje.
Vul de cake met de karamelroom.
Voor de icing:
Smelt alle ingrediënten en schenk over de cake.
Laat opstijven in de koelkast.
Afwerking:
Spuit nu een mooie krul karamelroom op de cake.
Werk af met 3-kleuren balletjes.
Trefwoord
cake, chocolade, chocoladecake, gezouten boter karamel, karamel, karamelroom