Ga terug
Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

Chocoladecake met gezouten boter karamelroom

4 van 1 stem
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid Artisan

Ingrediënten
  

Voor de chocoladecake:

  • 290 g pure chocolade 55%
  • 280 g boter
  • 120 g eidooier
  • 320 g eieren
  • 190 g suiker
  • 120 g bloem, gezeefd

Voor de gezouten boter karamelroom:

  • 120 g suiker
  • 150 g room
  • 75 g gezouten boter
  • 240 g mascarpone
  • 1 1/2 blaadje gelatine (3 g gelatine)

Voor de icing:

  • 250 g pure chocolade
  • 40 g neutrale olie
  • 50 g gemalen gedroogd fruit en noten

Voor de afwerking:

  • Decoratieve bolletjes

Instructies
 

Voor de chocoladecake:

  • Verwarm de oven voor op 180° C op hete lucht.
  • Boter de vorm en het inzetstuk goed in om te vermijden dat de cake blijft kleven.
  • Smelt in een kookpot de chocolade met de boter op een zacht vuurtje.
  • Klop in de staande mixer de eidooiers, de volledige eieren en de suiker tot een luchtige ruban.
  • Meng de ruban onder de gesmolten chocolade en roer er tot slot de gezeefde bloem door tot een homogeen deeg.
  • Schep het deeg in de ingeboterde bakvorm en schuif die in de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 à 30 min.
  • Gebruik een scherp mesje om te controleren of de cake gaar is.
  • Wacht tot de cake lauw is voor je voorzichtig aan de buis draait en die eruit haalt.
  • Ontvorm de cake.

Voor de gezouten boter karamelroom:

  • Maak een droge karamel met de suiker.
  • Verwarm de room en voeg de warme room van het vuur in delen toe aan de karamel. Haal de pot van het vuur.
  • Voeg de boter in blokjes toe.
  • Voeg vervolgens de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
  • Meng er tenslotte de mascarpone onder.
  • Dek de karamelroom af met plasticfolie en zet hem gedurende enkele uren (1 nacht kan ook) in de koelkast.
  • Klop de karamelroom op en schep in een spuitzak met spuitmondje. In dit geval een St. Honoré spuitmondje.
  • Vul de cake met de karamelroom.

Voor de icing:

  • Smelt alle ingrediënten en schenk over de cake.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Spuit nu een mooie krul karamelroom op de cake.
  • Werk af met 3-kleuren balletjes.
Trefwoord cake, chocolade, chocoladecake, gezouten boter karamel, karamel, karamelroom