Ga terug
Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene preiolie

Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene prei-olie

Voorbereidingstijd 40 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de kruidenboter:

  • 200 g zachte boter
  • 20 g bieslook, fijngesneden
  • 20 g dille, geplukt en fijngesneden
  • 20 g platte peterselie, fijngesneden
  • 2 kleine sjalotjes, fijngesnipperd
  • Gerookt paprikapoeder
  • Gerookt zout
  • Rookaroma, facultatief

Voor de coquilles:

  • 16 mooie coquilles

Voor de groene prei-olie:

  • 2 preien alleen het groen
  • 2 dl olijfolie

Voor het filodeeg:

  • 1 pakje filodeeg
  • Poedersuiker

Voor de sabayon van Straffe Hendrik:

  • 4 eidooiers
  • 1,5 dl Straffe Hendrik Tripel
  • 30 g boter
  • Citroensap
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de kruidenboter:

  • Meng alle ingrediënten tot een kruidenboter.

Voor de coquilles:

  • Was de coquilles en dep ze droog.
  • Bak de coquilles heel kort aan beide zijden in een 2 flinke eetlepels kruidenboter. De coquilles moeten nog glazig zijn.
  • Snijd elke coquille in 4 dunne plakjes.

Voor de groene prei-olie:

  • Doe het preigroen in de blender. Giet er 2 dl olijfolie bij en mix glad. Passeer door een zeef.

Voor het filodeeg:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Smelt de kruidenboter en smeer een vel filodeeg ermee in.
  • Schik er nog een vel filodeeg op. Smeer ook dit in met gesmolten kruidenboter.
  • Duw met een gekartelde uitsteekring (met een gekarteld taartvormpje lukt het ook) 5 cirkels uit het deeg.
  • Zeef poedersuiker over de filodeeg rondjes.
  • Leg de filodeeg rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg er een vel bakpapier op en dek af met een bakplaat.
  • Bak in de voorverwarmde oven gedurende 5 min.
  • Haal de bovenste bakplaat en het vel bakpapier eraf en laat nog 5 min verder kleuren in de oven.

Voor de sabayon van Straffe Hendrik:

  • Klop de eidooiers au bain-marie (boven een pan met heet water) los.
  • Voeg het bier beetje bij beetje toe en klop goed tot er een lobbig geheel ontstaat.
  • Klop vervolgens de boter erdoor.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Afwerking

  • Maak een torentje van 5 laagjes filodeeg en 4 lagen coquilles.
  • Schep er een lepel sabayon van Straffe Hendrik over.
  • Drizzle er tot slot wat prei-olie over.
  • Werk af met plukjes dille.
Trefwoord coquilles, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, kruidenboter, preiolie, sabayon, Straffe Hendrik