Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene prei-olie
Recept afdrukken
Pin recept
Voorbereidingstijd
40
minuten
min
Gang
Voorgerecht
Keuken
Frans
Porties
4
personen
Ingrediënten
Voor de kruidenboter:
200
g
zachte boter
20
g
bieslook,
fijngesneden
20
g
dille,
geplukt en fijngesneden
20
g
platte peterselie,
fijngesneden
2
kleine sjalotjes,
fijngesnipperd
Gerookt paprikapoeder
Gerookt zout
Rookaroma,
facultatief
Voor de coquilles:
16
mooie coquilles
Voor de groene prei-olie:
2
preien
alleen het groen
2
dl
olijfolie
Voor het filodeeg:
1
pakje
filodeeg
Poedersuiker
Voor de sabayon van Straffe Hendrik:
4
eidooiers
1,5
dl
Straffe Hendrik Tripel
30
g
boter
Citroensap
Peper en zout
Instructies
Voor de kruidenboter:
Meng alle ingrediënten tot een kruidenboter.
Voor de coquilles:
Was de coquilles en dep ze droog.
Bak de coquilles heel kort aan beide zijden in een 2 flinke eetlepels kruidenboter. De coquilles moeten nog glazig zijn.
Snijd elke coquille in 4 dunne plakjes.
Voor de groene prei-olie:
Doe het preigroen in de blender. Giet er 2 dl olijfolie bij en mix glad. Passeer door een zeef.
Voor het filodeeg:
Verwarm de oven voor op 180° C.
Smelt de kruidenboter en smeer een vel filodeeg ermee in.
Schik er nog een vel filodeeg op. Smeer ook dit in met gesmolten kruidenboter.
Duw met een gekartelde uitsteekring (met een gekarteld taartvormpje lukt het ook) 5 cirkels uit het deeg.
Zeef poedersuiker over de filodeeg rondjes.
Leg de filodeeg rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg er een vel bakpapier op en dek af met een bakplaat.
Bak in de voorverwarmde oven gedurende 5 min.
Haal de bovenste bakplaat en het vel bakpapier eraf en laat nog 5 min verder kleuren in de oven.
Voor de sabayon van Straffe Hendrik:
Klop de eidooiers au bain-marie (boven een pan met heet water) los.
Voeg het bier beetje bij beetje toe en klop goed tot er een lobbig geheel ontstaat.
Klop vervolgens de boter erdoor.
Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Afwerking
Maak een torentje van 5 laagjes filodeeg en 4 lagen coquilles.
Schep er een lepel sabayon van Straffe Hendrik over.
Drizzle er tot slot wat prei-olie over.
Werk af met plukjes dille.
Trefwoord
coquilles, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, kruidenboter, preiolie, sabayon, Straffe Hendrik