Ga terug
Wit kersttaartje met limoenganache

Wit kersttaartje met limoenganache

Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 2 ronde silicone mallen van 16 cm en 18 cm diam
  • 1 Bakring van 16 cm

Ingrediënten
  

Voor de limoenganache (dag -2):

  • 350 g volle room
  • 100 g witte chocolade
  • 70 g limoensap

Voor de plattekaasmousse (dag -2):

  • 250 g volle verse kaas
  • 3 el poedersuiker
  • 1,5 dl volle room
  • 1/2 citroen, de zeste
  • 1/2 vanillestok
  • 3 g gelatine

Voor de dacquoise (dag -1):

  • 3 eiwitten
  • 90 g amandelpoeder
  • 90 g suiker
  • 12 g bloem

Voor het spiegelglazuur (D-day):

  • 150 g suiker
  • 150 g glucosestroop
  • 75 g water
  • 100 g volle room
  • 150 g witte chocolade
  • 9 g gelatine

Extra:

  • Frambozenconfituur
  • 100 g zwarte chocolade
  • Bladgoud, zilveren parels, gouden glitters

Instructies
 

Voor de limoenganache (dag -2):

  • Verwarm 150 g room, giet die op de gesmolten chocolade en mix.
  • Voeg 200 g koude room en het limoensap toe. Meng goed.
  • Bewaar afgedekt 1 nacht in de koelkast.

Voor de plattekaasmousse (dag -2):

  • Week het 1 1/2 gelatineblaadje in koud water.
  • Doe de plattekaas in een mengkom.
  • Snij de ½ vanillestok overlangs in 2 en schraap de zaadjes eruit. Voeg toe aan de plattekaas. Roer de bloemsuiker en de citroenzeste door de kaas.
  • Verwarm een klein deeltje van de room en los daarin het uitgeknepen gelatineblaadje op. Laat de room zeker niet koken. Haal onmiddellijk van het vuur als de gelatine opgelost is.
  • Klop de rest van de room op tot hij dik vloeibaar is.
  • Giet de opgeklopte room en de room met de gesmolten gelatine bij het plattekaasmengsel en meng.
  • Giet het mengsel in een cirkelvormige silicone mal van 16 cm diameter.
  • Zet 1 nacht in de diepvries.

Voor de dacquoise (dag -1):

  • Klop de eiwitten tot sneeuw. Voeg 20 g suiker in 3 keer toe om stevige sneeuw te bekomen.
  • Meng de poeders met de rest van de suiker en spatel ze onder de tot sneeuw geklopte eiwitten.
  • Smeer het beslag uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Zet in de voorverwarmde oven op 180° C gedurende 12 min tot de biscuit goudbruin begint te kleuren.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Steek er een cirkel van 16 cm uit.

Montage (dag – 1):

  • Maak de frambozenconfituur zacht in de microgolfoven en schenk een dun laagje op de diepgevroren plattekaasmousse. Zet de plattekaasmousse terug in de diepvries.
  • Klop de limoenganache op tot stevige pieken. Start langzaam met kloppen en voer de snelheid traag op! Overklop niet.
  • Schep de ganache in de mal van 18 cm diameter tot over halverwege.
  • Haal de plattekaasmousse uit de diepvries, haal de mousse uit de mal en duw die met de confituur naar onder in de ganache.
  • Lepel of spuit de rest van de ganache erover.
  • Duw er de dacquoise bodem in.
  • Strijk glad en zet 1 nacht in de diepvries.

Afwerking (D-day):

  • Maak het spiegelglazuur. Week de gelatine in een grote kom met koud water.
  • Giet het water, de suiker en de glucose in een pan en kook tot een siroop bij 103° C.
  • Doe de room, witte chocolade en uitgeknepen gelatine in een maatbeker.
  • Giet de siroop erover.
  • Mix met een staafmixer, vermijd het opnemen van lucht: breng je mixer nooit omhoog als hij in werking is om te voorkomen dat er luchtbellen ontstaan.
  • Gebruik je glazuur tussen 30° C en 35° C.
  • Als het de juiste temperatuur heeft: haal je taartje uit de diepvries en plaats het op een rooster of op een schaal die zal worden gebruikt om overtollig glazuur op te vangen.
  • Giet het glazuur continu en snel royaal over heel het taartje om het te coaten.
  • Smelt de zwarte chocolade, doe in een spuitzakje en teken een kerstboompje op je kersttaartje. Werk af met bladgoud, zilveren parels en gouden glitters.
  • Laat het taartje minstens 4 uur ontdooien in de koelkast.
Trefwoord dacquoise, kerstmenu, kerstmenu 2022, kersttaartje, limoenganache, plattekaasmousse, spiegelglazuur, witte chocolade